Odasindan çikmayanlarin hastaligi: Hikikomori

Odasindan çikmayanlarin hastaligi: Hikikomori

Uzak Dog?u ülkelerinde özellikle Japonya'da giderek artan "Hikikomori” hastaligi, çagin hastaligi olarak nitelendiriliyor. Japonca bir sözcük olan ve "Içeri çekilme, hapsedilmis olma” anlamini tasiyan hikikomori, insanlardan kaçma, tek yasami

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candas, günümüzde giderek artan Hikikomori konusunda bilgi verdi, tavsiyelerde bulundu.

Toplumsal rol ve sorumluluklara tepki

Hikikomorilerin toplumsal yasami kenarda birakip temel ihtiyaçlari haricinde zamanini evinde ya da odasinda geçirdiklerini kaydeden Merve Umay Candas, “Hikikomori zaman kullanimi ve toplumsal rollere ve sorumluluklara da gösterilen bir tepki olarak görülebilir” dedi.

Asiri koruyucu aile tutumlari tetikliyor       

Merve Umay Candas, özellikle teknoloji bagimliligi ve asiri koruyucu aile tutumlarina isaret ederek “Asiri koruyucu aile tutumlari da bu hastaligi tetikleyen sebepler arasinda gösterilmektedir. Özellikle teknoloji kullanimi ve bagimliligi hikikomori için baslangici tetikleyen en önemli unsurlardan biri. Hikikomori modern cagimizin gitgide artan bir hastaligidir” diye konustu.

Dört temel özelligi var

Bilimsel bir yayin olan World Psychiatry ‘de yayinlanan bir makalenin hikikomori hastaliginin dört temel özelligini siraladigini belirten Merve Umay Candas, sunlari söyledi:

“Bu özellikler eve sinirlanma, insanlardan kaçmak, artan stres, eslik eden diger psikolojik bozukluklar. Uzak Dog?u ülkelerinde özellikle Japonya’da sayilari gitgide artan Hikikomoriler çok sayida. Gelisen teknoloji ile birlikte sayilar dünya genelinde de gitgide artiyor. Hikikomoriler içinde olduklari sosyal izolasyon ile kendilerini yalnizlik, depresyon, kaygi bozukluklari, öfke, obezite, stres, iletisim problemleri gibi sorunlarin içinde bulur. Bu bireylerin sosyal iliskilerini ve iletisim ihtiyaçlarini sosyal medya ile karsilamaya baslamalari, içinde bulunduklari durumdan çikisi zorlastiracaktir. Hikikomori orta ve uzun vadede psikolojik rahatsizliklarin temelini olusturabilir.”

Aileler çocuklarinin davranisini dogru yorumlamali

Hikikomorinin tedavisinde erken farkindaligin önemine isaret eden Merve Umay Candas, ailelerin çocuklarinin davranislarini dogru yorumlamasi gerektigine dikkat çekti.

Sosyal etkilesimi güçlendirmek önemli

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candas, tavsiyelerini söyle siraladi:

“Aileler bireylerle çatisma degil, çözüm odakli iletisim halinde olmalidir. Bireylerle saglikli iletisim kurulmali ve sosyal etkilesimi güçlendirecek aktivitelere ve uygulamalara yönlendirilmelidir. Aile baglari güçlendirilmeye çalisilmalidir. Psikolojik yardim ve psikoterapi destegi alinmalidir. Yasanilan problemle ilgili baglantili uzman görüsleri dikkate alinmalidir. Bireylerin yalniz olmadigi davranislarla hissettirilmeli ve belirtilmelidir. Sosyal izolasyonunu kirmasi için desteklenmeli ve tesvik edilmelidir. Empati ile bireylerin tercihleri göz önünde bulundurulmalidir.”