Tarih: 29.06.2021 19:10

MUTLU EVLILIK VAR MIDIR?

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, mutlu evliligin saglanmasi için gereken faktörlere dikkat çekerek çiftlerin yapmasi gerekenlere iliskin tavsiyelerde bulundu.

Evlilik, uyumun gerektigi bir birliktelik

Insanin sosyal bir canli oldugunu ifade eden Gülçin Senyuva, “Evlilik kurumu sosyal yasamin bir parçasidir ve bireylerin uyum saglamasinin gerektigi bir birlikteliktir. Evlilikte bireylerin ruhsal, duygusal, cinsel ve sosyal iliskileri içeren uyumun gerekliligi yadsinamaz. Bu uyum eslerin fiziksel ve ruhsal sagliklarinin temelini olusturan önemli etkenler arasinda yer almaktadir.” dedi.

Evlilik uyumu, evlilik doyumu ve evlilikte mutluluk kavramlarini kapsar

“Evlilikte mutluluk; bireyin iliskisindeki doyum hissini ifade etmektedir” diyen Gülçin Senyuva,  “Bireylerin evlilik hakkindaki duygularini içermektedir. Evlilik doyumu ise; evliligin devam edip etmemesine yönelik önemli bir göstergedir ancak tek gösterge degildir. Evlilik uyumu; evlilik doyumu ve evlilikte mutluluk kavramlarinin bütününü kapsamaktadir.” diye konustu.

Saglikli iliskinin tanimi var mi?

Saglikli iliskide esler arasinda yapici iletisim becerilerinin ve deger duygularinin bulundugunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, “Saglikli iliski, eslerin birlikte problem çözebildikleri, bireylerin ihtiyaçlarinin karsilanabildigi, bireylerin kisisel gelisimlerine katkida bulunulan, eslerin fiziksel ve sosyal çevrelerinin uyum saglayarak iliski kurabildikleri, eslerin çevresel kaynaklarini kullanabildikleri, eslerin degisen yasam kosullarina birlikte uyum saglayabildikleri iliski tanimidir.” diye konustu.

Bosanan erkeklerde ölüm riski yüksek

Gülçin Senyuva, ‘2020 yili istatistiklerine bakildiginda bosanmalarin %35.3’ü evliligin ilk 5 yilinda, yüzde 20.7’si ise evliligin 6-10’ncu yillari içinde gerçeklestigi görülüyor’ dedi ve yapilan bazi çalismalara dikkat çekti:

“Bosanan ya da esini kaybeden erkeklerde ortalama ölüm yasi, genel popülasyondan çok daha düsük ve ölüm orani evlilere göre 2-3 kat daha yüksek; evli ve mutsuz kadinlarda depresyon oranlari 8-25 kat yüksek oldugu tespit edilmistir. Evlilikte eslerin ihtiyaç durumunda destek saglamalari, iletisim kurabilmeleri yalnizlik duygulari ve depresif belirtiler gösterme olasiligini azaltmaktadir. Bu dogrultuda su soru akla gelmektedir. Evlilik ile ruhsal veya fiziksel saglik arasinda bir bag var midir? Evlilikte es destegi, esler arasinda saglikli iletisim artikça evlilik doyumunun artacagi ve fizik sagligin daha iyi olabilecegi söylenebilir.” diye konustu.

Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, “Peki bu baglamda mutlu çift var midir? Mutlu çift; ortaya çikan sorunlarin eslerin birinden dolayi degil, esler arasindaki iliskiden kaynaklandigini düsünebilen; birbirlerini degil, sorunu karsilarina alabilen, problemleri çözmeye yönelik birlikte hareket edebilen, problemleri çözülebilir olarak görebilen çiftlerdir.” dedi.

Ben’leri koruyarak biz olabilmek gerekiyor

Gülçin Senyuva, evlilikte saglikli bir iliskinin olmazsa olmazlarini ise söyle özetledi

“Iyi bir iletisim, birlikte sorun çözebilme becerisi, ortak hedefler olusturabilmek, güven duygusu verebilmek, tutarli davranmak, birlikte oldugum kisiyi sevebilmek, rutinin içinde birlikte mutlu olabilmek ve “ben” leri koruyarak “biz” olabilmektedir.” 

Bu isaretler mutsuz evliligin habercisi!

Evlilikte sorunlarin geldigine yönelik bazi kritik isaretler bulundugunu da kaydeden Gülçin Senyuva, “Bireyin esinin verdiklerine degil, vermediklerine odaklanmasi; olumsuzluklar konusunda esini suçlamasi; esimden farkli olarak esinizle ayni cinsten birinin “beni daha iyi dinliyor veya anliyor” denilmesi; “esim iyi bir anne/baba ancak iyi bir es degil” diye düsünmeye baslanilmasi; “her seyi denedim ama hiçbir ise yaramiyor” diye yargilayici cümleler kurulmasi evliligi mutsuz evlilige götüren ayak sesleridir.”uyarisinda bulundu.

Evlilik, birlikteligin tek basinaliga zaferidir

Uzman Klinik Psikolog Gülçin Senyuva, “Saglikli bir evlilikte siddetten, alkol-madde bagimliligindan, asiri kiskançliktan, “esimi benim istedigim sekle sokarim” düsüncesinden, “esimi her yönüyle kontrol etmeliyim” çabalarindan, paylasima açik olmamaktan ve tekrarlayan sadakatsizliklerden uzak durulmalidir. Unutulmamalidir ki evlilik birlikteligin tek basinaliga zaferidir.” diye konustu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —