MILLETVEKILI SINDIR, TÜRK EKONOMISININ DINAMOSU CAN ÇEKISIYOR!

CHP Izmir Milletvekili Kamil Okyay Sindir, TBMM genel kurulunda tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunlarini dile getirdi, tüm siyasi partilere sorunlari hep birlikte arastiralim çagrisinda bulundu.

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
MILLETVEKILI SINDIR, TÜRK EKONOMISININ DINAMOSU CAN ÇEKISIYOR!

CHP Izmir Milletvekili Kamil Okyay Sindir, TBMM genel kurulunda tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunlarini dile getirdi, tüm siyasi partilere sorunlari hep birlikte arastiralim çagrisinda bulundu.

Sindir, “tekstil sektörü Anadolu’nun bin yillardan gelen kadim geçim kaynagidir. Bugün, milyonlarca yurttasimiza istihdam saglayan Türk ekonomisinin dinamosu can çekisiyor. Sektörde yasanan sorunlari yerli ve milli bir mesele olarak görüp tüm siyasi partiler elimizi tasin altina koyalim, ortak bir tavirla arastirip, daralan sektöre hep birlikte umut olalim” dedi.

“IHRACATTA 1'INCI SIRADA YER ALAN BIR SEKTÖR”

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türk ekonomisinin en önemli tasiyici kolonlarindan bir oldugunu söyleyerek sözlerine baslayan Sindir, “tekstil sektörü 2020 yilinin kasim ayi sonu itibariyla ilk on bir aydaki ihracatta otomotiv sektörünün de önüne geçmis durumda. Ihracatta 1'inci sirada yer alan bir sektör. Bakiniz, tekstil ve ham maddelerini, deri ve deri mamullerini, hali ürünlerini de dahil ederek hazir giyim ve konfeksiyonla birlikte degerlendigimizde 25,5 milyar liralik bir ihracattan söz ediyoruz. Tekstil sektörünün bu yilin ilk on bir ayindaki ihracattaki orani yüzde 18,25. Otomotiv sektörü ise yüzde 16,26'da. Tekstil sektörü Anadolu’nun bin yillardan gelen kadim geçim kaynagidir. Bugün milyonlarca yurttasimiza istihdam saglayan Türk ekonomisinin dinamosu can çekisiyor” dedi.

“6 MILYONU ASAN BIR ISTIHDAM”

Milyonlarca vatandasa istihdam olanagi saglayan tekstil ve hazir giyim sektöründeki daralmaya ivedilikle önlem alinmasi gerektigini söyleyerek sözlerine devam eden Sindir, “tarimda topraktan gelen; pamuk üretimiyle baslayan, iplikle, tekstille ve hazir giyim konfeksiyonla devam eden bir sektörden bahsediyoruz. Ve bunun ticaret alanini da lojistigini de dikkate aldigimizda, sadece tekstil ve hazir giyim sektörü 1 milyonun üzerinde istihdam sagliyor. Perakende sektörü de dahil ettigimizde rakam 2 milyonu asan bir istihdama ulasiyor. Eger pamuk üretimini de dahil ederseniz 6 milyonu asan bir istihdamdan bahsediyoruz. Iktidara sesleniyorum; ihracatta dünyada 7’nci sirada yer aldigimiz, Avrupa’nin da 3’üncü büyük konfeksiyon tedarikçisi oldugumuz bir sektörün sorunlarina kulaklarinizi tikamayiniz. Yarin telafisi mümkün olmayacak sorunlari görmezden gelmeyiniz” dedi.

“ORTAK BIR TAVIRLA ARASTIRIP, DARALAN SEKTÖRE HEP BIRLIKTE UMUT OLALIM”

Sindir sözlerini söyle sonlandirdi: “180'e yakin ülkeye ihracat yapiyoruz. Özellikle 2020 basinda coronavirüs pandemisinin etkileriyle yil ortalarina dogru ihracatimizin yüzde 50 düzeyine düsmüs olmasini önemle dikkate almaliyiz. Bu yili, geçen yila göre yüzde 15-20 düzeyinde, daha düsük geçirecegimiz asikar. Sektörün finansman sorunlari var, maliyeti artiran, rekabeti zorlastiran sorunlari var. Girdi fiyatlariyla ilgili, elektrik faturalari, salt pamuk üretimiyle ilgili sorunlari var. Ham maddesi pamuk olan bir sektörde, pamuk üretiminde tüketimi karsilama oranimiz ancak yüzde 59,9, neredeyse yarisini ithal ediyoruz. Sektörün yapisal sorunlari çok net ve açik bir sekilde ortadadir. Yasanan sorunlari yerli ve milli bir mesele olarak görüp tüm siyasi partiler elimizi tasin altina koyalim, ortak bir tavirla arastirip, daralan sektöre hep birlikte umut olalim.”


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °