NICE KUTLU 101 YASLARA...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami bu yil pandemi kosullari nedeniyle, sadece çelenk sunma törenleriyle kutlanacak.

Gündem 23.04.2021 09:48:54 0
NICE KUTLU 101 YASLARA...

TBMM'nin kurulus yildönümü olan ve  çesitli etkinliklerle kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami, pandemi nedeniyle geçen yil oldugu gibi bu yil da buruk geçecek.

Kisitlamalar nedeniyle il ve ilçelerdeki törenlerde çelenk sunumu yapilacak. Bunun haricinde etkinlik düzenlenmeyecek. Ankara'da ise ilk tören TBMM Baskani Mustafa Sentop'un baskanligindaki heyetin Anitkabir'i ziyareti ile baslayacak. Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasi ve saygi durusunun ardindan Misak-i Milli kulesine geçecek olan Meclis Baskani, Anitkabir özel defterine duygu ve düsüncelerini yazacak. Ikinci tören ise TBMM bahçesindeki anita çelenk konulmasiyla gerçeklestirilecek. Ulus'ta bulunan eski Meclis binasinda da kisa bir tören yapilmasinin ardindan TBMM Genel Kurulu özel gündemle toplanacak. Genel kurulda siyasi parti liderleri ya da parti sözcüleri 10'ar dakikalik konusma yapacak. Geçen yil oldugu gibi bu yil da Meclis'te resepsiyon verilmeyecek.

DEVLET ERKANI ANITKABIR'E ÇIKIYOR; ÖZEL DEFTER IMZALANACAK

Sonrasinda devlet erkani, Anitkabir'de biraraya gelecek. Sentop baskanligindaki heyet, sabah 09.15 'de Anitkabir'i ziyaret edecek. Törenlerin sonraki duragi 1'inci Meclis olacak.

Anma töreninde 101 yil önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açilisinda en yasli üye sifatiyla Sinop Mebusu Serif Bey’in yaptigi konusma seslendirilecek ve ardindan özel defter imzalanacak.


101 yil önce; Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 19 Mart 1920'de, illere ve kolordu komutanliklarina bir genelge göndererek yeni meclis için bulunduklari bölgelerde aday seçimi yapilmasini ister.

Kapatilan Meclis-i Mebusan üyelerinden Anadolu'ya kaçabilenlerin haklari sakli tutulacaktir. Meclis, 23 Nisan cuma günü saat 13.45'te, 115 milletvekilinin katilimiyla açildi. Heyet halki selamladi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 19 Mart 1920'de, illere ve kolordu komutanliklarina bir genelge göndererek yeni meclis için bulunduklari bölgelerde aday seçimi yapilmasini ister.

Kapatilan Meclis-i Mebusan üyelerinden Anadolu'ya kaçabilenlerin haklari sakli tutulacaktir. Meclis, 23 Nisan cuma günü saat 13.45'te, 115 milletvekilinin katilimiyla açildi. Heyet halki selamladi.

24 Nisan 1920'deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birligi ile Meclis Baskanligi'na seçildi. 4 saatlik konusmasinda süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sinirlarimiz içinde her seyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varligimizi devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarina çalismak” olacagini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk; bu girisimlerinde herkesi kucakladi. Türk, Kürt, Laz, Çerkez... Birlikte mücadele ederek Türkiye Cumhuriyeti' ni kurdular. Nice 101 yaslarin olsun Türkiye; Türkün, Kürdün, Lazin ve Çerkezinle...


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °