CHP Izmir Milletvekili Kamil Okyay Sindir, Kemalpasa'da kiraz alim noktalarinda çiftçilerle bulustu, tam kapanma ve semt pazarlarinin haftada bir güne düsürülmesi nedeniyle kiraz sektöründe yasanan sikintilari dinledi; önlem alinmaz ise üreticilerin i
Sindir, “pandemi nedeniyle semt pazarlari haftada bir güne düsürülünce, iç piyasada erkenci kirazin pazarlanabilme kosullari da ortadan kalkinca üreticinin mali elinde kaldi. Buna bagli olarak erkenci çesitte yasanan arz fazlasi nedeniyle ihracatçilar bunu firsata çevirip kirazi yari fiyatina almak istiyor. Kiraz üreticimiz yine sahipsiz” dedi.
Kirazin stratejik bir ürün oldugunu ve Kemalpasa’da 10 binden fazla ailenin geçimini kiraz ile sagladigini ifade ederek sözlerine baslayan Sindir, “Yurt içi ve disi pazarlarda aranan bir ürün olan Kemalpasa Kirazi, sadece ilçede on binden fazla ailenin geçim kaynagi. Kiraz üreticimiz maalesef bu sene üst üstte darbeler aliyor. Bu sene kirazda rekolte, 18 Subat’ta yasanan dona bagli olarak, geçen yila göre yüzde 25 - 30’a yakin daha düsük bekleniyor. Çiftçimizin ürünü asiri oranda azalmasi yetmezmis gibi pandemi nedeniyle semt pazarlari haftada bir güne düsürülünce, iç piyasada erkenci kirazin pazarlanabilme kosullari da ortadan kalkinca üreticinin mali elinde kaldi. Kiraz alim noktalari kepenk indirdi. Buna bagli olarak erkenci çesitte yasanan arz fazlasi nedeniyle bazi tüccarlar, bazi büyük zincir marketler ve kartel tarzi piyasa kosullari olusturan ihracatçilar, bunu firsata çevirip kirazi yari fiyatina almak istiyor. Kiraz üreticimiz, yine sahipsiz, çaresiz ve korumasiz bir durumda. Geçen yil 50 liraya alici bulan ihracat kirazinin bu seneki fiyati 30 liranin bile altinda tutuluyor. Ancak diger yandan, marketlerde kilosu 100 TL’ye varan kiraz satislarini görüyoruz. Fiyatlar bu seviyede kalirsa üreticilerimiz elde ettikleri mahsulle masraflarini dahi karsilayamaz. Kiraz üreticisini pandemi degil pazara müdahaleler bitiriyor” dedi.
Iktidarin yasanan gelismelere seyirci kalmasinin üreticiyi telafisi mümkün olmayacak bir borç sarmalina sokacagini söyleyen Sindir, “Kiraz dalinda beklemez ve kirazda depolama yapilamaz, yapilsa da kalite ve fiyatta çok büyük düsmeler yasanir. Zamani gelen kiraz hasat edildikten sonra ivedilikle üreticiyle bulusturulmalidir. Haftada bir gün açilabilen semt pazarlarinin yeterli önlemlerin alinmasiyla birlikte haftanin birden çok gününde açilmasi sadece kiraz üreticimizi degil, her türlü yas sebze, meyve ve tarim ürünleri üreticilerini, Türkiye’nin dört bir yaninda üretim yapan çiftçilerimizi ve sebze ve meyve hallerindeki esnaflarimizi da rahatlatacak. Üreticinin emegini, alin terini sömürmeye çalisan, fiyat kirmak için pusuya yatan firsatçilarin emellerini suya düsürecektir. Aksi durumda üreticilerimiz alicilarin, ihracatçilarin elinde oyuncak olacak. Zaman daraliyor, çünkü kiraz hasadi önümüzdeki günlerde hizla artacak” dedi.
Kartellerin, tüccarlarin agiz birligi yaparak üreticinin malini maliyetinin dahi altinda almaya çalismasinin serbest piyasada rekabet kosullarinin ortadan kalkmasi anlamina geldigini ve bunun yasal olarak suç oldugunun altini çizen Sindir, sözlerini söyle sonlandirdi: “Rekabet Kurulu ne is yapar? Gida ve Tarimsal Ürün Piyasalarini Izleme ve Degerlendirme Kurulu nerede? Bugün hangi ürünler için piyasalari izleme ve degerlendirme yapiyor? Hangi konularda gerekli müdahalelerde bulunarak tedbirler aliniyor? Üreticimiz perisan oldugu bir dönemde bu mekanizmalar çalismiyor, çiftçimizin içine çekildigi durum görülmüyorsa ‘O’ kurumlara kilit vurun gitsin.”