Tarih: 21.02.2021 12:10

Ögrenciler, pandemide bos durmadilar ‘Nuri'yi gelistirdiler

Facebook Twitter Linked-in

KOSBI Zülfü& Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, pandemi dönemini iyi degerlendirerek özel drone gelistirdiler. Türkiye’de 1930’lu yillarda uçak üreten Nuri Demirag’in adini verdikleri Drone’un tüm parçalarini 3D yazici ile kendileri üreten ögrenciler, deneme uçuslarina baslarken, teknoloji yarismalarina da katilarak okullarini temsil edecekler. 

Projenin basindaki isim olan Endüstriyel Otomasyon ve Elektrik Elektronik Bölüm Sefi Ömer Bugra Demiröz, hedeflerinin Milli Egitim Bakanligi’nin düzenledigi ve bu sene Urfa’da yapilacak olan 14. Uluslararasi MEBRobot Teknoloji Yarismasi ve Istanbul’da her yil düzenlenen Teknofest yarismalarina katilmak oldugunu söyledi. 

Geçtigimiz yil egitim ve ögretime baslayan Kemalpasa Organize Sanayi, KOSBI Zülfü&Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kurulusunun üzerinden kisa bir süre geçmesine ragmen fark yaratacak çalismalara imza atmaya basladi. Henüz 9 ve 10. siniflarin egitim gördügü, pandemi nedeniyle uzaktan egitimin sürdügü okulda bir grup ögrenci ögretmenleri ile beraber gelistirdikleri drone ile teknoloji yarismalarina hazirlaniyor. 

Drone’un adi ‘Nuri’

Ögrencilerin kendi gelistirdikleri prototip Drone’un okul içinde yapilan ilk deneme uçusunda bilgi veren Endüstriyel Otomasyon ve Elektrik Elektronik Bölüm Sefi Ömer Bugra Demiröz tüm parçalarini ögrencilerin tasarlayip 3D yazicilardan ürettiklerini söyledi. Drone’un HPV tipi, yani birincil dereceden bakis açisina sahip bir drone oldugunu söyleyen Demiröz, “Gözümüzdeki gözlük ile dronedan görüse sahibiz. Bu özelligi ile yarismalara da katilabilecegiz” dedi. 1930’lu yillarda Türkiye’nin kendi uçagini ürettigini ve o dönem ND olarak anilan uçaklarimizin tasarim ve üretimini Nuri Demirag’in yaptigini hazirlatan Demiröz, “Ögrencilerimiz de bundan esinlenerek ve Nuri Demirag’i anmak için Drone’un ismini “Nuri” koydular. Yaklasik 1 aydir çalisiyorlar ve ‘Nuri’ artik uçabilecek durumda” dedi. 

Hedef Urfa ve Istanbul

Bu sene Urfa’da organize edilecek olan 14. Uluslararasi MEBRobot Yarismasi’na ve Istanbul’da her yil düzenlenen Teknofest’e katilacaklarini söyleyen Demiröz, “Bu ögrencilerimiz için büyük bir deneyim olacak. Oraya firmalar geliyor ve çalismalari inceliyorlar. Sonrasinda begendikleri projeleri gelistiren çocuklara okurken staj imkani dahil bir çok firsat sunuyorlar. Bu imkani yakalama fikri ögrencilerimizin motivasyonunu da yükseltiyor” diye konustu. 

Okulda teknik mühendis egitimi verdiklerini belirten Demiröz, “Türkiye SIHA ve IHA konusunda dünyada önemli bir noktada. Biz de verdigimiz egitimleri bu alanda degerlendirerek fark yaratacak bir ürün ortaya çikarmak istedik. Gelecegin tasiti artik drone. Uçan arabanin da teknolojisi drone. Ücra köylere ulasimda dogal sartlar izin vermedigi zamanlarda saglik hizmetinin de drone ile ulastirilmasi planlaniyor. O sebeple ögrencilerimizin drone üzerine çalismasi son derece yararli. Tabi sadece drone degil, hidrojet motor ve yenilenebilir enerji üzerine de çalismalar yürütüyoruz. Ögrencilerimizin basarili olacaklarina inaniyorum” diye konustu. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —