Çocuklarin pandemi döneminde hem sosyal izolasyon hem de uzaktan egitimle zorlu bir sürece girdigini aktaran uzmanlar, ailelere çocuklarindan basari beklentisini düsük tutmalarini öneriyor. Ara tatil döneminde ebeveynlere çocuklariyla daha fazla zaman ge
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmani Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, pandemi sürecinin ögrencilere etkisini degerlendirerek yaklasan ara tatil dönemiyle ilgili tavsiyelerde bulundu.
Uzaktan egitim hem ögrencileri hem de velileri zorladi
Dünyada ve ülkemizde saglikla ilgili kaygilarinin ön planda oldugu pandemi sürecinde hayatin birçok yönünde aksakliklar oldugu gibi egitim alaninda da ciddi degisiklikler ve sorunlar yasandigini aktaran Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, online egitim sisteminin hem ögrenciler hem ebeveynler hem de egitmenler için yeni ve zorlu bir süreç oldugunu vurguladi. “Yüz yüze egitimin yerini alan uzaktan egitimde çocuklarin çogu egitim konusunda sikinti yasadi” diyen Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, “Dersleri anlamakta, derse dikkatini vermekte zorlandiklarini anlattilar. Bazi ögrenciler derslere girmedi, bazilari ödevlerini yapmadi, bazilari ise derse girdigini söyledikleri halde bilgisayarda oyun, sosyal medya, internet gibi farkli etkinliklerde vakit geçirdiler” dedi.
Sosyal izolasyon ruh sagliginda bozulmalara yol açti
Özellikle ebeveyn ve ögretmen denetiminin az oldugu çocuklarin uzaktan egitimden pek yarar görmedigini aktaran Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, sinav sistemindeki degisikliklerin de bu tarz sorunlarin tespit edilmesinde aksakliklara yol açtigini söyledi. Ancak sorumluluk sahibi çocuk ve gençlerin de istedikleri gibi ögrenemedikleri için basari ile ilgili kaygilarinda artis oldugunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, “Bazi çocuklarin pandemi nedeniyle yasadigi sosyal izolasyon, belki kaybettikleri yakinlari nedeniyle ruh sagliklarinda bozulmalara yol açti ve bu durum derslerine olumsuz yansidi. Ayni süreçten geçen ebeveynler kendi yorgunluklari içerisinde çocuklara destek verecek gücü bulamadi bazen” diye konustu.
Çocuklarla keyifli etkinlikler planlayin
Sorun ve kaynagi ne olursa olsun çocugu dinleyerek, var olan sorunlari dikkatli bir sekilde tespit eden ailelerin uzman destegine basvurmasi gerektigini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, ara tatil döneminde süresi az bile olsa çocuklarla keyifli etkinlikler yapilmasini, haftada en az 4-5 gün sosyal mesafe kurallarina uyarak mutlaka çocuklarin disari çikarilmasini önerdi.
Ögrenciler mutlaka dersi takip etsin
Yrd. Doç. Dr. Basak Ayik, diger tavsiyelerini söyle siraladi: “Ebeveynlerin basari ile ilgili beklentilerini bu dönem için azaltmalarini öneririm. Ancak bu kesinlikle egitimi tamamen yok saymak olarak yorumlanmasin. Her ögrencinin okulla ilgili en azindan derslere girme, dersleri dinleme ve ödev yapma gibi görevlerini yerine getirmesi lazim. Bunu uygun bir dille söyleme ve takip etme görevi ebeveynlere aittir. Derslerde islenen konularin anlasilip anlasilmadigi ebeveynler tarafindan basitçe kontrol edilebilir. Bu görevlerde aksaklik olmasi veya ruhsal sikintilar varliginda ek egitim destegi ve çocuk ruh sagligi uzman hekimlerinden destek alinmasi sorunlarin büyümeden çözülmesine olanak taniyacaktir.”