Birbirinden farkli alanlarin etkilesim içerisinde oldugu moleküler biyomühendislik alani, özellikle insanligin ihtiyaç duydugu pek çok konuda çalismalar yaparak çözümler sunmayi hedefliyor. Uzmanlar, moleküler biyomühendisligin Covid-19 süresince pandemid
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, moleküler biyomühendislik alanina iliskin degerledirmelerde bulundu.
Tedavilerin kisisellestirilmesi hedefleniyor
Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, moleküler biyomühendisligin, daha hizli ve daha hassas teknolojiler ve sistemler araciligiyla çesitli hastaliklarin tespitini gelistirmeyi, kisiye özel ilaç profili çikarilarak tedavilerin kisisellestirilmesini ve saglik hizmeti sonuçlarinin iyilestirilmesini amaçlayan, mühendislik ve moleküler biyoloji arasindaki ara yüz olarak çikan bir çalisma alanidir.” dedi.
Gelisen son teknolojilere paralel olarak moleküler biyomühendislik alaninin hizla büyüdügünü kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Bu alan, moleküler ve hücresel düzeydeki hayati etkilesimler üzerine özellikle mühendislik, biyoloji ve kimya gibi çesitli disiplinlerin bilgi ve becerilerini kullanan çalismalar yürüterek karmasik yasam sistemlerini anlamanin yani sira klinik tibbin etkinligini artirip fayda saglayabilecek yeni teknolojiler, fikirler veya algoritmalar gelistirmeyi hedeflemektedir.” dedi.
Moleküler ve hücresel aglarin yapilarinin karmasik olmasi ve daha iyi terapiler/teknolojiler olusturmak için ise bilginin sinirlarini zorlayan, yeni fikirleri ve teknikleri kapsayan entegre yaklasimlar gerektigini ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Bu noktada moleküler biyomühendislik alaninda çalisan bilim insanlari multidisipliner bilgi birikimine sahip olan ve ilgili tüm disiplinlere en son teknolojinin kapsamli bilgisini aktararak yeni nesil bilimin gelismesine katkida bulunan bireyler olarak devreye girmektedir. Bu benzersiz bilgi ve beceri kombinasyonlarini içeren moleküler mühendislik; günümüzün saglik ve iyi olus gündemi, kisisellestirilmis tip alani ve yeni biyomedikal teknoloji endüstrileri gibi küresel çapta önemli olan alanlarindaki zorluklara ve gelismeye yönelik çalismalariyla öne çikan dinamik ve gelisen bir alandir.”
Moleküler biyoloji alaninin pek çok sektörle çalismalar yürüttügünü belirten Tuba Sevimoglu, sunlari söyledi:
“Biyomühendislik, malzeme bilimi, nanoteknoloji, elektrik mühendisligi, makine mühendisligi fizik ve kimya gibi önemli disiplinleri de kapsayan dogasi geregi moleküler mühendislik; eczacilik, biyoteknoloji ve sentetik biyoloji, rejeneratif tip, immünoterapi, kozmetik endüstrisi, enerji sektörü, nanomalzemeler ve biyomedikal cihaz teknolojileri gibi pek çok alanda hesaplama araçlarini, deneysel yöntemleri veya her ikisinin kombinasyonlarini içeren çalismalar yürütmektedir. Örnegin gelismis yakit hücrelerinin ve pillerin üretilmesi, daha verimli ve uygun maliyetli günes enerjisi sistemlerinin gelistirilmesi, peptit bazli asi çalismalari, tamamen yapay proteinlerin olusturulmasi ve nanopartikül aracili ilaç tasima sistemlerinin gelistirilmesi gibi çalismalar moleküler biyomühendislik disiplini altinda yürütülen çalismalar arasinda yer almaktadir.”
Biyomühendisligin, hastaliklarin tedavisine veya yasam kalitesinin iyilestirilmesine yardimci olan yeni sistemler, donanim ve cihazlar gelistirmek için mühendislik bilimini biyomedikal bilim ve klinik uygulama ile bütünlestiren disiplinler arasi faaliyetleri içerdigini kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Disiplinler arasi yaklasim yöntemleri ve biyomühendislik, matematik ve istatistik arasindaki iliski Covid-19 pandemi döneminde anlasilmistir. Kitlesel veya küçük ölçekli mevcut saglik sorunlarinin ve çözümlerinin gelistirilmesinde biyomühendislik, ölçeklendirmede matematigi, kök nedeni anlama ve hipotez olusturmada biyolojiyi, ilaç ve tedavi yöntemlerini olusturmada kimya ve eczaciligi multi-disipliner yapisi altinda toplayarak saglam adimlarla ilerlemeyi saglar. Covid-19 örnegi, kitlesel saglik sorunu, hastalik ve biyolojinin, saglikta istatistigin, tip ve tedavide biyomühendisligin önemini ortaya koymaktadir.” diye konustu.
Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, Covid-19 tanisinda kullanilan PCR uygulamasinin egitiminin Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü bünyesinde, laboratuvarda uygulamali olarak verildigini kaydetti.
Moleküler biyomühendisligin mevcut çevreye moleküler çerçevede bir bakis açisi saglayarak hayatimiza mercek tuttugunu kaydeden Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Dogadaki inanilmaz sistem ve dengeyi moleküler seviyede ayrintilari ve kök nedenleri ile inceleyerek bizi farki âlemlere, moleküler boyutlara çagirmaktadir. Moleküler biyomühendislik teknolojisi bize biyolojik fabrikalar, seri ve hizli üretimler, hastaliklarda hücresel yaklasimlar, tanida hücresel takipler, tedavide moleküler ajanlar, kisiye özgü tani, hastalik takibi ve tedavi gibi imkânlar saglamaktadir.” diye konustu.
Moleküler biyomühendisligin Covid-19 süresince pandemide tani, tedavi, istatistik, ilaç gibi pek çok noktada kilit rol oynadigini belirten Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Fakat moleküler mühendisligin gelecegi denildiginde yalnizca pandemi süreci düsünülmemelidir. Çagimiz teknoloji çagidir. Artik her alanda programlamaya, yazilima ve otomasyon sistemlerine geçilmektedir. Biyomühendislik de moleküler mühendislik, disiplinler arasi yaklasimlarla bu hususta çok büyük bir alana sahiptir. Biyoinformatik, biyoistatistik, biyoprosesler, tani çipleri, vb. pek çok biyomühendislik, moleküler biyomühendislik örnegi günlük hayatimizda hali hazirda yerlesik haldedir ve gelismeye sürekli olarak devam etmektedir.” dedi.
Dr. Ögretim Üyesi Tuba Sevimoglu, “Kisaca moleküler biyomühendislik ile her canlinin kendi sisteminin müthis disiplinler arasi yaklasimini, iletisimini ve kendi sisteminin dengesine uygun üretim, tani, teshis ve tedavi imkânlarini sunmaktadir. Tümden gelim ve tüme varim yaklasimlari ile kâinati bir bütün olarak görmemize olanak saglamaktadir.” diyerek sözlerini tamamladi.