Kansere bagli yorgunlugun kanser tedavisi gören hastalarin yaklasik yüzde 90’inda görüldügünü belirten Anadolu Saglik Merkezi Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Serdar Turhal, “Özellikle hastaneye yatmis hastalarda bu daha da önemli bir sorundur. Bunun tanimi hastayi rahatsiz eden, devamli süren ve hastanin ‘yorgunluk’ diye tarif ettigi durum olarak açiklanmaktadir. Bu durumdaki hastalar daha uzun süre hastanede kalmakta ya da bu hastalarin hastaneye tekrar tekrar yatislari gerekmektedir. Bu sikinti hastalarin günlük aktivitelerini yapmalarina ve saglik ilintili yasam kalitelerinin bozulmasina neden olup, sonuç olarak da genel sag kalimi etkilemektedir. Hastalarin yaklasik yüzde 60’i yorgunluk sikayetlerine yapilan müdahalelerin yeterli olmadigini düsünmektedir” dedi.
Müzik tedavisi tamamlayici tip uygulamalari içerisinde uygulaniyor
Müzik tedavisinin, ABD’de Ulusal Kanser Enstitüsü’ne bagli merkezlerin yaklasik yüzde 50’sinde tamamlayici tip uygulamalari içerisinde kullanildigini vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Serdar Turhal, “Burada egitimli müzik tedavisi uzmanlari, müzik bazli uygulamalari tedavi amaçli kullanmaktadirlar. Bu müzik uygulamalari aktif veya pasif olarak degerlendirilebilir. Aktif müzik tedavilerinde hastalar sarki söylemekte, müzik enstrümanlari çalmakta, sarki sözleri yazmakta ya da dinlenilmesi için müzik eserlerini seçmektedirler. Bu eserleri seçtikten sonra da sarkilarin seçimlerindeki düsünceleriyle ilgili paylasimlarda bulunuyorlar” seklinde konustu.
Aktif müzik tedavisi kanser tedavisine bagli yorgunlugu azaltiyor
Müzigin hastalara faydali oldugunu gösteren son çalismanin New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde yapildigini söyleyen Prof. Dr. Serdar Turhal, “Arastirma 436 hasta ile gerçeklestirilmistir. Bu hastalar kan kanseri, meme kanseri, sindirim sistemi kanseri ve jinekolojik kanserleri olan hastalardi. Bu hastalardan 360 tanesine aktif müzik tedavisi, 76 tanesine de pasif müzik tedavisi uygulanmistir. Bu tedavi uygulamalarinin süresi 20-30 dakika ile sinirlidir. Sonrasinda hastalarin yorgunlugu degerlendirilmistir. Bu çalismada pasif müzik tedavisine kiyasla aktif müzik tedavisinin daha yüksek oranda hastalarin kendisini iyi hissetmesine ve yorgunluklarinin azalmasina katkida bulundugu gösterilmistir” seklinde konustu.