MILLETVEKILI SINDIR, IZMIRLI DEPREMZEDELERIN SORUNLARINI DINLEDI

MILLETVEKILI SINDIR, IZMIRLI DEPREMZEDELERIN SORUNLARINI DINLEDI

Milletvekili Sindir kalici ve saglikli çözümlerin üretilmesi gerektigini söyledi.

CHP Izmir Milletvekili Kamil Okyay Sindir, Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi’nde (IZDEDA) depremzedelerle bulustu, sikintilarini dinledi, vatandaslarin sagliksiz bir yapida oturmak zorunda birakilmasinin Anayasal suç oldugunu söyledi.

Sindir, “çogu emekli veya orta ve düsük gelirli depremzede vatandaslarimiz baslarini sokabilecekleri depreme dayanikli bir eve sahip olmak için neredeyse aylik 10 bin liralik bir kredi yüküyle karsi karsiya kaldi. Yillarca devlete vergi veren emekli vatandaslarimizin ikinci baharlarini çocuklariyla, torunlariyla huzur ve saglik içerisinde yasamalarini onlara çok görmeyin” dedi.

“KALICI VE SAGLIKLI ÇÖZÜMLER ÜRETILMESI GEREKIYOR”

Depremzedelerin yasadiklari sikintilara ivedilikle çözüm üretilmesi gerektigini ifade ederek sözlerine baslayan Sindir, “Maalesef deprem degil fakat cehalet öldürüyor, akil ve bilimin yolundan sasmak büyük acilarin yasanmasina neden oluyor. 30 Ekim depreminde yasadigimiz acilar halen çok taze. 117 canimizi yitirdik. Vatandaslarimiz ya mallarini kaybetti ya da mallari ciddi hasar gördü. Ayni acilari bir daha yasamamak için Izmir depreminden dersler almamiz gerekiyor. Simdi siyaset üstü bir durumla karsi karsiyayiz. Depremzedelerimizin sorunlarina bir an önce kalici ve saglikli çözümler üretilmesi gerekiyor. Fakat bu süreçte depremzedeler yasadiklari sikintilar için seslerini yükseltiyor ama muhatap bulamiyor. Ekonomik zorluk yasayan, orta ve düsük gelirli vatandaslarimizin sagliksiz bir yapida oturmak zorunda birakilmasi Anayasal suçtur, kabul edilemez. Vatandasin can ve mal güvenligini korumak, kollamak Anayasal sorumluluguyla devletin asli görevidir” dedi.

“AYLIK 10 BIN LIRALIK KREDI YÜKÜ”

Depremzedelerin taleplerine kulak tikandigini ifade ederek sözlerine devam eden Sindir, “Deprem öncesinde kredi ile ev alan vatandaslarimiz halihazirda kredi taksitleri öderken; deprem sonrasi evinin bosaltilmasi ve buraya yeniden konut yapilmasi gerektiginde bankalarin, 10 yil vadeli, 1.06 faiz oranli 200 bin liralik kentsel dönüsüm kredisiyle karsilastilar. Peki kredi hikayesi burada bitti mi, tabi ki bitmedi! Ortalama bir dairenin yeniden yapim maliyeti 400 ila 500 bin TL arasinda. Yani 200 bin TL yeni bir ev için yetmediginden bir o kadar daha kredi çekilmesi ihtiyaci ortaya çikiyor. Deprem nedeniyle magdur olan çogu emekli veya orta ve düsük gelirli depremzede vatandaslarimiz baslarini sokabilecekleri bir eve sahip olmak için neredeyse aylik 10 bin liralik bir kredi yükü ile karsi karsiya birakildi. Bir de geçici konutlari için ayrica kira ödeyecekler. Burada buna dur diyecek olan devlettir. Devlet, sosyal devletin geregi olarak evlerini, yurtlarini kaybeden insanlarimizi açikta birakamaz” dedi.

“DEPREMZEDELER FIRSATÇILARIN KUCAGINA ITILIYOR”

Depremzedelerin isteklerinin çok açik oldugunu ve taleplerinin de hakli oldugunu ifade eden Sindir,  “Depremzedeler faizlerin yüksek ve kisa vadeli olmasindan dolayi evlerini yapamiyor, yaptiramiyor. Evlerini yüksek faiz nedeniyle yaptiramayan depremzedeler, arsalarini düsük fiyattan, ederinin yari fiyatina satmak zorunda kaliyor, firsatçilarin kucagina itiliyor. Devlet bu duruma göz yumamaz. Evi, isyeri zarar gören ve deprem riski nedeniyle hasarli oldugu tespit edilen vatandaslarimiz aylik yüzde 0,30 sabit faiz oraniyla 2 yili ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüsüm destek kredisi istiyor. Iste çözüm bu kadar basit. Devlet bunu karsilayabilecek güçte. Depremzedeler devletten hibe destegi istemiyor, magduriyetlerinin giderilmesi için 2 yil geri ödemesiz düsük faizli kredi istiyor. Deprem magduru vatandaslarimiz, deprem öncesindeki konutlarinin metrekaresi oraninda, hiçbir hak kaybi yasamadan evlerine kavusmak istiyor. Depremzedeler devletini yanlarinda görmek istiyor. Depremin vurdugu bölgede yogunluklu olarak emekli yurttaslarimiz yasiyordu. Simdi, yillarca devlete vergi veren emekli vatandaslarimizin, ikinci baharlarini çocuklariyla, torunlariyla huzur ve saglik içerisinde yasamalarini onlara çok görmeyin” dedi.