Tarih: 26.10.2021 12:03

NAR TÜKETMENIZ IÇIN 7 ÖNEMLI NEDEN!

Facebook Twitter Linked-in

Sonbahar ve kis mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan nar, pazar ve market tezgahlarini renklendiriyor. Nari özel kilan, lezzetinin yani sira antioksidan içerigi oldukça yüksek bir meyve olmasi. Bu özelligini içeriginde bulunan ve kirmizi rengi veren polifenoller sagliyor. Ayrica lif, protein, C vitamini, K vitamini, folat ve potasyumdan da zengin olmasi sayesinde sagligimiza çok önemli katkilarda bulunuyor. Peki taneleri kadar suyu ve kabugu da adeta sifa deposu olan nar hangi sorunlarda etkili oluyor? Acibadem Kozyatagi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi Ozman narin 7 önemli faydasini anlatti; öneriler ve uyarilarda bulundu. 

 

Bir bardak nar suyu tüketirseniz… 

Nar C vitamininden oldukça zengin bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi Ozman, bir su bardagi kadar narin günlük C vitamini gereksiniminin yarisini karsilayabildigini belirterek, “Nar suyu bol miktarda nar tanelerinden hazirlandigi için içerigindeki C vitamini de artiyor. Ancak diyabetin yani sira karaciger yaglanmasi ve yüksek trigliserid gibi durumlarda fazla meyve sekeri alinmamasi gerektigi için nar suyu yerine, daha az miktarda meyve sekeri içerecek sekilde narin kendisini tüketmek daha uygun olacaktir” diyor. 


 

Sindirim sistemini düzenliyor

Besinlerin sindirilemeyen kisimlarina lif ya da posa adi veriliyor. Lif, sindirim sisteminden geçerken suyu emerek diski yapimini kolaylastiriyor ve bu sayede kabizlik probleminin önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi Ozman, sindirim problemi yasiyorsaniz narin suyunu degil, posasiyla birlikte tanelerini tüketmeniz gerektigini vurgulayarak, “Çünkü nar suyu elde edilirken posa kismi kayba ugruyor” diyor. 

 

Kilo kontrolünü kolaylastiriyor 

Lifin sindirim sisteminde yasanan kabizlik gibi sorunlarda etkili olmasi sayesinde, düzenli lif tüketen kisilerde kilo kontrolü de kolaylasiyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Ecem Baydi Ozman, saglikli bir yetiskinin günde 25-35 gram lif almasi gerektigini vurgulayarak, “Yenilebilen miktar olarak söylersek; 100 gram, yani bir küçük kase kadar nar 4 gram lif içeriyor. Kilo vermeye çalisan kisiler günde bir küçük kase nar tanesi tüketebilirler” diyor. 

 

Bagisiklik sistemini güçlendiriyor

Nar içerigindeki zengin C, E, K vitaminlerinin yani sira kalsiyum, potasyum, magnezyum ve minerallerle bagisiklik sistemini destekleyerek hastaliklara karsi korunmamizda önemli bir rol üstleniyor. 


 

Cildimiz için önemli 

Her gün yeteri miktarda C vitamini almak cilt sagligi için de büyük öneme sahip. Nar içerdigi C vitamini ile ciltte kolajen sentezini uyarabiliyor; bu sayede cilde elastikiyet kazandirip kirisik olusumunun gecikmesini ve cildin canli bir görünüme sahip olmasini saglayabiliyor. 

 

Kanser riskini düsürebiliyor

Nara kirmizi rengini veren polifenoller antioksidan özellik gösteriyorlar. Vücutta olusan serbest radikaller bazi besin kaynaklarindan gelen antioksidanlar tarafindan nötralize edilmezlerse; DNA ve protein gibi biyolojik maddelere zarar verebiliyorlar. Antioksidan içerigi oldukça yüksek bir meyve olan nar vücuttaki biyolojik maddeleri oksidatif hasardan, bir baska deyisle metabolizmanin normal süreçleri esnasinda olusabilen veya çevreden gelen hücrelere zarar verebilen kararsiz elektronlardan koruyarak birçok kanser türünün gelisme riskini düsürebiliyor. 

 

Kalp ve damar hastaliklarindan koruyabiliyor

Nar suyunun vücutta kötü huylu LDL kolesterol düzeyini düsürebilecegine dair arastirmalar mevcut. Bunun yani sira nar suyu vücutta su seviyesini, dolayisiyla kan basincini kontrol eden sistemin bir parçasi olan serumdaki anjiyotensin dönüstürücü enzim aktivitesini önleyerek sistolik, yani büyük kan basincini düsürebiliyor. Yine narin meyve olarak yenilen çekirdek kismindaki yaglarin da kalp koruyucu etkisi olabiliyor. Narin kabugu da meyve kismi kadar polifenoller bakimindan zengin ve bu maddeler antioksidan özellik gösteriyorlar. Örnegin; nar kabugu ekstraktinin damar sertligine neden olan iltihaplanmayi ve damar sertligine yol açan plaklarin olusmasini önleyebilecegine ve bu sayede kalp damar sagligini koruyabilecegine dair çalismalar mevcut. 

Dis etlerini koruyor

C vitamini eksikliginde dis eti problemleri yasanma riski yüksek oluyor. C vitamini bu dokuda yer alan baglarin olusumu için gerekli ve yeterli C vitamini tüketimi dis eti dokusunun saglikli kalmasina yardimci oluyor. Nar da içerdigi C vitamini ile dis etlerinin güçlenmesine yardimci oluyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —