Otokar Türkiye'nin ilk elektrikli zirhli aracini üretti
Türkiye'nin kara sistemleri üreticisi Otokar, savunma sanayiindeki ilklerine yenisini ekledi. Geçen yil gelistirdigi Tulpar hafif tanki ile küresel çapta büyük begeni kazanan Otokar, Türkiye'nin ilk elektrikli zirhli araci Akrep IIe'yi, Sakarya’daki fabrikasinda düzenlenen basin toplantisi ile tanitti.
Otokar'in savunma sanayiinde global bir marka olma hedefine cesur adimlarla ilerledigini kaydeden Genel Müdür Serdar Görgüç; "Kara sistemleri alaninda sektöre öncülük eden ve birçok ilki kazandiran Otokar, savunma sanayiindeki iddiasini yeni nesil zirhli Akrep II ile farkli bir boyuta tasiyor. Ilk versiyonu Türkiye'nin ilk elektrikli zirhli araci olan Akrep IIe, bize elektrikli araç teknolojisinin askeri araçlara uygulanmasina yönelik bilgi ve tecrübe kazandirirken, Türkiye’nin askeri tip elektrikli, hibrit ve otonom araçlar konusunda ilk adimlari olacak" dedi.
Koç Toplulugu sirketlerinden Otokar, savunma sanayiindeki iddiasini Türkiye'nin ilk elektrikli zirhli araci ile taçlandirdi. Savunma sanayiinde 30 binden fazla ürünle Türkiye'nin yani sira bes kitada 30'dan fazla dost ve müttefik ülkenin silahli kuvvetleri ile güvenlik güçlerine hizmet veren Otokar, Türkiye'nin ilk elektrikli zirhli araci Akrep IIe'yi tanitti. Otokar'in Sakarya’daki fabrikasinda düzenlenen basin toplantisi Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ev sahipliginde gerçeklesti.
Toplantinin açilisinda Türkiye'nin savunma sanayiinde ürettigi rekabetçi ürünlerle dünyada dikkat çektigini belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; "Savunma sanayimizin ürettigi ürünler, araçlar, küresel çapta takdir topluyor. Türkiye'nin tek milli kara sistemleri üreticisi Otokar olarak biz de bu alanda ürettigimiz araçlarimiz ve teknolojimiz ile ülkemize katma degerimizi artiriyoruz. NATO ve Birlesmis Milletler’in tedarikçisi konumunda olan Otokar’in, kendi teknoloji, tasarim ve uygulamalari ile ürettigi 30 binden fazla araci Türkiye’de ve dünyanin dört bir yaninda aktif olarak kullaniliyor. Araçlarimizin ünü sinirlarimizi asti, ürettigimiz araçlarla dünyada rekabetçi konuma ulastik. Otokar, savunma sanayiinde artik sadece ürün üretip satan degil, bilgi birikimi ihraç eden, Türkiye’den teknoloji transferi yapan bir sirket konumuna ulasti” dedi.
“KARA SISTEMLERINDE YENILIKLERE YÖN VERIYORUZ”
Son 20 yilda dünyada degisen tehditler nedeniyle silahli devriye, kesif ve gerektiginde meskûn mahal çatismalarinda kullanilabilecek araçlara olan ihtiyacin arttigini ve yeni nesil zirhli araç Akrep II’nin buradan yola çikarak gelistirildigini belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç sunlari söyledi: "Kullanicilarimizda her türlü kesif ve gözetleme görevleri basta olmak üzere birçok silah sistemi entegrasyonuna imkân veren düsük siluetli, yüksek balistik korumali bir zirhli araç ihtiyacinin gelistigini gözlemledik. 1995’te ürün ailemize ekledigimiz, yurtiçinde ve disinda basarilar gösteren Akrep aracimiz, silueti küçük, 3 kisilik bir platformdu. Güncel beklenti ve gelecekteki tehditlere karsi, sahip oldugumuz bilgi birikimimizi ve yüksek teknolojiyi kullanarak yeni nesil Akrep II'yi gelistirip, ürün ailemize ekledik. Akrep II’nin yüksek atis gücü, üstün koruma ve beka kabiliyeti, yüksek hareket kabiliyeti, düsük silueti, çevikligi ile özellikle ihracat pazarlarinda basari göstermesini bekliyoruz.”
GELECEK TEKNOLOJILERINE UYGUN OLARAK TASARLANDI
Akrep II'nin farkli görevlere uyarlanabilecek sekilde modüler bir platform olarak tasarlandigini, araci teknolojinin imkanlarindan en üst derecede faydalanilabilecek sekilde gelistirdiklerini açiklayan Görgüç sunlari söyledi: "Muharebe alani kosullari ve kullanici beklentileri sürekli degisiyor. Ordular, teknolojinin operasyonel avantajlari ve lojistik verimliliginden en üst düzeyde faydalanmak istiyor. Bu nedenle modern ordularda yeni nesil araç ve çözüm beklentisi artiyor. Daha fazla verimlilik ve performansi artiracak teknolojik çözümleri kullanmak istiyorlar. Tüm bu beklentileri göz önünde bulundurarak Akrep II'yi her türlü güncel ve gelecek teknolojik alt yapiya entegrasyon imkâni yaratacak sekilde tasarladik. Örnegin, uzun soluklu kesif ve gözetleme sistemlerine uygun ekipmanlarla donatilan bir Akrep II, yüksek tespit ve tanima imkâni ile bu verileri es zamanli olarak dijital bilgi sistemlerine aktarabilecek. Bu yönüyle Akrep II ileri teknolojileri askeri sahaya tasiyamada öncü olacak”
TÜRKIYE’NIN ILK ELEKTRIKLI ZIRHLI ARACI
Bu yil 14'üncü kez düzenlenecek IDEF'19 Uluslararasi Savunma Sanayi Fuari’nda Akrep II’nin ilk kez sergilenecegini, fuarda aracin özel bir konfigürasyonla sunmak için çalismalarin aylardir devam ettigini kaydeden Görgüç; “Teknolojik gelisemelerden bahsederken elbette alternatif yakitlar da gündemimizde idi. Akrep II’yi alternatif güç gruplarina da uygun olarak tasarladik. Elektrik motoru ve gelismis pillerle donatilan Akrep IIe, Türkiye’nin ilk elektrikli zirhli araci olarak IDEF 2019’da sergilenecek. Geleneksel zirhli araçlara kiyasla çeviklik, düsük termal iz, yüksek hiz ve sessizlik avantajlarini bir arada sunan Akrep IIe, tüm dünyada ordularin zorlu isterlerini karsilayabilecek yeterlilikte bir elektrik motora sahip. Taktik performans beklentilerine de en iyi sekilde cevap veren Akrep IIe, özellikle yakit verimliligi, hareket, beka kabiliyeti ve entegre lojistik destek anlaminda da avantajlar sunuyor” dedi.
Akrep IIe’nin Otokar ve Türkiye için bir mihenk tasi olacagini kaydeden Görgüç, “Otokar, Akrep IIe ile elektrikli araç teknolojisinin zirhli araçlara uygulanmasi yönünde essiz bir bilgi birikimi kazanmistir. Bu gelisme, gelecegin hibrit ve otonom zirhlilari için ilk adim niteligi tasimaktadir. Hedefimiz, Akrep II'nin Türkiye'nin teknoloji ihracatinda öncü ürünlerden biri olmasidir” açiklamasini yapti.
“TULPAR HAFIF TANK ILK KEZ TÜRKIYE’DE SERGILENECEK”
Geçtigimiz yil ürün ailesine eklenen Tulpar Hafif Tanki’ni yurt içinde ilk kez Istanbul’da düzenlenecek IDEF Savunma Sanayii Fuari’nda sergilenecegini belirten Serdar Görgüç su bilgileri verdi: “Modern ordularda kesif ve ates destek araci olarak etkin görev alan hafif agirlik sinifi tanklar, degisen muharebe kosullari ve farklilasan tehditler dikkate alindiginda, sektörde artan bir ihtiyaç olarak öne çikiyor. Bu egilim dogrultusunda, dünyanin çesitli cografyalarindaki kullanicilarin beklentilerinden yola çikarak deneyimimizi, mühendislik kabiliyetlerimizi ve Ar-Ge imkanlarimizi birlestirerek Tulpar Hafif Tank’i tasarladik. Hafif tankimiz geçtigimiz yil Avrupa’da girdigi atis testlerini basariyla tamamlayarak; iki farkli kullanici tarafindan test edilmeye baslandi.”
“211 MILYON DOLARLIK IHRACAT GELIRINE ULASTIK”
Toplantida savunma sanayiindeki gelismeler ve Otokar'in ihracat çalismalari hakkinda da bilgi paylasan Serdar Görgüç; 2017 yilinda dünya savunma sanayii harcamalarinin 1,7 trilyon USD düzeyinde gerçeklestigini, bunlarin yüzde 22’sini ekipman alimlarinin olustugunu kayderek sunlari söyledi: “Sektörümüzün yilin üç ayinda ihracat performansi geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 60 arttigi, savunma sanayiinde kilogram basi ihracatin 46 dolari astigi açiklandi. Savunma Sanayii Baskanimiz Sayin Ismail Demir, sektörümüzün 2019 yili ihracat hedefini 3 milyar dolar olarak açikladi. Otokar olarak bu önemli hedeflere ulasilmasinda elimizden geleni yapacagiz. Geçen yil ilk kez Fransa'da tanittigimiz Tulpar hafif tanki küresel çapta büyük begeni kazandi. Bir önceki yil siparislerini aldigimiz taktik tekerlekli zirhli araçlarimizin teslimatlarinin da etkisiyle 2018'de ihracatimizi ikiye katlayip, 211 milyon dolarlik ihracat gelirine ulastik. Savunma sanayii ciromuzun yüzde 85’ini ihracat olusturdu" dedi. 2018’de Ural, Cobra II ve Arma araçlarinin yogun ilgi gördügünü belirten Görgüç, “Basta Birlesmis Milletler görevleri olmak üzere, geçtigimiz yil yurtiçi ve yurtdisindan aldigimiz zirhli araç siparislerini basariyla teslim ettik. Teslimatlarimiz 2019’da da devam ediyor. Tulpar aracimiz iki farkli ülkede atis testlerinde basarili bir performans gösterdi” dedi.
“10 YILDA 1 MILYAR TL’LIK AR-GE YATIRIMI YAPTIK”
Hedeflerinin savunma sanayiinde global bir marka oldugunu belirten Serdar Görgüç, bu hedefe cesur adimlarla ilerlediklerini belirterek; "Kara sistemlerinde dünya standartlarinda, küresel oyuncularla yarisacak araçlar üretiyoruz. Son 10 yilda 1 milyar TL'lik Ar-Ge yatirimi yaptik. Üstün teknolojilerle donatilmis Ar-Ge merkezimizi hem savunma sanayiinin hem de farkli sektörlerin de kullanimina sunuyoruz. Ürün ihracati ve Ar-Ge imkanlarina geçtigimiz yil hizmetlerimize teknoloji transferini de ekledik. 2019 ve 2020, Otokar'in ihracatta vites büyüttügü yillar olacak. Geçtigimiz yil ihracatta elde ettigimiz kendi rekorumuzu yenilemek için çalisacagiz. Yurt disi is birliklerimizi güçlendirmek ve yeni pazarlara açilma hedeflerimizde firsatlari degerlendirmek için dünyanin dört bir yaninda düzenlenen fuarlara katiliyoruz. Bu yil ihracatta hedef pazarlarimiz Güney Amerika, Afrika, Ortadogu, Dogu Avrupa ve Uzak Dogu. Savunma sanayiindeki genis araçlarimiz ve teknoloji transferi gücümüzle belirledigimiz hedefleri ulasacagiz" açiklamasini yapti.
OTOKAR HAKKINDA
1963 yilinda kurulan, fikri mülkiyet haklari kendisine ait ürünlerle faaliyet gösteren Otokar, kendi teknoloji, tasarim ve uygulamalari ile müsterilerinin ihtiyaçlarina uygun özel çözümler sunmaktadir. Koç Toplulugu bünyesinde yer alan Otokar, bugün Türk Silahli Kuvvetleri’nin lider kara araçlari tedarikçisi konumundadir. Savunma sanayiinde çesitli tiplerde 4x4, 6x6, 8x8 taktik tekerlekli zirhli araçlar ve paletli zirhli araçlar ile kule sistemleri tasarlayip üretmektedir.