Tarih: 13.02.2021 13:06

Olaganüstü Kis Kosullarina Hazir Olun

Facebook Twitter Linked-in

Kis Kosullarinda Güvenli Yolculuk Için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meteoroloji modellemelerine göre kar yagisi ve kar örtüsünün etkili olmasinin beklendigini hatirlatan Erkal Özürün, bu kosullarda yol ve sürüs güvenligi için bir dizi öneride bulundu.

Kis lastigi kullanimin yani sira, aracin hazirlik durumu ve kontrollere dikkat çeken Erkal Özürün, “Kis kosullarinda araçlarimizin kisa ya da uzun süreli seyahatlere hazir oldugundan emin olmak için, lastik havalarini düzenli sekilde, mümkünse her gün gözden geçirmek faydalidir. Öte yandan, kisa girerken araçlarin akülerinin kontrol edilmesi, sicakliklarin çok düstügü yerlerde antifriz uygulamasi gibi kis bakimlarinin yapilmasi da çok önemlidir. Yurttaslarimiz pandemi tedbirleri dahilinde, sosyal mesafeyi koruyarak, sagligini riske atmadan, tüm Türkiye’de en yaygin bayi agina sahip olan PETLAS bayilerinde kis lastigi montaji ile lastik hava basinci ve dis derinligi kontrolü yaptirabilirler.” dedi.

Sehir içi ve sehirlerarasi yollarda kar ve buz kosullarinin sürüse etkisine vurgu yapan Erkal Özürün, “Agir kis sartlarinda araç kullanirken, sehir içerisinde her gün gittigimiz yollarda dahi olsa, gidilecek noktalari önceden planlamak, mesafelerin normalden daha uzun sürede alinacagi ve trafigin daha yogun olabilecegini de öngörmemiz gerekiyor. Ayni sekilde, sehrimizde ya da gidecegimiz yolda o güne ait hava ve yol durumu hakkinda önceden bilgi almamiz, kosullara hazirlikli olmamiz için önem tasiyor. Gerek olmasi durumunda araçlarimizda lastigi degistirebilecegimiz, zincir takabilecegimiz malzemelerin ve bunlarin yani sira, çekme halati, takoz, eldiven, flasör lambalar ve dur isaretleri, hatta sartlarin yogunluguna göre kar küregi battaniye gibi yardimci malzemeleri, beklenmedik durumlar için hazir bulundurmamizda fayda var” dedi.

Erkal Özürün, agir kis kosullarinda araç kullanimi ile ilgili olarak sunlari da dile getirdi: 

Araci yerinden hareket ettirmeden önce hem araci, hem de kendimizi “isitmamiz”, harekete hazir hale gelmemiz önem tasiyor. Örnegin kis sartlarinda giydigimiz kalin parka, palto gibi kiyafetler hem araç içinde rahat etmemize engel olur, hem de hareketlerimizi kisitlar. Kalin parka ve paltolar, emniyet kemerinin etkisini de azaltir. Yün eldivenler ise direksiyon tutusunda kaymaya neden olabilir. Dolayisi ile araca bindikten sonra kisa bir süre motoru isitirken, araç radyatörünü de açip, palto, parka, eldiven gibi dis mekan kiyafetlerini çikarmamizda fayda var. 

Karli kosullarda araç kullanirken takip mesafesine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Fren mesafelerinin uzayabilecegini ve her an beklenmedik bir durum olabilecegini göz ardi etmemeliyiz. Bu açidan, normal kosullardakinden daha uzak, güvenli bir takip mesafesi çok önemli. 

Karli ve buzlu yol kosullarinda araç kullanirken ani direksiyon, fren ve gaz hareketlerinden kaçinmamiz gerekiyor. Bir kayma durumunda frene çok sert asilmak, kaymayi artiracaktir. Her zaman kontrollü ve düsük hizla, güvenli takip mesafesi ile seyredip, fren gerektiginde küçük küçük dokunuslarda kontrollü bir yavaslama saglayabiliriz.

Kar ve buz, yol kosullarinda dramatik degisimlere neden olur. Bu dogrultuda, her gün geçtigimiz bir rampayi inip çikarken bile ezbere hareket etmemek, yolun ve yoldaki araçlarin durumunu kontrol etmek önem tasiyor. Kis sartlarinda zor duruma düsen araç görüntülerine en çok rampalarda rastlariz.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —