Koronavirüs pandemisiyle beraber maskeler son 1 yildir hayatin bir parçasi haline geldi. Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmamak için maske kullanimi büyük önem tasiyor. Bazen gün boyunca takilmasi gereken maskelerin sentetik metaryelden yapilmasi ve yanlis k
Memorial Sisli ve Atasehir Hastaneleri Dermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, yanlis maske kullaniminin tetikledigi cilt hastaliklari hakkinda bilgi verdi.
Özellikle maske takip çikarmak ve uygun maske kullanmamak deri hastaliklarini alevlendirebilmektedir. Covid sürecinde maske takmak saglik açisindan çok önemli ve gereklidir. Bu gereklilige ragmen, yüz maskesi takmak hassas cilt sahip kisiler ve yüzünde cilt hastaligi bulunan bireyler için son derece rahatsiz edici olabilmektedir. Maske takmaya bagli olarak yüzde olusan egzama ve akne rahatsizliklari nedeniyle son dönemde birçok insan doktora basvurmaktadir.
Sicaklik ve nem degisiklikleri genellikle hem egzamayi hem de akneyi siddetlendirmektedir. Bu durumda maske takilmasi da bu hastaliklari iyice alevlendirebilmektedir. Maske çok gevsek veya çok siki ise sürtünmeye neden olabilir; sürtünme ve temas da yine egzamayi ve akneyi artirmaktadir. Bütün bu etkiler akne ve egzamanin tedavisini zorlastirarak, daha farkli bir planlama gerektirebilmektedir.
Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için takilan maskeler, yüzde sürtünmeye bagli kasintiya, hafif veya siddetli tahrise neden olabilmektedir. Bu da egzama gibi deri hastaliklarinin olusmasina veya mevcut olanlarin alevlenmesine etken olabilmektedir. Deride bu durum ciltte kasinti, kizariklik, kuruluk, pullanma ve kepeklenme olusturabilmektedir. Ayrica kiside egzama varsa belirtiler daha da siddetlenebilir, sulanan ve kabuklanan kabarciklar ile daha genis bir alana yayilim gözlemlenebilmektedir.
Nefes alip verdikçe maske altinda nemli bir ortam olusmaktadir. Maskenin cildi tahris etmesi ve sebep oldugu nemli ortam bakterilerin burada c¸og?almasina yol açarak akne olusmasina neden olmaktadir. Hatta maskeye bagli akne, sivilce olusumu “MASKAKNE” olarak adlandirilarak koronavirüs hastaligiyla birlikte tip literatürüne girmistir. Maskakne tablosunda akneler kirmizi ve iltihapli sivilcelerden olusur ve kolay kolay geçmez. Basit sivilceler ise daha derin ve iz birakan sivilcelere dönüsebilmektedir.
Maske kullanirken bunlara dikkat edin
Maske kullanirken bazi önemli noktalara dikkat etmek gerekmektedir;
? Ayarlanabilir askili bir maske aparati ve burun köprüsüne maskenin tel kisminin bükülerek iyice oturtulmasi sürtünmeyi azaltmaktadir.
? Maskenin malzemesi ve kalitesi de önemlidir; yumusak yapili pamuk, bambu ve ipek gibi dogal kumaslar hassas ciltler için tercih edilmelidir. Sentetik ve polyester maskeler seçilmemelidir.
? Maskelerin sik sik takilip çikartilmasi nedeniyle yapisi bozulan eskiyen ve yipranan maskeler yine cildin hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle dokusu bozulmus maskeler yenisi ile sik degistirilmelidir.
? Maskede kullanilan lastiklerin alerjik olmamasina dikkat edilmelidir. Lateks içeren lastikler, hassas bireylerde siddetli reaksiyonlara hatta lateks alerjisi olanlarda anafilaksi sok tablosu ve can kaybina bile neden olabilir.
? Kulak arkasina takilan maskeler özellikle çok gergin olmamalidir. Gergin maske lastik ve ipleri kulakta irritan egzama, alerjik egzama, yara ve siddetli agriya neden olabilmektedir.
? Cildi rahatlatmak için güvenli ortamlarda maskeler çikarilabilir. Mümkünse belirli sürelerde, etrafta kimsenin olmadigi açik havada ya da iyice havalandirilmis kapali ortamlarda en az 15 dakika maske çikarilmalidir.
? Olusan tahrisi gidermek için cilt sagligina dikkat edilmeli ve bakim yapilmalidir. Yüz, günde iki kez cilde uygun temizleyiciler ile yikanmali ve onarici kremler ile bakimi yapilmalidir. Seramid ve hyalüronik asit içeren hafif nemlendiriciler ile nemlendirme ve uygun bariyer kremler ile koruma saglanabilir.
Pandemiden korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarina uymak hayati önem tasimaktadir ve mutlaka dikkat edilmelidir. Kullanilan maskenin cilde zarar vermeyecek materyalden yapilmis olmasi ve dogru bir sekilde takilmasi gerekmektedir. Olusan cilt problemlerinde ise dermatoloji konusunda uzman bir hekimden yardim alinmalidir.