'OKULLAR IÇIN KORONAVIRÜS REHBERI' TÜM VALILIKLERE GÖNDERILDI!

Milli Egitim Bakanligi (MEB) ile Saglik Bakanligi, 'Covid-19 Salgininda Okullarda Alinmasi Gereken Önlemler Rehberi' yayimladi.

Milli Egitim Bakanligi tarafindan il milli egitim müdürlüklerine gönderilen rehbere göre;

1- Ögretmenlerin, egitim personelinin, kantin çalisanlarinin ve ögrenci servisi personelinin tam doz asilarinin tamamlanmis olmasi önerilirken, ögrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan ögretmen ve okul çalisanlarinin asi olmamalari durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmalari ve sonuçlarin okul tarafindan gerekli islemler yapilmak üzere kayit altinda tutulmasi istendi. Ögrencilerle ayni ev içerisinde yasayan kisilerin de asili olmalari önerilen rehberde su öneriler yer aldi:

"Tüm okullarda ögrenci, ögretmen ve personelin ihtiyaci olmasi halinde kullanabilmeleri için yeterli sayida maske Milli Egitim Bakanligi tarafindan temin edilir. Okul içerisinde, ortak alanlarda, siniflarda, ögretmen odalarinda maske atik kutularinin bulundurulmasi ve günlük olarak bosaltilmalari saglanmalidir. Ögrenci ve personelin hasta, temasli veya risklilik durumlari Millî Egitim Bakanligi ile Saglik Bakanligi arasindaki veri entegrasyonu yolu ile izlenir ve okullara gerekli bildirim yapilir. Seminer haftasinda enfeksiyon kontrolü ve okula giris kosullarini içeren egitim verilir ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafindan bu programin uygulanmasi ve alinacak önlemlerin takibi yapilir."

2- Ders sirasinda sinif camlarinin ögrenciler açisindan risk yaratmayacak sekilde mümkün oldugu kadar açik kalmasi istenen rehberde, ders aralarinda tüm ögrencilerin açik alana çikmalari, sinifin camlarinin ve kapisinin tamamen açilarak hava akimi yaratacak sekilde en az 10 dakika süre ile havalanmasi tavsiye edildi. Merkezi havalandirma sistemleri bulunan binalarda ise havalandirmasi yüzde 100 taze hava sirkülasyonunu saglayacak sekilde düzenlenmesi gerektigi belirtildi. Teneffüs saatlerinin okul bahçesinde kalabalik olusmamasi için farkli zamanlara gelecek sekilde ayarlanmasi tavsiye edildi, okul kapali alanlarinda farkli sinif ögrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek sekilde planlanmasi istendi. Rehberde, tükürük ve sekresyon çikisina neden olabilecek sarki söyleme gibi yüksek sesle yapilan egzersizlerin mutlaka açik alanda ve ögrencilerin arasinda tercihen en az 2 metre mesafe birakilarak yapilmasi önerildi.


3- Rehberde ögrencilerden okula maske ile gelmesi istenirken, gelisimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna uygulanabilecegi belirtildi. Maske takamayan ögrencilerin yüz koruyucu kullanmasi ve çok yakin temasin gerektigi durumlarda maske ile birlikte yüz koruyucu kullanilmasi önerildi. Ögretmenlerin ve okulda bulunan diger personelin, asilanma durumundan bagimsiz olarak okul bahçesine girislerinden itibaren, okulda bulunduklari süre boyunca sürekli maske takmasi önerilen rehberde, farkli siniflarda ders vermeleri durumunda ögretmenlerin dersler arasinda maskelerini degistirmeleri önerildi. Yiyecek içecek tüketiminin mümkün oldugu kadar ayri zamanlarda ve mümkün olan en kisa sürede gerçeklestirilmesi için özen gösterilmesi, veli ve ziyaretçilerin salgin döneminde mümkün oldugu kadar okul bahçesi de dahil olmak üzere okul içerisine girislerine izin verilmemesi istendi.

4- Rehberin sonunda, okulun baslangicinda velilere olasi hastalik durumunda bilgi paylasabilmeleri için bilgilendirme formu verilmesi de önerilirken, formda "Çocugumda ates, öksürük, burun akintisi, solunum sikintisi, ishal sikayeti olmasi durumu, aile içerisinde solunum yolu sikayetleri gelisen veya solunum yolu enfeksiyonu hikayesi ile hastane yatisi yapilan kisi varligi, aile içerisinde Covid-19 tanisi alan kisi bulunmasi durumu" olmasi halinde velinin çocugu okula göndermemesi istendi.