Tarih: 01.04.2022 14:22

MUSTAFA YENEROGLU ‘KAÇ TON ZEHIRLI ATIK TÜRKIYE'YE ITHAL EDILMISTIR?'

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu, Londra’dan Adana’ya getirilen, GPS cihazi ile takip edilen TESCO süpermarketlere ait çöpler ile ilgili Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un yanitlamasi istemiyle soru önergesi verdi. Yeneroglu’nun TBMM’ye sundugu soru önergesinde su ifadeler yer aldi:

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

“Basta Ingiltere olmak üzere birçok Avrupa Birligi ülkesinin atiklarinin büyük kisminin son yillarda Türkiye’ye getirildigi ve bu atik ithalatinin çok hizli bir artis gösterdigi bilinmektedir. Ülkemize yurtdisindan giren atiklar, ulusal ve uluslararasi medyada yer bulmaktadir. Çesitli arastirma ve medya kuruluslari, ithal edilen atiklarin Adana, Izmir ve Istanbul gibi illerimizde toplandigini, geri dönüstürülmedigi ve bu ithal atiklara yasadisi islemler uygulandigini iddia etmektedir. Ayrica son günlerde Londra'dan Adana'ya getirilen, GPS cihazi ile takip ettigi TESCO süpermarketlere ait çöplerin hikayesi sosyal medyada büyük yanki uyandirmistir.”

‘VATANDASLAIRMIZIN SAGLIK SORUNLARINA MARUZ KALMASI SÖZ KONUSU’

“Ülkemizin çesitli bölgelerine gerçeklestirilen atik ithalatinin ne yogunlukta oldugu, içerigi ve bu atiklarin saflik seviyesinin Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin 16 Temmuz 2021 tarihli ‘Atik Ithalati Islemleri’ konulu genelgesine uygun olup olmadigi bilinmemektedir. Atiklarin toplanip yasadisi islemlere maruz kaldigi bölgelerde çevresel bir felakete yol açmasi ve vatandaslarimizin muhtelif saglik sorunlarina maruz kalmasi tehlikesi söz konusudur.

 Yeneroglu, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'na su sorulari sordu:

1-   Ithal edilen atiklarda denetim nasil yapilmaktadir?

2- Denetimler yapiliyorsa seffaflik ilkesine göre denetim sonuçlari nerede paylasilmaktadir?

3- Kaç ton kirli ve zehirli atik Türkiye’ye ithal edilmistir? Bu atiklarin içerigi, insan sagligina etkileri ve saglik sistemine getirdigi yük bilinmekte midir?

4- Kirlilik tespit edilen atiklar hakkinda ne tür bir bertaraf islemi yapilmaktadir?

5- Basta Adana, Izmir ve Istanbul olmak üzere, yurtdisindan gelen atiklarin toplandigi bölgelerdeki firmalarin faaliyetleri hakkinda bir denetim yapilacak midir?

6-Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un Adana’daki Ingiliz süpermarketi TESCO’ya ait atiklar ile ilgili yaptigi açiklamada; Adana’da 11 noktada toprak numunelerinin alinip analiz edildigi, çevre ve insan sagligi açisindan tehlike yaratacak herhangi bir parametre tespit edilmedigi ifade edilmistir. Bakanligin numune aldigi bu 11 nokta neresidir ve ne analizi yapilmistir?”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —