Menemen Belediyesi, olasi bir deprem riskine karsi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Bakanligi yetkilileri ve akademisyenlerle birlikte Menemen ve çevresini etki sahasina alan Menemen fay zonunu inceledi.
Menemen Belediyesi, olasi bir deprem riskine karsi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Bakanligi yetkilileri ve akademisyenlerle birlikte Menemen ve çevresini etki sahasina alan Menemen fay zonunu inceledi. Sonuç raporu hakkinda bilgi veren Baskan Vekili Aydin Pehlivan, açilan hendeklerden elde edilen verilere göre, sahanin bulundugu alanda son dönemlerde meydana gelen depremler sirasinda, herhangi bir yüzey deformasyonu meydana gelmedigi gibi herhangi bir yüzey kirigi da olusmadigini ifade etti.
Menemen Belediyesi, kenti ve kent sakinlerini olasi bir deprem riskine karsi hazirlamak ve hazirlanmak için, bir yil önce Menemen ve çevresini etki sahasina alan imar planlarini esas alarak baslattigi mikro bölgeleme, fay inceleme ve etüt çalismalarini bitirdi. Bu kapsamda; 14-15-16 Nisan 2022 tarihleri arasinda Çukurköy, Ignedere, Görece, Hasanlar, Belen, Doga, Haykiran, Hatundere, Yanikköy Mahallelerinin litolojik özelliklerinin tespiti ve yapisal jeoloji açisindan degerlendirilerek aktif faylarin belirlenmesine iliskin arazi ve hendek çalismalari gerçeklestirildi.
Çalismalar, belediye personeli Jeoloji Yüksek Mühendisi Anil Alkan’in koordinatörlügünde, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisligi Bölümü, Genel Jeoloji Anabilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Murat Sentürk ve yüklenici firma mühendisleri tarafindan yürütüldü. Hayata geçirilen çalismalar dogrultusunda ilgili degerlendirmeler yapilmis ve sonuç raporu olusturuldu.
PEHLIVAN: ERKEN TANI ÖNEMLI
Sonuç raporu hakkinda bilgi veren Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan, “Dogal afetlerin ne zaman olabilecegini önceden bilemeyebiliriz. Ancak bir erken tani isiginda hazirliklarimizi yapip önlemlerimizi alabiliriz. Bu noktada bir yil önce baslattigimiz çalismayla fay hatlarinin varligi ile bu faylardan birinin olasi bir hareketiyle kentimize verebilecegi can ve mal kaybi seviyesini tespit ettik. Açilan hendeklerden elde edilen verilere göre, sahanin bulundugu alanda, son dönemlerde meydana gelen depremler sirasinda, herhangi bir yüzey deformasyonu meydana gelmedigi gibi, herhangi bir yüzey kirigi da olusmamistir” dedi.
Sahalarin bulundugu alan ve yakin çevredeki yüzeysel gözlemlerde, herhangi bir yüzey faylanma verisine rastlanilmadigini ifade eden Pehlivan, “Aktif faylanmayi isaret eden hiçbir belirgin jeolojik yapinin da gözlenmemis olmasi, yörede son dönemlerde meydana gelen depremler sirasinda herhangi bir yüzey deformasyonu ya da herhangi bir yüzey kiriginin olusmamasi gibi veriler dikkate alindiginda; Menemen ilçesi sinirlari içerisinde yer alan muhtelif mahalle ve köylerde (Turgutlar, Bozalan, Telekler, Çukurköy, Ignedere, Görece, Süleymanli, Bagcilar, Alaniçi, Çalti, Karaorman, Ayvacik, Göktepe, Degirmendere, Hasanlar, Haykiran, Belen, Doga, Yanik, Hatundere, Emiralem) uzanim gösteren Menemen fay zonuna ait segment bilesenleri üzerinde yerlesime uygunluk açisindan, herhangi bir Yüzey Faylanma Tehlike Zonunun (Fay Tampon Bölge) olusturulmasina gereksinim duyulmamistir” ifadesini kullandi.