"MASKE YÜZDE 100 KORUMAZ”

"MASKE YÜZDE 100 KORUMAZ”

"MASKE YÜZDE 100 KORUMAZ”

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, ortada filtre görevi gören yapi yoksa maskelerin koruyuculugunun azalacagini söyledi. Prof. Dr. Tezer, "Maske bizi yüzde 100 korumaz. Mesafe kuralina uymazsak ve bu süre 15 dakikadan uzun sürer ise her iki tarafta maske olsa da yine bulastiricilik kaçinilmaz olacak" dedi.

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs önlemleri kapsaminda takilmasi zorunlu olan maskelerin artik her ortamda rahat alinabilecegini belirtti. Maskelerin ucuzlamasi ve üretiminin artmis olmasinin sevindirici oldugunu kaydeden Prof. Dr. Tezer, "Ancak dikkat etmemiz gerekiyor; çünkü her tibbi maske bizi korumaz. 3 tabakali olmasi da her zaman bizi korumaz. Çünkü her iki katmanin dis katmaninda aslinda normal bir bez yapi var. Içerisinde de filtre gören ortada bir yapi var. Bu filtre gören yapi yok ise ya da islevini görecek sekilde yapilmamis ise koruyuculugu azalacaktir, sizi korumayacaktir. Sonuç itibariyla maske bizi yüzde 100 korumaz. Sohbetlerimize devam edersek, mesafe kuralina uymazsak ve bu süre 15 dakikadan uzun sürer ise her iki tarafta da maske olsa yine bulastiricilik kaçinilmaz olacak. Maske tek basina yeterli degil mesafe ve hijyen kurallari da devreye giriyor. Bunlari da uygulamak gerekiyor" diye konustu.

Prof. Dr. Tezer, maske alirken bir tanesini makasla ortadan kesip, ortadaki filtre görevi gören katmani degerlendirilmesini önererek, "Kolayca yirtilabiliyor mu, o filtre yapisi nasil, bunu degerlendirebilirler. Eger ki filtre yapisi iyi olan bir maskeyse zaten yirtilma gerçeklesmeyecektir. Iki bezin ortasinda olan kisma bakabilir, maskemizin kalitesini kendimiz degerlendirebiliriz" dedi.

'MASKELERIN KULLANIMI 2-3 GÜNLÜK DEGILDIR'

Prof. Dr. Tezer, maskelerin tek kullanimlik oldugunu belirterek, "Kirlendiginde ya da islandiginda atacaksiniz. 3 gün boyunca ayni maskeyi takan, evde kenara koyup, ertesi gün tekrar takan insanlar oldugunu duyuyoruz. Böyle bir sey yok. Maskelerin kullanimi 2-3 günlük degildir, 3-4 saat kullanabilirsiniz. Hastane gibi yogun bir ortama girdiyseniz hastaneden çiktiktan sonra eve geldikten sonra hemen onu atmaniz gerekiyor. Kalabalik bir yere girdiniz, eve geldiniz, yine atmaniz gerekiyor. Maskelerin dis yüzeyleri en fazla virüs ile temas eden yüzeyler. Siz fark etmeden biri yaninizdan geçerken aksirabilir, öksürebilir maske sizi koruyacaktir; ama virüs yüzeyde kalacaktir" diye konustu.

'ATES ÖLÇÜMÜYLE YÜZDE 30'LUK KISMI YAKALAYABILIRSINIZ'

Prof. Dr. Tezer, koronavirüs tedbirleri kapsaminda birçok alanda zorunlu kilinan Hayat Eve Sigar (HES) kodu ve ates ölçümlerine de degindi. Bu dönemde HES kodunun faydasinin oldugunu söyleyen Tezer, sunlari kaydetti:

"HES kodunun çok faydasini gördük; ama burada asil önemli olan vatandaslarin kurallara dikkat etmesi. Vatandaslara da büyük is düsüyor. Önümüzdeki günler havalarin biraz daha sogumasi ile birlikte kapali alanlarda daha fazla bulunmakla birlikte bu kurallar ne kadar ise yarayacak görecegiz, yaramazsa tekrar degerlendirilecektir. Atese bakmak yüzde 100 virüsü tespit edemeyecektir. Ama edemese de en azindan yüzde 30'luk bir kismi yakalayabilirsiniz. Yani 100 kisiden 30 kisiyi yakalayabilirsiniz. Bu az bir rakam degil. Burada vatandaslara is düsüyor. Çocuklar için özellikle ya da insanlarin kendinin atesini evde ölçmesi eger ki atesi varsa hiç sokaga çikmamasi bizim istedigimiz hep bastan beri söyledigimiz uygulama. Ama bizim istedigimiz bu dönemde özellikle ihtiyaci olmayanlarin disariya çikmamasi evlerinde kendilerini izole etmesi."