Tarih: 28.12.2020 06:06

MEB'den ögrencilere 81 ilde "tercih danismanligi" hizmeti

Facebook Twitter Linked-in

Milli Egitim Bakanligi (MEB), geçen yil Temel Egitimden Ortaögretime Geçis (TEOG) sisteminde baslattigi "tercih danismanligi" hizmetini, üniversiteye yerlesecek adaylar için de uygulamak üzere hazirliklarini tamamladi.
Bakanlik, üniversite tercihi konusunda donanimli ögretmen ve yöneticilerden olusan yaklasik 15 bin egitimci araciligiyla 81 ilde hizmet verecek.
MEB Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, dershanelerin özel okula dönüsümünün ardindan, TEOG sisteminde ögrencilerin profesyoneller esliginde tercih yaparak, bir üst egitim programina yerlesmesi amaciyla rehberlik hizmetlerine hiz verildigini hatirlatti.
Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü tarafindan 2015 ve 2016 yillarinda ögretmenlerin, ögrencilerin ve velilerin sinav süreçlerine iliskin bilgilendirilmesi, sinav öncesi ve sonrasi destek, sinavlara hazirlanma ve verimli ders çalisma, sinav kaygisi ve bas etme yollari, tercih süreçleri gibi konularda 81 ilden katilan 200 egiticinin yetistirildigini aktaran Güngör, bu egiticiler araciligiyla bugüne kadar ülke genelindeki okullarda görevli 15 bin rehber ögretmenin egitimden geçirildigini söyledi.
Celil Güngör, geçen yil TEOG yerlestirme puanlarinin açiklanmasinin ardindan, sinava giren bütün ögrencilerin rehberlik hizmetlerine erisiminin arttirilmasi ve ögrencilerin ilgi ve yetenekleri dogrultusunda bir alana yerlestirilmesini saglamak amaciyla tercih döneminde ögrencilere ve velilere danismanlik hizmeti çalismalarinin daha planli bir sekilde yürütülebilmesi için bu ögretmenlerden olusan tercih danismanligi komisyonlarinin kuruldugunu aktardi.
MEB Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügünün çalismalariyla TEOG tercih döneminde Türkiye genelinde 2 bin 183 komisyon kuruldugunu ve bu komisyonlarda 7 bin 132 rehber ögretmenin görev yaptigini belirten Güngör, bu komisyonlardan 500 binden fazla ögrenci ve velinin yararlandigini belirtti.
Ayrica 231 rehberlik ve arastirma merkezi tarafindan yil boyunca mesleki rehberlik ve danismanlik hizmetinin sunuldugunu ifade eden Celil Güngör, "Komisyonlar, ögrenci ve velilerine, ortaögretim okul seçiminde göz önünde tutulmasi gereken hususlar, okul kontenjanlari ve okulun yüzdelik dilimi, ögrencinin ilgi ve yeteneginin alan seçiminde önemi, ögrenci ve ailesinin tercih etmeyi düsündügü okullari önceden ziyaret etmesi, okulun fiziki kosullari, ulasim, yatililik, egitim-ögretim durumu ve yüksekögretime geçisteki basari durumunu dikkate almasi gerektigine iliskin bilgiler sundu." bilgilerini aktardi.
Bu yil üniversite tercihi yapacaklara yeni hizmet
Genel Müdür Güngör, MEB'in sadece 8'inci siniflar için degil, ayni zamanda üniversite tercihi yapacak ögrenciler için de ayri bir "tercih danismanligi" hizmetinin sunulmasi amaciyla hazirliklarini tamamlandigini bildirdi.
Tercih komisyonlari tarafindan sunulacak tercih danismanligi hizmetinin öncelikle rehberlik ögretmenleri ile tercih konusunda donanimli ögretmen ve yöneticilerden olusan yaklasik 15 bin egitimci araciligiyla verilmesinin hedeflendigini kaydeden Celil Güngör, söyle devam etti:
"Olusturulacak komisyonlarla ortak sinavlara katilan 1 milyon 174 bin 427 ögrenci ile 2016-ÖSYS'ye basvuran 2 milyon 255 bin 386 aday ile sinavsiz geçis hakki için 2016 YGS'ye basvuran 77 bin 814 adayin tamamina hizmet verilmesi hedefleniyor. Bu sayede ögrenciler, kendilerini taniyan, ilgi ve yetenekleri konusunda bilgi sahibi ögretmenlerinden destek alacak. Bu çalismayi yapacak ögretmenlere kaynaklik etmesi amaciyla hazirlanan dokümanlar, Genel Müdürlügümüz internet sayfasindan yayinlandi.
Tercih Danismanligi Komisyonlari, okullarin yani sira ögrenci ve velilerinin ulasimini kolaylastirmak amaciyla alisveris merkezleri, çay bahçeleri, parklar gibi yerlerde de kurulacak."
Komisyonlarda görev yapacak ögretmenlere haftalik 18 saat ek ders ücretinin de verilecegini belirten Güngör, görevli ögretmen sayisinin, ögrenci sayisi dikkate alinarak belirlenecegini ve bu ögretmenlerin tercih döneminde hizmet verecegini dile getirdi.
Celil Güngör, ögretmen, ögrenci ve velilere yönelik olarak hazirlanan "Veli, Ögrenci, Ögretmen Bilgilendirme Kilavuzu"nun güncellemelerinin yapildigini, söz konusu kilavuzlara Genel Müdürlügün internet sitesinden ulasilabilecegini de sözlerine ekledi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —