Yariyil tatili 15 Subat Pazartesi günü sona eriyor. Okullarin açilacak olmasini bazi çocuklar heyecanla beklerken bazilarinda kaygi olusabiliyor. Her çocugun olaylara karsi farkli yaklasim gösterebildigini ifade eden uzmanlar, ebeveynlere çocuklarinin yas
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Ayse Sahin, yariyil tatili biterken çocuklarin okula tekrar uyum saglamada yasayabilecekleri zorluklara degindi ve ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Her çocugun olaylara yaklasiminin ve mizacinin farkli olduguna isaret eden Klinik Psikolog Ayse Sahin, “Çocuklar da yetiskinler gibi olaylar karsisinda yasitlarindan farkli tepki ve davranislar sergileyebilirler. Bazi çocuklar yariyil tatilinin bitmesini heyecanla karsilayip, özlem duydugu arkadaslarina ve ögretmenlerine kavustugu bir süreç olarak degerlendirebiliyor. Bazi çocuklar için de bu süreç oldukça kaygi verici olabiliyor. Çocuklarda derslerde basari kaygisi, rutine uyum saglayamama korkusu, geçmiste yasanan olumsuzluklarin tekrarlamasi gibi endiseler olusabiliyor” dedi.
Klinik psikolog Ayse Sahin, ‘Bu kadar büyütecek ne var?, Korkacagin bir sey yok, abartiyorsun’ gibi söylemlerin çocugun kendini anlasilmamis hissetmesine sebep olacagini belirtti ve “Çocuklarin kendilerini anlatmalarina firsat verilmelidir, duygu ve düsüncelerini ortaya çikarmalarini tesvik eden konusmalar yapilmalidir. Çocugun kaygilari anlayisla karsilanmali ve rahatlatici bir tutum sergilenmelidir” ifadelerini kullandi.
Sahin, ‘Çocugun 3 haftalik tatil süresinde uyku düzeninde bazi degisimlerin olmasi oldukça normaldir’ dedi ve sözlerine söyle devam etti:
“Bu düzeni bir anda degistirmeye çalismayin. Çocuga erken uyumasi için baski yapmak çocugun ailesiyle olan iliskisi bozup kaygi düzeyini daha fazla arttirabilir. Derslere katilmak için erken kalkan çocuk, bir gün önce geç yatmis olsa bile erken uyandigi gün kendisi daha erken yataga gitmek isteyecektir. Uykunun bir ihtiyaca dönüsmesi için sabirli olun.”
Okulun ilk günlerinde çocuga fazla sorumluluk yüklenmemesi gerektiginin altini çizen Sahin, “Tatil sürecinden okul dönemine geçiste sorumluluklarin kademeli olarak arttirilmasi çocuklar için daha saglikli olacaktir. Aile veya okul tarafindan bir anda fazla sorumluluk yüklenmesi çocugun bu geçiste zorlanmasina sebep olabilir” ifadelerini kullandi.
Dersler baslamadan önce okul araç gereçlerini çocukla birlikte almanin motivasyonunu arttirabilecegini belirten Sahin, “Sevdigi kahramanlarin oldugu ders araç ve gereçlerle birlikte renkli kalemler çocugun keyif alacagi bir hazirlikla okulu beklemesini saglayabilir” dedi.