Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Baskani Prof. Dr. Süleyman Irvan, Financial Times gazetesinin bugünkü bas sayfasinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden bulusmasi için kullandigi fotografin gazetecilik etigine aykiri oldugunu söyledi.
O fotografin rastgele seçilmedigi anlasiliyor…
Prof. Dr. Süleyman Irvan, “Financial Times gazetesinin bugünkü bas sayfasinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden bulusmasi için kullandigi fotograf, gazetecilik etiginin nasil hiçe sayildigini gösteriyor. Neden? Öncelikle fotograf haberi tamamlayan, onu destekleyen bir unsurdur. Haberi anlatmasi gerekir. Oysa Financial Times’in ana haberi NATO görüsmelerine iliskin genel bir haber. Seçilen fotografin haberle dolayli bir iliskisi var. Ayrica, görüsmelere iliskin onlarca fotograf içinden bu fotografin rastgele seçilmedigi de anlasiliyor.” diye konustu.
Geçmiste de fotograf tercihleri elestiri konusu oldu
Liderlerin görüsmelerine iliskin fotograf tercihlerinin geçmiste de çok defa elestiri konusu oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Süleyman Irvan, “Örnegin dönemin Basbakani Bülent Ecevit ile ABD Baskani Bill Clinton fotografini hatirlayiniz. O fotografta Ecevit, sanki Clinton’un karsisinda el pençe divan duran bir tarzda durmakla elestirilmisti. Oysa Ecevit, sadece nezaketinden böyle davraniyordu.” dedi.
Bunu kabul etmek mümkün degildir
Financial Times’in editöryal anlamda kötü bir tercihte bulundugunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Irvan, “Fotografla iki ülke arasinda esit bir iliskiyi öne çikarmak yerine adeta egemen-bagimli iliskisi kurmus, fotografla bir ülke simgesel anlamda küçük düsürülmüs. Bunu kabul etmek mümkün degildir. Gazetecilik her seyden önce olgularin dogru biçimde aktarilmasini ve görsellerle yansitilmasini gerektirir. Haberde objektiflik yetmez, fotograf seçiminde de objektif olmak sarttir. Bir ülke liderini diger ülke liderinden daha asagida bir pozisyonda temsil etmek, okurlarin olaylari dogru anlamasina hiçbir katki saglamaz.” diye konustu.