Merkez Bankasi Baskani Naci Agbal'dan faiz mesaji

Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Naci Agbal, %17 seviyesindeki politika faizinde indirimin bu yil uzun bir süre gündeme alinmasinin mümkün olmadigini söyledi. Agbal ayrica rezevleri artirmak için acele etmeyeceklerini ve rezervleri swap anlasmalari yolu degi

Ekonomi 5.02.2021 19:50:40 0
Merkez Bankasi Baskani Naci Agbal

Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Naci Agbal göreve gelmesinin ardindan gerçeklestirdigi ilk söyleside Reuters'a, kalici fiyat istikrarinin "en önemli öncelik" oldugunu, para politikasinin "güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek" olusturulacagini ve enflasyonun hedef patikadan sapma riskine isaret etmesi durumunda "önden ilave sikilasma" yapacaklarini kaydetti.

Enflasyon tahmin patikasi üzerinde yukari yönlü risklerin önemini koruduguna dikkat çeken Agbal, "Nitekim Ocak ayina iliskin gerek TÜFE gerek ÜFE gerçeklesmeleri enflasyon üzerinde döviz kurunun birikimli yansimalarinin, uluslararasi emtia fiyatlarinda devam eden artislarin, üretici fiyatlarindaki güçlü artis egiliminin ve arz kisitlarinin önemini korudugunu göstermektedir" dedi ve ekledi:

"Enflasyon patikasi üzerinde yakin vadede öngördügümüz yukari yönlü risklerin önemini koruyacak olmasi ve patikanin beklenen egimini dikkate aldigimizda bu yil içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamiz mümkün gözükmemektedir."

"Enflasyonda kalici bir düsüsü görmek istedigimizi, ancak bununla da yetinmeyerek, fiyat istikrarina isaret eden göstergelerin de olusmasi gerektigini özellikle vurgulamak istiyorum" diyen Agbal, söyle devam etti:

Enflasyon %5 hedefine varincaya kadar gerçeklesen/beklenen enflasyon orani patikasi ile para politikasi faiz orani patikasi arasindaki düzey güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek olusturulacak ve bu denge sürekli korunacaktir. Siki para politikasi durusunun uzun süre devamini neden önemsiyoruz?

Çünkü erken bir asamada, geçici nedenlerle enflasyonun asagi geldigini görünce siki para politikasi durusundan çikarsaniz, geçmis tecrübeler göstermektedir ki, enflasyon tekrar yukari yönlü hareket etmektedir."

'ILAVE SIKILASMAYI YAPACAGIZ'

Agbal, %5 hedefini saglayana kadar sabirli olacaklarini kaydederek, sunlari söyledi:

"Önümüze gelecek her türlü yeni verinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranislarinda orta vadeli hedef patikasindan sapma riskine isaret etmesi durumunda önden ilave sikilasmayi yapacagiz. Para politikasinda risklere karsi önden gereken reaksiyon gösterilmesi enflasyonist baskilari erken asamada yönetmenizi saglar. Geçmis tecrübeler göstermistir ki, gecikmeli olarak gösterdiginiz reaksiyonun ekonomik maliyetleri daha agir olabilmektedir."

Agbal ayica alacaklari kararlar ve "güçlü iletisimle" piyasanin önünde gideceklerini de söyledi.

Orta vadede siki para politikasinin %5 hedefine ulasincaya kadar kesintisiz uygulanmasini bir "çipa" olarak belirlediklerine dikkat çeken Agbal, bu çerçeve ve hedef çipasinin Türkiye ekonomisini fiyat istikrarina ulastiracagini belirtti.

Bu yil sonunda enflasyonunun %9.4 düzeyine gerileyecegini öngörüklerini ancak bu tahminler üzerinde yukari yönlü risklerin "belirgin bir sekilde" önemini koruduguna da dikkat çeken Agbal, "Yukari yönlü risklerin varligini kabul ediyoruz ve bu risklerin gerçeklesmesi durumunda ilave sikilasmaya gidip bunlarin enflasyon görünümü üzerindeki etkisini azaltacagiz" dedi.

TCMB'nin kararliliginin piyasa tarafindan teyit edildikçe enflasyon beklentilerinin de tahmin hedefine yakinsayacagini belirten Agbal, "Faiz indirim sürecinin zamanlamasi, enflasyon gerçeklesmelerinin ve orta vadeli görünüm öngörülerimizin Enflasyon Raporu'nda öngördügümüz patikayla uyumlu sekilde gerçeklesmesine bagli olacak. Politika faizini her halükarda yalnizca 2021 hedefine degil, orta vadeli enflasyon hedefine de öngörülen sürede ulasmayi saglayacak bir düzeyde tutmaya devam edecegiz" dedi.

"Yukari yönlü risklerin varligini kabul ediyoruz" diyen Agbal, "Bu risklerin gerçeklesmesi durumunda ilave sikilasmaya gidip bunlarin enflasyon görünümü üzerindeki etkisini azaltacagiz" dedi.

Reel faizin para politikasindaki yerine yönelik bir soruya, "Para politikasi durusunu genel olarak kabul edilmis bir referans üzerinden konumlandirmak ve piyasa ile iletisimi bunun üzerinden kurmak dogru olmaz" yanitini veren Agbal söyle devam etti:

"Politika faizi, gerçeklesen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir seviyede olacak ama bu iki seviye arasindaki aralik enflasyonist baskilarin yayginligina, yogunluguna, para politikasi tepkisine duyarli olup olmadigina bagli olacak. Ayrica finansal risk göstergelerinin de iyilesmesine reaksiyon gösterecek, tepki verecek.

Merkez Bankasi kendi bilgisiyle, yaklasimiyla gerçeklesen, beklenen enflasyonla politika faizi arasindaki araligin seviyesini olusturacak. Bu seviyenin %5 hedefine varincaya kadar dezenflasyonist bir aralikta olmasi konusunda özel bir dikkat gösterecek. Hiçbir zaman için %5 hedefine ulasmadan bir ara dönemde geçici nedenlerle süreklilik arz etmeyen faktörlerle hareket ederek bu dezenflasyonist araliktan vazgeçmeyecek."

Agbal "Para politikasi, aktarim mekanizmasi üzerinden gerekli etkiyi doguruyor ve enflasyon egilimleri Merkez Bankasinin öngördügü patika dahilinde ilerliyorsa demektir ki politika faizi düzeyi gerçeklesen ve beklenen enflasyona göre etkili bir baskilama yapabiliyor. Bunu her PPK'da Merkez Bankasi piyasayla güçlü bir etkilesim içerisinde paylasmaya devam edecegiz" dedi.

Agbal TL cinsi varliklara yönelik sermaye akimlarinin devam etmesini bekledigini de belirterek, "Özellikle portföy yatirimlarinin önümüzdeki dönemde olumlu gelismelerle beraber artacagini tahmin ediyoruz" dedi.

'SWAP ILE DEGIL FX ALIM IHALERIYLE REZERV ARTIRACAGIZ'

Agbal diger ülke merkez bankalari ile swap anlasmalarinin önümüzdeki dönemde rezervleri artirma amaci ile kullanilmayacagini belirterek, söyle dedi:

"Önümüzdeki süreçte Merkez Bankasi olarak rezerv artirma stratejimiz içinde diger ülke merkez bankalari ile swap anlasmalari yapilmasi yer almamaktadir. Bunun yerine uygulamakta oldugumuz siki para politikasina kararlilikla devam etmek suretiyle güçlü bir dezenflasyonist sürecin olusmasi ve kalici hale gelmesi sonucunda sermaye girislerinin istikrarli ve güçlü bir hale gelmesi, yerlesiklerin dolarizasyon egiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alim ihaleleri yaparak rezervlerimizi artiracagiz."

"Seffaf yöntemlerle ve herhangi bir kur seviyesi hedeflemeksizin döviz rezervlerinin güçlendirilmesini amaçliyoruz" diyen Agbal piyasadaki döviz arzinin döviz talebine göre güçlü ve istikrarli sekilde yükseldigi dönemlerde dalgali kur rejimi ile uyumlu olmak kaydiyla, döviz alim ihaleleri düzenleyebileceklerini belirtti. Agbal bu konuda "kesinlikle aceleci bir yaklasim içinde olmayacagimiz" dedi.

Agbal "Sermaye girislerinin istikrarli ve güçlü bir hale gelmesi, yerlesiklerin dolarizasyon egiliminin tersine dönmesi, döviz alim ihalelerine baslamak için önemli bir gösterge olacaktir" dedi.

'TERS DOLARIZASYON IÇIN GEREKLI KOSULLAR OLUSMAYA BASLADI'

Agbal'in rezerv birikimi için önemli bir gösterge olarak nitelendirdigi ve 235 milyar dolarla rekor seviyelerde bulunan lokal döviz ve altin varliklari için "Ocak ayinin ikinci yarisindan itibaren altin dahil yabanci para mevduattaki artisin kayda deger ölçüde yavasladigini görüyoruz... Son dönemde yurt içi yerlesiklerin TL cinsi varliklara yönelme egilimi gözlemliyoruz. Bu durum ters dolarizasyon sürecinde önemli bir sinyal" dedi.

Bu yönelimin "süreklilige dönüsmesi" ve "güçlü" olmasinin döviz karar asamasinda önemli bir gösterge olacagini da belirterek, "Son dönemde sisteme tabana yayilan efektif girisi de gözlemliyoruz. Bu durum yurtiçi yerlesiklerin döviz varliklarini bankacilik sistemine tasima istegini ortaya koyuyor. Bu kaynaktan sisteme giriste döviz tevdiat hesaplarindaki gelisimi etkiliyor. Tüm bu gelismeler ters dolarizasyon süreci için gerekli olan kosullarin yurtiçi yerlesikler nezdinde olusmaya basladigina isaret ediyor" dedi.

Agbal ayrica BDDK'nin swap sinirlamalarini önümüzdeki dönemdeki azaltilmasina yönelik bir soruya ise, "Temel yaklasiminin fiyatlarin serbest piyasa kosullarina göre olusmasidir. Bu çerçevede bu yöndeki adimlarin kademeli olarak devam etmesini öngörüyoruz" yanitini verdi.


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °