MURAT BAKAN: 'ÇEVRE MÜCADELESI, YASAM MÜCADELESIDIR'

MURAT BAKAN:

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Izmir Milletvekili Murat Bakan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili açiklama yapti.

CHP’li Bakan, “19 yilin sonunda baktigimizda yüzümüze çarpan; rant ugruna sermayeye peskes çekilen gelecegimizin hunharca yagmalandigidir. Sermayenin canli cansiz doga üzerindeki zapturaptini bertaraf edebiliriz. Aldigimiz nefesi ferah, içtigimiz suyu temiz, ektigimiz topragi bereketli kilabiliriz” dedi.

CHP’li Murat Bakan’in açiklamasi su sekilde:

“Gezi’den Cerattepe’ye, Kazdaglari’ndan Ikizdere’ye, Salda’dan Munzur’a, Marmara’dan Aliaga’ya, Kuzey Ormanlari’ndan Efemçukuru’na, Hasankeyf’ten Firtiman’a uzanan itiraz, basit bir muhalif tavir degildir.

Çünkü çevre mücadelesi, yasam mücadelesidir.

Düsünün; Mogol istilasini bile atlatan Hasankeyf, AKP’den kendini kurtaramamis! On iki bin yillik Dipsiz Göl define bulma umuduyla is makineleriyle kazilmis, kuruyunca tasima suyla doldurulmaya çalisilmis! Çiplak ayakla dahi basilmasin denen Salda’ya is makineleriyle ve hafriyat kamyonlariyla girilmis! Kuzey Ormanlari’nda 13 milyon agaç katledilmis!

Bugün ranta, talana ve yagmaya karsi; zeytinin, ardicin, orkinosun, incirin, denizin, ormanin, suyun, havanin, börtünün böcegin, topragin çigligini yükseltmek gelecek mücadelesidir.

Kamu gücüyle 5 sirkete dagitilan sadece kamu kaynaklari degildir; aldigimiz nefese, içtigimiz suya, ektigimiz topraga, yedigimiz ürüne kadar bu ülkenin tüm kaynaklarinin sermayeye peskes çekilmesidir.

Bu bir yönetim anlayisidir. Ayni zamanda bu ülkeye, bu vatanin topraklarina, bu milletin gelecegine hangi bakis açisiyla baktiginla ilgilidir. Yani tercihtir.

Devlet yönetimini sirket yönetimi olarak benimseyen zihniyet; her yere gözlerinde dolar isaretiyle bakar.

Nitekim 19 yilin sonunda baktigimizda yüzümüze çarpan; rant ugruna sermayeye peskes çekilen gelecegimizin hunharca yagmalandigidir.

Buna mecbur degiliz. Bunu degistirebiliriz.

Sermayenin canli cansiz doga üzerindeki zapturaptini bertaraf edebiliriz.

Aldigimiz nefesi ferah, içtigimiz suyu temiz, ektigimiz topragi bereketli kilabiliriz.

Totaliter AKP rejimine karsi; demokrasiyi, özgürlügü ve adaleti saglayabiliriz.

Biraktigi enkazi hep birlikte kaldirabilir; zeytinlerin, ardiçlarin, orkinoslarin, topragin özgürlügünü saglayip üretip hakça bölüsüp adilce yasayacagimiz gelecegi insa edebiliriz.”