Ramazan bayraminin gelmesiyle geleneksel Türk tatlimiz olan lokum, ikramliklarda daha fazla yer almaya basladi. Peki, kaliteli lokumu nasil anlariz? Bu konuda Osmanli'dan günümüze 157 yillik geçmisi ile lezzet ve kültür elçisi olarak hizmet veren, ta
Lokum yüz yillardir en tatli geleneklerimizden biri olup lezzetiyle Türkiye’nin alamet-i farikasi haline gelmistir. Osmanlida ‘bogazi rahatlatan’ anlamina gelen “rahat ul-hulküm” yani lokum üzerine 157 yillik geçmise sahip Hafiz Mustafa 1864’ün Yönetim Kurulu Baskani Avni Ongurlar, “Dünya üzerinde lokumumuzla bilinen bir memleketiz. Kültür elçiligi vizonumuzun gerektirdigi gibi lokum üzerinde, Osmanlidan kalma tariflerimize sadik kalarak en hassas sekilde üretim yapiyoruz. Dünyanin her yerine lokum ihracatimiz mevcut. Türk kelimesiyle birlikte anilan bu üründe en ufak bir kusuru bile asla kabul edemeyiz, biz tatli degil kültür satiyoruz” diyerek kaliteli lokumun sirlarini paylasti.
KALITELI LOKUMU DISARIDAN BAKINCA NASIL ANLARIZ?
Kaliteli ve taze lokumun disaridan bakildiginda renginin parlak ve canli olmasi gerektigini söyleyen Avni Ongurlar, “Lokum cam gibi görünmeli ve bogazda yanma yapmamali. Sadece iyi bir ustaya sahip olmakla iyi lokum elde edemezsiniz. Lokum üretiminin her adimi çok ama çok önemlidir. Kullandiginiz malzemelerin kaliteli olmasi gerekiyor. Malzemelerden biri bile kalitesiz olursa ürünün kalitesi de hizla düser. Raf ömrü uzun olan lokum, kalitesiz malzemeyle birlikte firsatçilarin eline geçince tatsiz sonuçlara sebebiyet verebilir“ dedi.
OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE UZANAN GELENEKSEL LOKUM TARIFI
Osmanlidan gelen tariflere sadik olduklarini belirten Hafiz Mustafa 1864 yönetim kurulu baskani Avni Ongurlar; “Tarihsel gelisim sürecimizi ve inovatif çalismalarimizi birlestirerek ‘Osmanli Saray Kadayifi’ ismini verdigimiz kadayifli lokum ürettik. Bu ürünümüz uluslararasi lezzet ödülüne layik görüldü. Esas aldigimiz lokum tarifini anlatmak gerekirse, isleme baslarken kavrulmus fistigimizi, sekerimizi, nisastamizi hazir bulunduruyoruz. Ham maddelerimizi kazanlara yaklastirip önce yumusak ph degerine sahip suyumuzu ve zemzem suyumuzu döküyoruz. Ardindan nisastamizi döküyor ve endüstriyel mikserden daha yavas çalisan el mikseri yardimiyla karistirdiktan sonra sekerimizi karisima ilave ediyoruz. Buna uygun sekilde de findik, fistik, ceviz, incir gibi kullanilacak diger malzemelerimizi hazir hale getiriyoruz. Gelen ürünümüzün dogru kivama ulastigi süreçte, portakalini, findigini yavas yavas içerisine döküp karismasini sagliyoruz. Fitil yuvarlayacaksak onlari bölme tavalarimiza aliyoruz, açik alana serip, 40 dakika dinlenmeye birakiyoruz. Lokumun en önemli kurallarindan birisi dinlenmesidir. Dinlenmeyen ürünler her zaman sikâyete sebep olur. Bizler ürünün sadece magazadaki satisini hesaplamiyoruz. Müsterilerimiz ürünü alip evinde bir hafta sonra da yese ayni lezzeti alabilmesi için bütün önlemleri burada almaya çalisiyoruz. O sebeple ürünün dinlenmesini çok önemsiyoruz. Lokumu üretirken kivamini dogru yakalamak için kazanin basindan kesinlikle ayrilmiyoruz. Lokum için en önemli nokta nedir diye sorarsaniz; bagdastirdigimiz ürünlerin kesinlikle çok iyi dengelenmesi gerekiyor. Santigrat terazisi olmadan iyi lokum üretemezsiniz” ifadelerini kullandi.