Tarih: 31.05.2022 16:28

ÖMER ERTÜRK:'ÜRETIMDE VE LIMANLARDA REKOR KIRAN ALIAGA'NIN SORUNLARI GÖZ ARDI EDILEMEZ'

Facebook Twitter Linked-in

Aliaga Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk Aliaga limanlarinin ve sanayisinin 2022 yili ilk 4 aylik verilerini degerlendirdi. Yapilan degerlendirmede Aliaga limanlarinin rekor kirmaya devem ettigi belirtildi.

2022 yilinin ilk 4 ayinda Aliaga limanlarindan yapilan ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 49,6 artis göstererek 7 milyar 656 milyon dolar, ithalat ise yüzde 29,1 artis göstererek 5 milyar 154 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’ndan elde edilen verilere göre, Aliaga limanlarinda 2022 yilinin ilk 4 ayinda gerçeklesen konteyner elleçlemesi bir önceki döneme göre yüzde 13,3 artarak 496 bin 708 bin TEU olurken, ayni dönemde limanlara gelen gemi sayisi da yüzde 10,3 artarak 1990 olarak gerçeklesti. Limanlara gelen toplam yük miktari ise bir önceki döneme göre yüzde 27,1 artarak 27 milyon 663 bin ton olarak gerçeklesti.

Demir çelik sektöründe de Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Aliaga, ülkenin demir çelik ihtiyacinin ise yüzde 25’ini tek basina karsiliyor. Ayni zamanda limanlar bölgesinde lojistik hareketlerin bir parçasi olan hububat depolamasi ve antrepo hizmetleri noktasinda bölgedeki lojistik süreçlere destek saglayan isletmeler ilçe ticaret hacmine önemli katkilarda bulunuyor.

Aliaga limanlarinin ve sanayisinin 2022 yili ilk 4 aylik verilerini degerlendiren Aliaga Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Ertürk, “Dünya genelinde pandemi kisitlamalarinin sona ermeye basladigi dönem olarak ilk 4 aylik ticaret hacimlerine baktigimizda bizim için önemli ve basarili bir test olarak gözüküyor. Dünya ölçeginde daralan ticaret hacmi ve ekonomide yasanan negatif süreçlerin aksine; geçmisten bugüne ortaya koyduklari performansla Aliaga limanlari ve destek hizmet birimleri bölgemizin ve ülkemizin gözbebegi olmaya devam etti” dedi.

‘KURUMLAR ARASI BIRLIKTELIK ILE SORUNLARA ÇÖZÜMLER ÜRETILMESI BEKLENIYOR’

Aliaga’nin pandemi ve buna ek olarak ekonomide yasanan tüm olumsuzluklara ragmen büyümesini sürdürmeye devam ettigini ve tekrar normale geçisle birlikte büyüme ivmesinin çok daha yüksek olacaginin altini çizen Baskan Ertürk, “Aliaga yatirimlarla hizla gelisiyor ve bu gelisimi sürdürülebilir hale getirebilmek için gelisime giden yoldaki sorunlarin kurumlar arasi birliktelik içerisinde iyi irdelenmesi ve bu sorunlara birlikte çözümler üretilmesi gerekiyor. Ülke ekonomisine bu denli katki saglayan limanlar bölgemize mevcut yollar yakismiyor. Tasimacilar, üreticiler için ciddi sikinti olusturan liman bölgesi yollari yogun yük trafigi altinda ihtiyaca cevap veremiyor. Ayni zamanda bölgede geri saha, depolama, sosyal tesisler konularinda önemli eksiklikler var. Bu noktada özellikle birlikte hareket etmenin, sorunlarimizin çözümünde ve sürdürülebilir büyümeye katkilarini görmemezlikten gelmememiz, bölgemize ve ülkemize büyük katkilar sunacaktir. Sorunun çözümü noktasinda çaba gösteren herkese Aliaga Ticaret Odasi olarak elimizden gelen tüm destegi vermeye haziriz” diye konustu.


‘ALIAGA LIMANLARI VE DESTEK HIZMET BIRIMLERI BÖLGEMIZIN VE ÜLKEMIZIN GÖZBEBEGI’

Aliaga liman ve demir çelik bölgesinde gerek üreticiler gerek tasiyicilar zor sartlarda yogun emekleriyle çalisma gösterirken bazi asilsiz iddialarla özellikle bölgede faaliyet gösteren tasiyicilara agir ithamlarda bulunuldugunu ifade eden Baskan Ertürk, “Geçtigimiz günlerde bazi basin kuruluslarinda Aliaga limanlar bölgesi ile ilgili agir ithamlarda bulunuldugunu gözlemledik. Ege Bölgesi, Güney Marmara ve Iç Anadolu’nun batisindaki tüm ihracat ve ithalatçilarin ulasmak istedikleri limanlar olan Aliaga limanlarinin ulasim ve alt yapi eksiklerini uzun süreden beri dile getirerek çözümler aradigimizda sadece bu bölgeye ulasmak istediklerini bunun haricinde herhangi bir konunun kendilerini ilgilendirmedigine sahit olduklarimiz, bölgenin ne gibi sorunlari var destek olmamiz gerek demeden gerçekle hiç bagdasmayan suçlamalar ile zor sartlarda diz boyu çukurlari asarak mallarini tasidiklari insanlar tarafindan haksiz suçlamalara maruz kalmalari hatta bu kisilerin mafya vari tabiri kullanmalari abesle istigaldir. Ülke dis ticaret hacminin yüzde 6,5’ini gerçeklestiren bu bölgeyi ve bu bölgeye hizmet ederek 75 milyon ton yük elleçlemesi yapan is insanlarini ve kooperatifleri zan altinda birakmak kimsenin haddine degildir. Eger bir sorun var ise bu bölgede faaliyet gösteren firmalarin temsilcisi olarak bizler variz, Emniyet birimlerimiz var, Kaymakamlik ve Valilik makamlarimiz ve hatta ilgili Bakanliklarimiz var. Mesnetsiz ifadeler ile bölgeyi kamuoyu nezdinde itibarsizlastirmaya çalismanin kime ne kazandiracagini aklimiz almamaktadir.

Konu hakkinda açiklama yapan is insanlarimiz ve de meslek örgütünde yetkili arkadaslarimiz duyuma dayali konulari ‘emniyet güçlerimize haber verdik sonuç alamadik’ diyecek kadar bölgeyi tanimadiklari asikardir ki, Aliaga limanlar bölgesinin asayisinin çogunlugunda Jandarma güçlerimiz yetkilidir. Ayrica Aliaga limanlari ve destek hizmet birimleri, ülkemizin kalkinmasi için çalisan, limanlar bölgemizde yillardir dile getirdigimiz olumsuz sartlara ragmen yogun çabalarla hizmet verdikleri için kendilerine tesekkürlerimizi sunmayi bir borç kabul ediyorum. Ülkemizin sanayi ve ticaret yogunlugu olan diger bölgelerinde de sorunlar olabilir ancak, bahsedildigi gibi 3. Dünya mantalitesinin var olabilecegini de kabul etmiyoruz. Belirli makamlari temsil eden kisilerin, insanlarin ticari itibarlarini etkileyebilecek konularda kili kirk yararak konusmalari ve ifadeleri ile ülkesine de zarar vermemeleri gerektigini düsünüyoruz” dedi.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —