Pandemi kanserli çocuklarin tedavisini aksatmasin

COVID-19 ÖNLEMLERI ‘MINIK KAHRAMANLAR' IÇIN DAHA ÖNEMLI!

Sağlık 11.02.2021 21:52:26 0
Pandemi kanserli çocuklarin tedavisini aksatmasin

Bir yildan bu yana, günlük yasam aliskanliklarimizi, çalisma seklimizi ve sosyal iliskilerimizi temelinden degistiren Covid-19 virüsünün üstesinden gelmeye çalisiyoruz. Asi çalismalariyla pandemiye karsi önemli bir kazanim elde edilse de, hala özellikle riskli gruplar için tedbiri elden birakmamak en önemli korunma yöntemi. Özellikle kanser tedavisi gören çocuklarin zayif bagisiklik sistemleri nedeniyle virüse karsi daha savunmasiz olabildiklerine dikkat çeken Acibadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkolojisi Uzmani Prof. Dr. Funda Çorapcioglu, “Kanser tedavisinin aksamamasi için sadece bu minik kahramanlarin degil, onlara bakim veren aile bireylerinin de kendilerini korumalari gerekiyor. Bu nedenle evde, hastanede ve her yerde maske takmayi ihmal etmemeliler” diyor. 

Maskeli kahramanlar için bu kurallar tanidik

Son bir yilda tüm dünyanin yeni normali, “maske, mesafe ve hijyen” üçlüsünün üzerine sekillendi. Bu 3 önemli madde özellikle kanser tedavisi gören çocuklar için çok tanidik. Kanser hastasi çocuklarin kemoterapi tedavisine baslandigi ilk andan itibaren maskeli yasama geçtigini anlatan Prof. Dr. Funda Çorapcioglu, “Bizim ‘maskeli kahramanlar’ dedigimiz bu kendileri minik, mücadeleleri dev olan çocuklarimiz akranlarina ve kalabaliga mesafe koymanin yani sira temizlik kurallarini zaten uyguluyorlar” diyor. Asilama sayesinde Covid-19 endisesinde azalma beklentisi olsa da, kanserli çocuklarin bu virüsle karsilasmalari hala büyük bir tehdit. Kemoterapi tedavisinin çocuklarda kan degerlerini düsürdügünü ve bagisiklik sistemini zayiflattigini belirten Prof. Dr. Funda Çorapcioglu, söyle devam ediyor: “Çocuklarin Covid-19 enfeksiyonunu daha rahat atlattigi biliniyor. Ancak yine de bu virüs nedeniyle yogun bakimda tedavi edilen çocuklar da oldu. Bu durum kanser tedavisi gören çocuklar için daha büyük risk. Zayif bagisiklik sistemleri nedeniyle kanser tedavisi gören çocuklarin Covid-19 enfeksiyonunu daha agir geçirme riski de çok yüksek olabilir” diye konusuyor.

Covid-19’dan koruyan 6 kritik kural! 

Covid-19 virüsünün bulasmasi halinde onkolojik tedaviye de ara veriliyor. Bu da tedavide önemli bir aksamaya neden oluyor. Sadece çocugun degil ona bakim veren yakinlarinin da bu enfeksiyon riskinden kendilerini korumalari gerektigini ifade eden Prof. Dr. Funda Çorapcioglu, “Hasta yakinlarinda Covid-19 testi pozitif çikarsa çocuk da hemen izlemeye aliniyor. Test yapiliyor ve klinik bulgulari takip ediliyor. Bu süreç de tedavide en az 15 günlük aksama anlamina geliyor. Bundan dolayi ailede her bireyin dikkatli olmasini istiyoruz” diye konusuyor. Asi uygulamasinin baslamasina karsin, kemoterapi alan çocuklarda tedavi sürerken veya bitiminden sonraki ilk 3 ayda canli asilarin çocuklar için faydadan çok zarar getirdigini ifade eden Çocuk Onkolojisi Uzmani Prof. Dr. Funda Çorapcioglu, pandemi döneminde uyulmasi gereken kurallari söyle özetliyor:

 • Maske kullanimini asla aksatmayin. Hastanede ve evde çocugunuz da siz de maske takin.

Çocugunuzun sagligi için onu her türlü temastan koruyun. Arkadaslari dahil hiçbir ziyaretçiyi evinize kabul etmeyin.

Disariya çikan ve çalisan aile bireyleri eve geldiklerinde mutlaka kiyafetlerini degistirmeli, banyo yapmali, dezenfektanla ellerini temizlemeli. Tedavisi devam eden çocugunuzla görüsmesi gerektiginde maskeli ve mesafeye dikkat ederek konusmaya özen göstermeli.

Doktorunuzun kemoterapi sürecinde önerdigi tüm bakim ve temizlik islemlerini aksatmadan yapin. Çocugunuzun agiz sagligina ve hijyenine önem verin.

Kemoterapi tedavisi sirasinda doktorunuzun önerdigi beslenme tarzini düzenli bir sekilde uygulayin. Bagisiklik sistemini güçlendiren ilaç, vitamin ya da bitkisel ürünleri doktorunuza sormadan asla kullanmayin.

Çocugunuzun sagligina dair en ufak yakinmayi ya da sikayeti önemseyerek hemen doktorunuza ulasin.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °