Obezite Covid Ölümlerinde Basi Çekiyor

Obezite Covid Ölümlerinde Basi Çekiyor

Obezitenin Covid-19 ölümlerinde büyük rol oynadigi ortaya çikti. Dünya Saglik Örgütü destekli yapilan bir arastirmada Covid-19 ölümlerinin obezite seviyelerinin yüksek oldugu ülkelerde daha çok görüldügü belirlendi.

Dünya Saglik Örgütü destekli bir arastirmaya göre; koronavirüsten 10 ölümden 9'unun, yüksek obezite seviyelerine sahip ülkelerde meydana geldigini dile getiren Obezite Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Mehmet Yalim Uçtum, "Covid-19'a yakalanan asiri kilolu kisilerin maalesef hastaliktan daha çok hasarla kurtuldugunu ya da kurtulamadigini görüyoruz" dedi. 

ÖLÜM RISKI ARTAR

Obezitenin ciddi Covid-19 enfeksiyonu riskini iki kat artirdigi anlatan Op.Dr.Uçtum, ”Obezite, yüksek tansiyon , kalp krizi, felç, kalp yetmezligi, tip-2 diyabet, alkolsüz karaciger hastaligi ve çesitli kanser türlerini artirir. Obez kisilerde obeziteye bagli olusan hastaliklar sebebiyle Covid-19 kiside daha büyük hasarlara yol açar. Obez kisilerin Covid-19'a yakalanmasi sonucunda maalesef hastalarin ölüm riski artar ve kisi çogu zaman solunum destegine ihtiyaç duyar" ifadelerine yer verdi. 

OBEZITE, AKCIGERI ZORLAR

Obezitenin, akciger fonksiyonlarinin bozulmasina da sebep oldugunu ifade eden Op.Dr. Uçtum, "Obez kisilerde gögüs ve karin boslugunda artan yag birikimi vardir, bu da obez olanlarda gögsün nispeten sikistirildigi anlamina gelir. COVID-19 enfeksiyonu olmasa bile, obez bireylerin akcigerleri normal nefes almayi sürdürmek için daha çok çalismak zorundadir. Bu duruma bir de Covid-19 virüsü eklenince akcigerin isi daha da zorlasmaktadir" seklinde konustu.