ORTAYLI, MILLI MÜCADELE DÖNEMINDE IZMIR'I DEÜ'DE ANLATTI

ORTAYLI, MILLI MÜCADELE DÖNEMINDE IZMIR

Adini Izmir'in kurtulusu ve Kurtulus Savasi'nin sona ermesini simgeleyen günden alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Izmir'in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yilinda gerçeklestirecegi etkinlikler dizisinin ilkini Tarihçi Prof. Dr. Ilber Or


Adini Izmir’in kurtulusu ve Kurtulus Savasi’nin sona ermesini simgeleyen günden alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Izmir’in düsman isgalinden kurtulusunun 100. yilinda gerçeklestirecegi etkinlikler dizisinin ilkini Tarihçi Prof. Dr. Ilber Ortayli’nin katilimiyla DEÜ Sabanci Kültür Sarayi’nda gerçeklestirdi. TDK Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Izmir il protokolü ve üniversite mensuplarinin katildigi etkinlige DEÜ ögrencileri de büyük ilgi gösterdi. Etkinligin açilis konusmasini  DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar yapti.

ÜNIVERSITEMIZIN KADERI KENTIMIZLE MÜHÜRLENDI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Türk bilim dünyasinin saygin markalarindan biri oldugunu söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Adimizla yasadigimiz gurur ‘Dokuz Eylül’ gününü ve kavramini bizim için çok daha farkli ve anlamli bir noktaya tasiyor. Milli Mücadelemizin 30 Agustos Zaferi ile taçlandigi ve güzel Izmir’imizin Türk ordulari tarafindan geri alindigi 1922 yilinin gönlümüzdeki yeri ise elbette baskadir. O yüzden milli duygularimizi ve heyecanimizi pekistirecek, 9 Eylül ruhunu yasatacak ve Türkiye Cumhuriyetini emanet birakan degerlerimizi unutturmayacak programlara özen gösteriyoruz” dedi. Rektör Hotar, “Cumhuriyetimizin temel kazanimlarini korumak ve 9 Eylül ruhunu yasatmak, üniversitemizin geçmisten günümüze sahip oldugu ilkelerini de olusturuyor. Çünkü aziz milletimize, minnetimizi ve sükranlarimizi takdim etmenin; kaderi, kentimizle mühürlenen üniversitemizin sorumlulugu oldugunu düsünüyoruz” diye konustu. 


Aralik 2022’ye kadar devam edecek 100. Yil Kutlama etkinlikleri kapsaminda; bir dizi program gerçeklestireceklerini belirten Rektör Hotar, “Bilimsel içerikli toplantilarin, sportif gösterilerin, festivallerin, sergilerin ve çesitli yarismalarin düzenlenecegi bu süreçte, 100. Yil anisina bir hatira ormanini da olusturacagiz. Milli Mücadelemize liderlik eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere; aziz sehitlerimizi ve kahramanlarimizi rahmetle yâd ediyor; bu sürecin planlanmasinda emegi geçen mensuplarimiza tesekkür ediyorum” dedi. 

ORTAYLI: KENDIMIZI KORUMAK IÇIN SAVASTIK

Açilis konusmalarinin ardindan konferansta DEÜ mensuplarina ve ögrencilere seslenen Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli, Istiklal Savasinin 100. zafer yili dönümünde olduklarini belirterek, “Istiklal Savasi ismi daha sonra Kurtulus’a çevrilmistir, dogrusu da budur. Zira, 1918 Ekim’in sonundaki Mondros Mütarekesi ile Türkiye bir isgal altina girmistir. Bu isgal, yapilan muamele dolayisiyla yüz kizarticidir. Memleketimiz hirsla bir savasa girmedigi halde, kendini korumak için savasmistir. En çok kayip veren, en umulmadik yerlerde savas kazanan bir memlekettir. Sairin ‘Savas bizi çöllere attigi zaman gölgene sigindik, karli daglara attigi zaman renginde isindik’ sözünde oldugu gibi milletimiz Sarikamis’tan sicak çöllere kadar birçok yerde mücadele vermistir” dedi. Izmir’in isgalinin bir plan konusu oldugunu belirten Ortayli, “Dört yillik harbin sonunda Ingiltere ve Fransa yorgundu. Savasa geç giren Yunanistan’i kullandilar. Istanbul’un isgalinde en çok korkulan konulardan biri de Ingilizlerin komutayi Yunanlilar’a birakma ihtimaliydi. Yunanlilar, Izmir’de komutadan ve idareden anlamayan bir ülke olduklarini gösterdiler. Izmir’in altini üstüne getirdiler” ifadelerini kullandi.


“ASRIN ZAFERININ 100.YILI KUTLU OLSUN”

“Izmir yenilikleri takip eden bir memleket olmustur” diyen Prof. Dr. Ilber Ortayli, “Burasi dogrunun konusuldugu, yurt sevgisinin, Türk tarihinin, Türk kimliginin iftiharla tasindigi bir memlekettir.  Izmir’e yerlesenlerin büyük bir bölümünün vatanlarini terk ederek bu sehre sigindigini söyleyen Ortayli, “Izmir’e birçok insan Kafkasya'dan, adalardan ya da Girit katliamindan kurtulup gelmistir. Bugünkü Yunanistan'dan, Bosna'dan, Güney Bulgaristan'dan kalkip buralara gelmislerdir. Çogunun arkasinda çok aci hatiralar vardir” diye konustu.

Ortayli, “Izmir’in kurtulmasini, 9 Eylül 1922 tarihini onlar ‘paradise lost’ olarak ifade ediyorlar. Kaybolmus bir cennet yok. Her yere binalar dikmezseniz, turizm yapacagiz diye kiyilarin üstüne olur olmaz seyler insa ettirmezseniz, güzel Izmir kaybolmaz, bundan daha güzel olur. Cennetimizi kendimiz korumak zorundayiz” açiklamasinda bulundu. 

Izmir’in bir Akdeniz sehri oldugunu vurgulayan Ortayli, “Asrin zaferinin 100.yili kutlu olsun, asil zafer bundan sonra basliyor” diye konustu.

Düzenlenen etkinlikte DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün hazirladigi ‘Fotograflarla Izmir’in Dünü ve Bugünü Sergisi’ de sanatseverlerle bulusurken, Izmir Mandolin Orkestrasi da dinleyenlere müzik ziyafeti sundu.