16 Nisan 2021 tarihli 31456 Sayili Resmi Gazete’de yayimlanan yönetmelikte kripto paralar, "Kripto varlik, dagitik defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanilarak sanal olarak olusturulup dijital aglar üzerinden dagitimi yapilan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme araci, menkul kiymet veya diger sermaye piyasasi araci olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varliktir" seklinde tanimlandi.
Bu tanimlamanin Merkez Bankasi tarafindan ilk kez yapildigini aktaran Narkasa CEO'su Erdal Kaya, "2021 yilinda resmi makamlarin kripto paralar üzerine ciddi çalismalari oldugunu görüyoruz. Bu çalismalarin yasaklamaya yönelik degil, yasal bir zemin olusturmaya yönelik oldugunu söylemek mümkün. Bugünkü kararin kripto paralar için önemli bir esik oldugunu görüyoruz. Merkez Bankasinin ilk kez kripto paralari tanimlamasi çok önemli" ifadelerini kullandi.
"Kripto paralarla ticaret yasaklanmadi"
Yayinlanan yönetmelikle ilgili kafa karisikligi yasandigini belirten Erdal Kaya, "Borsamizin destek ekibine yöneltilen sorularda ve bazi sosyal medya paylasimlarinda “kripto para borsalarinin kapandigi veya kripto varliklarin yasaklandigi” yönünde yanlis bir alginin olustugunu gördük. Bu yönetmelik Merkez Bankasi'nin yönetmeligi oldugu için Merkez Bankasi'na tabi bankalari ve dijital ödeme platformlarini ilgilendiriyor. Genel ticaret açisinda herhangi bir sorun teskil etmiyor ve bir yasak söz konusu degil. Isteyen direkt cüzdan transferi ile kripto para ödemesi almaya devam edebilir, bunu engelleyen bir durum yok." dedi.
"Kripto para borsalari ve kripto varliklarla ilgili bir yasak söz konusu degil"
Yönetmeligin dayanak maddesinde de belirtildigi üzere yapilan düzenlemenin ödeme ve elektronik para kuruluslarina yönelik oldugunun altini çizen Erdal Kaya, "Düzenlemenin kripto paralarin alim satimina aracilik hizmeti veren kripto para borsalariyla bir ilgisi yoktur. Ayni sekilde söz konusu yönetmelikte kripto varliklarin yasaklandigina dair herhangi bir ifade de yoktur. Yönetmelikte sadece ödeme ve elektronik para kuruluslarinin kripto varliklari dogrudan veya dolayli kullanimi yasaklanmis, bu dogrultuda bu kuruluslarin kripto para borsalarina aracilik hizmeti sunamayacagi belirtilmistir. Narkasa’nin da herhangi bir ödeme ve elektronik para kurulusu ile dogrudan veya dolayli bir iliskisi bulunmaktadir. Kullanicilarimiz islemlerine güvenle devam edebilir."
Bakanlik kripto para borsalarina kullanici verilerini istemisti
Nisan ayinin ilk günlerinde Hazine ve Maliye Bakanligi'nin, Türkiye'de islem yapan kripto para borsalarina bir tebligat göndererek tüm kullanicilarinin verilerini istedigini belirten Erdal Kaya, "Bakanlik kullanicilarin TC kimlik numaralari, cüzdan numaralari, kayit tarihleri ve Türk Lirasi cinsinden hesaplarin degeri istenmisti. Bu Türkiye'de regülasyonlarin uygulanmasi noktasinda önemli bir adimdi. Bugün yapilan düzenlemenin de kripto paralara yönelik vergi ve yasallasmasi konusunda zemin hazirlamaya yönelik oldugunu belirtebiliriz. Biz Narkasa olarak ilk günden itibaren olasi tüm yasal düzenlemelere ve regülasyonlarla göre hazirligimizi yaptik" dedi.