Misir’in Türk çelik ürünlerine uyguladigi ticaret önlemleri baskisi devam ediyor. Misirli yerli üreticilerin ithal edilen insaat çeligindeki artisi sebep göstererek Misir Sanayi ve Ticaret Bakanligi’na yaptigi basvuru neticesinde 2016 yilinda Türk menseli filmasin ve çubuk ithalatina karsi anti-damping ve telafi edici vergi sorusturmasi baslatilmisti. Yürütülen sorusturmada Misir hükümeti söz konusu ürünlere geçici önlem karari aldi. Türk firmalara yüzde 10 ila 19 oraninda belirlenen vergiler 4 ay yürürlükte kalacak.
Misir Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan 22 Aralik 2016 tarihinde Türkiye, Çin ve Ukrayna menseli filmasin ve çubuk (7213, 7214, 7227, 7228 GTIP’li) ürünleri ithalatina karsi anti-damping ve telafi edici vergi sorusturmalari açilmisti. Misir hükümeti, 7 Haziran 2017 tarihinde nihai kararini açikladi ve damping sorusturmasina yönelik geçici önlem karari aldi. Karar neticesinde Türk firmalara yüzde 10 ile 19 oraninda geçici vergiler hükmedildi. Söz konusu vergiler, kararin yayimlanma tarihinden itibaren 4 ay boyunca yürürlükte kalacak.
Ayrica Misir, Çinli firmalara yüzde 17, Ukrayna ArcelorMittal’e yüzde 15 ve diger Ukrayna firmalarina yüzde 27 oraninda vergi uygulanmasina karar verdi.
Namik Ekinci, “Misir Türk ihracatçilarini engellemeye çalisiyor”
Misir’in yillardir yerli çelik sanayisinin baskisiyla korumaci tedbirler almak için girisimde bulundugunu söyleyen
Çelik Ihracatçilari Birligi Baskani Namik Ekinci, “Misir, yerli sanayisini özellikle insaat çeligi ürününde korumak adina 2010 yilindan bu yana belirli araliklarla Türk çelik sektörümüze karsi davalar açiyor. Tamaminda hakliligimizi kanitlamis olsak da Misir bu tavrindan vazgeçmiyor. Son olarak 2016 yilinda filmasin ve çubuk ürünleri ithalatina karsi anti-damping ve telafi edici vergi sorusturmalari açildi. Geçtigimiz günlerde geçici önlem kararini açiklayan Misir, Türk firmalarimiza çesitli oranlarda vergilere hükmetti. Misir, ayni zamanda Mart 2016’dan beri üretici kayit sistemi adi altinda insaat çeligini de hedef alan belirli uzun ürünler ithalatina karsi ticareti engelleyici bir uygulama yürütüyor. Basvuru yapan Türk firmalarimizin çogu uzun bir süredir nihai onay almayi bekliyor ve bu nedenle ihracat gerçeklestiremiyor” dedi.
Misir’in telafi edici vergi (TEV) sorusturmasi sikâyetinde, ABD tarafindan Türkiye’ye ayni üründe açilan TEV davasinda yer alan iddialari gördüklerini açiklayan
Namik Ekinci, “Dava dosyasini kopyalamislar ancak bir noktayi atlamislar. ABD ve Kanada’da ayni ürünlere açilan telafi edici vergi davalarinda Türk çelik firmalarimizin tesvik almadigi kanitlandi. Türk çelik sektörü olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallari çerçevesinde ticaret gerçeklestiriyoruz. Uluslararasi tüm ihracat noktalarimiz için ayni durum söz konusu. Ayrica AKÇT anlasmasi çerçevesinde hükümetimizden herhangi bir tesvik de almiyoruz. Almak da istemiyoruz. Türk çelik ürünleri kalitesi ile tüm dünya pazarlarinda kabul görmüs durumda. Sektör temsilcilerimizin özverisi sonucunda global piyasalardaki varligimizi düsük kâr marjlarimiz ile sürdürüyoruz” diye konustu.
ÇIB Baskani Namik Ekinci son olarak; “Damping davasina yönelik alinan geçici önlem karar raporu yeni açiklandi. 4 ay sürecegi belirtilerek kararlastirilan vergilerin hangi hususlara istinaden alindigi inceleniyor. Diger tüm davalarimizda oldugu gibi gerekli incelemeleri yapip, itirazlarda bulunacak ve sürecin pesini birakmayacagiz. Hakliligimizi kanitlayana kadar takipçisi olacagiz” diye belirtti.