Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), geçtigimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artik akciger kanseri degil, meme kanseri oldugunu açikladi. Kadinlarda meme kanseri görülme hizindaki küçük artislarin yillardir bilindigine dikkat çeken Anadolu Saglik Merkezi
Meme kanserinde görülen artisin nedenlerine dikkat çeken Anadolu Saglik Merkezi Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Metin Çakmakçi sözlerini söyle sürdürdü: “Meme kanserinin artis hizinda muhtemelen hem menopoz belirtileri için hem de dogum kontrolü amaçli gittikçe daha çok kullanilan hormonlar, daha ileri yaslarda yapilan dogumlar ve bununla birlikte emzirme sürelerinin kisalmasinin da rolü olabilecegi düsünülüyor. Ayrica, meme kanseri riskini artiran menopoz sonrasi obezite (sismanlik), hareketsizlik ve sagliksiz beslenme de bildigimiz risk faktörleri arasinda. Hostes, hemsire, güvenlik görevlisi gibi gece çalisan kadinlarda da toplum ortalamasinin biraz üzerinde meme kanseri görülüyor”.
Meme kanseri genel olarak bir yaslanma hastaligi oldugundan yasam süresinin uzuyor olmasinin da görülme sikligini artirdigina dikkat çeken Prof. Dr. Metin Çakmakçi, “En önemli faktörlerden biri, gerçek sayisal artisin yani sira, basarili tarama programlari sayesinde daha çok kanser tanisinin konmasidir. Obezite, sagliksiz beslenme (sebze-meyvenin az tüketimi), hareketsizlik ve düzenli egzersiz yapmamak meme kanserinin disinda diger kanserler için de en önemli risk faktörleri arasinda yer aliyor” dedi.
Dünya Saglik Örgütü’nün yeni açikladigi 2020 verilerine göre dünyada en sik yüzde 11,7 ile meme kanseri, yüzde 11,4 ile akciger kanseri ve yüzde 10 ile kolorektal kanserler görülüyor. Kadinlarda en sik görülen kanserlerin sirasiyla meme kanseri, kolorektal kanserler ve akciger kanseri oldugunu, erkeklerde ise ilk sirada akciger kanseri, ikinci sirada prostat kanseri, üçüncü sirada ise kolorektal kanserlerin görüldügünü belirten Anadolu Saglik Merkezi Genel Cerrahi Uzmani ve Meme Sagligi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçi, “Her yil dünyada toplamda 19.292.800 yeni kanser tanisi konuyor, 9.958.000 kisi ise kanserden hayatini kaybediyor” dedi.
Kadinlarda en sik ölüme yol açan kanser hala meme kanseri
En sik ölüme yol açan kanserlerin basinda akciger kanserinin geldigini, akciger kanserini kolorektal kanserler, karaciger kanseri ve mide kanserinin izledigini söyleyen Prof. Dr. Metin Çakmakçi, “Erkeklerde en sik ölüme yol açan kanser akciger kanseri. Akciger kanserini karaciger kanseri ve kolorektal kanserler takip ediyor. Kadinlarda ise en sik ölüme yol açan kanser meme kanseri. Meme kanserini akciger kanseri ve kolorektal kanserler takip ediyor” dedi.
Pandemi erken taniyi azaltti, ileri evre kanser vakalari artti
Pandemi nedeniyle insanlarin düzenli saglik kontrollerini aksatmalari, tetkiklerini yaptirmamalari ve COVID-19 korkusuyla doktora, saglik kuruluslarina gitmemelerinin de erken taniyi azaltarak özellikle ileri evre kanser vakalarinda artisa yol açtigini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmani ve Meme Sagligi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçi, “Kanserde erken tani konmasi, tedavideki basari sansini çok artiriyor. Yakinmalari olan hastalar, hele bu yakinmalar artarak seyrediyorsa, bunlarin altta yatan nedeninin ne oldugu konusunda gerekli arastirmalarin yapilmasi için saglik kurumlarindan kaçmamali” seklinde konustu.
Akciger, kalp, tansiyon, seker hastaliklari gibi kronik hastaliklar nedeniyle izlenmekte olan hastalarin kontrollerini COVID-19 endisesiyle aksatmamalari gerektigini hatirlatan Prof. Dr. Metin Çakmakçi, “Sagligimizi pandemi sartlarinda dahi olsa korumazsak, gerekli tetkik ve tedavileri zamaninda yaptirmazsak, bu ihmallerden dogacak hasar ve kayiplar COVID-19’un yarattigi hasar ile yarisir hale gelebilir” uyarisinda bulundu.