Geçen yil 500 baz puan faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) piyasalar tarafindan merakla beklenen yilin ilk faiz kararini açikladi.
Buna göre TCMB faizleri beklentiler dogrultusunda sabit birakti. Aralik ayindaki son toplanti metninde Mart ayi sonuna kadar mevcut durumun gözlenecegi ifade edilmisti. TCMB Eylül ayinda basladigi faiz indirim sürecini 4 toplanti üst üste sürdürmüs ve bir hafta vadeli gösterge repo faiz oranini yüzde 19'dan yüzde 14 seviyesine kadar indirdi.
DOLAR DÜSÜSE GEÇTI
Merkez Bankasi'nin piyasa beklentilerine paralel faiz karari sonrasi döviz kurlarinda ilk tepki olarak düsüs gözlendi. Yaklasik 1 haftadir 13,50 düzeyinde seyreden dolar/TL karar öncesinde bulundugu 13,40'in hemen üzerinden 13,25'lere dogru geriledi. Euro/TL ise 15,25 düzeyinden 15,15'in altinda çekildi.
MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI
Sahap Kavcioglu baskanliginda ve üyeler Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykir Hobikoglu, Emrah Sener, Yusuf Tuna'nin katilimiyla toplanan Para Politikasi Kurulu'nun açiklamasi söyle:"Para Politikasi Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasina karar vermistir.
Salginda yeni varyantlar ve artan jeopolitik riskler, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki asagi yönlü riskleri canli tutmakta ve belirsizliklerin artmasina yol açmaktadir. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarindaki yüksek seyir, bazi sektörlerdeki arz kisitlari ve tasimacilik maliyetlerindeki artis uluslararasi ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarinin yükselmesine yol açmaktadir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararasi finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakindan izlenmekle birlikte, gelismis ülke merkez bankalari artan enerji fiyatlari ve arz-talep uyumsuzluguna bagli olarak enflasyonda görülen yükselisin beklenenden uzun sürebilecegini degerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, isgücü piyasasi ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasinda farklilasan görünüme bagli olarak gelismis ülke merkez bankalarinin para politikasi iletisimlerinde ayrisma gözlenmekle birlikte, merkez bankalari destekleyici parasal duruslarini sürdürmekte, varlik alim programlarina devam etmektedir.
Kapasite kullanim seviyeleri ve diger öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dis talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettigine isaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bilesenlerin payi artarken, cari islemler dengesinin 2022 yilinda fazla vermesi öngörülmektedir. Cari islemler dengesindeki iyilesme egiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrari hedefi için önem arz etmekte, bu baglamda ticari ve bireysel krediler yakindan takip edilmektedir.
Enflasyonda yakin dönemde gözlenen yükseliste; döviz piyasasinda yasanan sagliksiz fiyat olusumlarina bagli döviz kurlarina endeksli fiyatlama davranislari, küresel gida ve tarimsal emtia fiyatlarindaki artislar ile tedarik süreçlerindeki aksakliklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelismeleri etkili olmaktadir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrari ve finansal istikrarin tesisi için atilan adimlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasiyla dezenflasyonist sürecin baslayacagini öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasina karar vermistir. Alinmis olan kararlarin birikimli etkileri yakindan takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarinin sürdürülebilir bir zeminde yeniden sekillenmesi amaciyla TCMB'nin tüm politika araçlarinda Türk lirasini öncelikleyen genis kapsamli bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.
TCMB, fiyat istikrari temel amaci dogrultusunda enflasyonda kalici düsüse isaret eden güçlü göstergeler olusana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulasincaya kadar elindeki tüm araçlari kararlilikla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde saglanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düsüs, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artis egiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalici olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrari ve finansal istikrari olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatirim, üretim ve istihdam artisinin saglikli ve sürdürülebilir bir sekilde devami için uygun zemin olusacaktir.
Kurul, kararlarini seffaf, öngörülebilir ve veri odakli bir çerçevede almaya devam edecektir.
Para Politikasi Kurulu Toplanti Özeti bes is günü içinde yayimlanacaktir." denildi.