Tarih: 28.02.2021 13:56

Modern Çagin Hastaligi: Kronik Yorgunluk Sendromu

Facebook Twitter Linked-in

Fonksiyonel Tip Doktoru Prof.Dr.Deniz Özzeybek, yorgunluga kas-iskelet agrisi, uyku bozuklugu, konsantrasyonda bozulma, bogaz ve bas agrisinin da eslik ettigini belirtti. Özzeybek, “Yorgunluk hastanin bireysel, sosyal, mesleki, egitimsel ve ruhsal islevlerini zorlar. Beceri isteyen islerde yavaslama, planlama, organizasyon ve problem çözme gibi yeteneklerde gerileme görülür. Ayrica dikkat kusuru, konsantrasyon düsüklügü, karar vermede zorluk gibi bulgular göstererek, is gücü kaybina neden olur. Bu tabloya genelde umutsuzluk, sikinti hali, çaresizlik duygusu, istah ve kilo kaybi gibi belirtiler eklenir” dedi. 

Altta yatan nedenler arastirilmali

Kronik yorgunluk sendromunun nedeninin tam olarak bilinmedigini söyleyen Özzeybek, altta yatan nedenler arasinda gida duyarliliklari, çesitli enfeksiyonlar,asiri stres, bagisiklik sistemi sorunlari, hormon bozuklugu, ince bagirsaklarda asiri bakteri üremesi anlamina gelen SIBO,vitamin ve mineral eksikliklerinin olabilecegini söyledi.

Kisiye özel tedavi

Kronik yorgunluk sendromunun genelde 30-50 yas arasinda ve kadinlarda daha çok görüldügünü ifade eden Özzeybek, tedavi hakkinda su bilgileri verdi: “Bu rahatsizligin tedavisi kisiye özgüdür ve bütüncül bir yaklasimla hastaya uygun tedavi programi planlanir. Bu planin içinde altta yatan nedenin ortadan kaldirilmasi yaninda, uyku düzeninin olusturulmasi, egzersiz, vitamin ve mineral destegi, diyet ve meditasyon da mutlaka yer almalidir.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —