Myrina ve Gryneion Serisi Tamamlaniyor

Myrina ve Gryneion Serisi Tamamlaniyor

Aliaga sinirlari içerisinde yer alan ve Aiolis'in 12 Antik Kentlerinden olan Myrina ve Gryneion'da gerçeklestirilen arkeolojik yüzey arastirmalari Aliaga Belediyesi'nin katkilariyla dönemsel olarak kitaplastirildi.

Belediyenin kültür yayinlari çerçevesinde 1. Ve 2.Ciltleri basilan kitaplar “Oku, Okut” projesi kapsaminda tarihseverlere ücretsiz olarak armagan edildi. Aliaga Belediyesi, kitaplarin bilim dünyasi ve Aliaga kamuoyunda büyük ilgi ile karsilanmasi nedeniyle 3. Ve 4.Ciltleri de basima hazirlayarak Myrina ve Gryneion serisini tamamlama karari aldi. 

“Apollon Tapinagi” ile bilinen “Gryneion” ve “toprak heykelcikleriyle” arkeoloji dünyasini sasirtan “Myrina” antik kentlerindeki arkeolojik yüzey arastirmalari Aliaga Belediyesi’nin destekleri, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin izinleriyle 2015 yilinda basladi. Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez baskanliginda gerçeklestirilen arkeolojik yüzey arastirmalarindan elde edilen bilimsel bulgular 2 cilt halinde okuyucu ile bulusturuldu. 

“Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Arastirmalari 1. Cilt” i 2017 yilinda 321 sayfa olarak akademisyenler Murat Çekilmez ve Emel Dereboylu Poulain editörlügünde; 2. Cilt ise 2018 yilinda 451 sayfa olarak Murat Çekilmez, Emel Dereboylu Poulain ve Emre Erdan editörlügünde hazirlandi. 

1.Ve 2.Ciltler Hizla Tükendi

Hizla tükenen 1. Ve 2. Ciltlerin düzenlenmis ve genisletilmis 2. Baskilari için çalismalar basladi. 3. Ve 4. Ciltlerinde basilmasiyla beraber 4 kitaptan olusacak seri, arkeoloji severlerin ve Aliagali okuyucularin kaynak kitabi olarak dagitilacak. Aliaga Belediyesi bu sayede Myrina ve Gryneion Antik Kentlerini gelecek nesillere ulastirmak için tarihi misyonunu yerine getirecek. 4 kitaplik dev serinin Eylül ayinda okurlarla bulusturulmasi planlaniyor. 

Dijital Versiyonlar Aliaga Belediyesi’nin Resmi Sayfasinda

Serilerin hazirlanmasi asamasinda 3.Ve 4.Ciltlerin dijital versiyonlari önümüzdeki günlerde Aliaga Belediyesi’nin resmi sayfasina yüklenecek. Okurlar eserlere, https://www.aliaga.bel.tr/aliaga-kent-kitapligi linkinden online olarak ulasabilecek. Okurlar, basimi tükenen serinin ilk 2 kitabinin dijital versiyonuna yine ayni adresten ulasabiliyor.    

3.Ve 4.Cilt Arkeoloji Dünyasi Için Kaynak Kitap Olacak

Myrina ve Gryneion’da arkeolojik yüzey arastirmalari baskanligini yürüten Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez, serinin 3.Ciltinde kutsal alanda Apollon tapinagini aramaya yönelik yapilan arkeo-jeofizik çalismalarini detayli olarak ele aldiklarini söyledi. Çekilmez, 4.Cilt hakkinda ise su bilgileri verdi: “Serinin 4.Kitabinda 1880 ve 1882 yillarinda yabancilar tarafindan bölgede yapilan arkeolojik çalismalar, yurt içi ve yurt disindaki müzelerde yer alan pismis topraktan heykelcik örnekleri olacak. Ayrica, Bergama Müzesi’ndeki Myrina eserlerinin açiklamali görselleri, heykeller ve sikkeler de bulunacak”