Tarih: 20.10.2021 13:53

OSTEOPOROZ EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

Saglikli ve genç kemiklerin güçlü kolajen liflerine bagli mineraller ve çogunlukla da kalsiyum tuzlarindan olusan bir yapisi bulunuyor.  Yaslanmayla birlikte bu yapinin gücünü kaybederek zayifliyor ve dayaniksizlasiyor. Osteoporoz kemik yogunlugundaki asiri düsüs nedeniyle kemiklerin çok daha kirilgan bir yapiya dönüsmesi anlamina geliyor. Kemik erimesi olarak bilinen osteoporozda kemiklerin içlerinde bosluklar olusarak yogunluklari azaliyor, bu da kirilmaya ve çatlamaya yatkin hale gelmelerine neden oluyor.

 

50 yasin üstündeki her üç kadindan birinde Osteoporoz görülebiliyor

Osteoporozun risk faktörlerinin basinda cinsiyetin geldigini belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Op. Dr. Burçin Karakus Hatipoglu, sunlari söylüyor: ‘’50 yasin üstündeki her üç kadindan birinde ve her bes erkegin birinde osteoporoz görülür. Kadinlar yasam boyu kemik kütlelerinin %40-50’sini, erkekler ise %20-30’unu kaybederler. Beyaz veya asya kökenli, sarisin mavi gözlü, ince ciltli, minyon tipli olma, ailede Osteoporoz öyküsü bulunanlar, geç veya düzensiz adet görme, erken menopoz, beslenme durumu, asiri alkol, kahve ve tuz tüketimi, sigara kullanimi risk faktörleri arasindadir. Tanisi kemik yogunlugunun ölçülmesi ile konur. Bunun için birçok teknik bulunsa da en çok kullanilan yöntem DEXA’dir. Klinigi kemik direncinin düsmesine bagli ortaya çikan kiriklar ile seyreder.’’


 

Hastalik ileri asamadaysa hasarin geri döndürülebilmesi büyük ölçüde mümkün degildir

Op. Dr. Hatipoglu, osteoporozun ilerlemesi durumunda hastalarda omurga içerisinde kirik veya çökmüs bir omurun neden oldugu bel agrilari, kemiklerin egrilmesine bagli olarak boy kisalmasi, kamburlasma, çarpik durus, basit hareketlerde bile ortaya çikabilen kirilma ve çatlamalar görüldügünün altini çiziyor.

 

Belirtilerin ancak osteoporozun ileri seviyelere ulastigi ve kemik hasarlarinin olusmaya basladigi dönemlerde kendini gösterebilecek semptomlar oldugunu hatirlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarindan Op. Dr. Burçin Karakus Hatipoglu, hastaligin bu asamaya geldikten sonra kemiklerde olusan hasarin geri döndürülebilmesinin büyük ölçüde mümkün olmadiga dikkat çekiyor. Bu nedenle ileri yaslardaki bireylerin bu hastaliga yakalanmamak için gerekli yasam tarzi degisikliklerini uygulamasinin önemine vurgu yapan Op. Dr. Hatipoglu, beslenme düzenine dikkat etmenin ve düzenli olarak spor yapmanin da gerekliligini belirtirken menopoz sonrasi dönemdeki kadinlarin hekimlerinin önerecegi araliklar ile kemik yogunluguna iliskin tarama testlerini yaptirmasini gerektigini hatirlatiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —