PANDEMI SOKAK HAYVANLARINI NASIL ETKILEDI?

PANDEMI SOKAK HAYVANLARINI NASIL ETKILEDI?

Türkiye'de 1 yili askin süredir etkisini gösteren ve insanligin tüm yasam pratiklerini etkileyen Covid-19 Pandemisi insanlarin doga ve diger canli hayatiyla iliskisini de dönüsüme ugratti.

Kapanma dönemlerinde evlere hapsoldugumuz, açilma dönemlerinde kent disi dogaya akin ettigimiz pandemi boyunca süregelen bu kitlesel ve degisken toplumsal hayat, dogayi ve canli yasamini da oldukça etkilemis görünüyor. Özellikle kent yasaminda bizlerle birlikte var olan sokak hayvanlari yani can dostlarimiz, pandeminin ortaya çikardigi degisikliklerden, onlari alistirdigimizin aksine yalniz biraktigimiz zamanlarda hayati derecede etkilendi.

Sokak hayvanlarinin pandemiden nasil etkilendikleri konusunda açiklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Emrah Soylu, “Covi-19 pandemisi sürecinde sokak hayvanlarinin sagligi pek çok noktalarda olumsuz etkilendi” ifadelerini kullandi.

SOKAGA TERK EDILDILER

Pandeminin ilk dönemlerinde virüsün bulasi kosullari ve hastaligin seyri hakkinda ortaya çikan bilgi kirliligine bagli olarak insanlarin birlikte yasadiklari hayvanlari sokaklara terk ettiklerini hatirlatan Soylu, “Öncelikle 2020 Mart- Nisan aylarinda bazi evcil hayvan bakan insanlarin uzun yillardir var olan korona virüs enfeksiyonlarinin varligindan internet sayesinde haberdar olmalari sonucunda evlerinde baktiklari kedi ve köpekleri Covid-19 tasiyicisi olabilecegi süphesiyle hayvanlarini sokaga terk etmislerdir.” dedi. 

SOKAGA ÇIKMA YASAKLARINDA AÇ KALDILAR

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Emrah Soylu, insanlarin evlere kapandigi dönemlerde kent merkezlerinin bosalmasi sebebiyle sokak hayvanlarinin beslenme kosullarinin da agirlastigini vurgulayarak, “Toplu yasanan mekanlarda (meydanlarda, çarsilarda, sahillerde vb.) yasayan hayvanlar sokaga çikma yasagi nedeniyle aç kaldilar.” dedi.

BELEDIYELER YARDIMA KOSTU

Soylu, “Bu nedenle bazi belediyeler kedi, köpek, kumru, marti gibi bu noktalarda yasayan hayvanlari beslemistir.” seklinde degerlendirmelerde bulunarak yerel yönetimlerin sokak hayvanlarinin yardimina kostugunu hatirlatti.

EFES SELÇUK BELEDIYESI’NDEN RAPOR

Efes Selçuk Belediyesi 4 Nisan Sokak Hayvanlari Koruma Günü nedeniyle bir rapor yayinladi. Raporda Efes Selçuk Belediyesi’nin veterinerlik hizmetleri kapsaminda pandemi döneminde kent genelinde sokak hayvanlari için yapilan çalismalara iliskin bilgiler yer aliyor. 

Efes Selçuk Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü raporunda yer alan bilgilere göre pandemi süresince toplam 730 adet köpek ve kedi kisirlastirilirken, 1420 hayvan tedavi edildi. 1500 adet talep yerine getirilerek, hasta yarali ve bakima muhtaç hayvanlarin tedavileri de belediyeye ait hayvan bakimevinde gerçeklestirildi. 

HAYBULANS CAN DOSTLARI IÇIN ÇALISIYOR

Can dostlari için hizmet veren haybulans ile kentte yasayan sokak hayvanlarina yaralanma, araç çarpmasi, zehirlenme gibi durumlarda hizli müdahale edilerek; ilk müdahalesi veteriner hekim tarafindan yapilan sokak hayvanlari klinige sevk edildi. 

Pandemi kosullarinda özellikle sokaga çikma kisitlamalarinin oldugu, isletmelerin kapali oldugu günlerde sayisi her geçen gün artan gönüllü hayvan severlerle birlikte belediye personeli tarafindan sokak hayvanlari için mama dagitimi yapildi. Efes Selçuk Belediyesi tarafindan ayrica kedilerin daha saglikli bir ortamda beslenerek barinabilecekleri kedi evleri kentin çesitli noktalarina yerlestirildi. 

SATIN ALMA SAHIPLEN

Sokak hayvanlarinin saglikli kosullarda yasayabilmesi için büyük önem tasiyan “hayvan sahiplendirme” konusunda da önemli adimlar atildi. Efes Selçuk Belediyesi’nin hayvan barinaginin sosyal medya hesaplarindan (https://www.instagram.com/selcukbelediyesihayvanbakimevi/)  yürütülen çalismayla 132 can dostu yeni yuvalarina kavustu.

PANDEMIDEN EN ÇOK ETKILENEN SEHRIN SESSIZ SAKINLERI  

Efes Selçuk’ta faaliyet gösteren bir klinikte can dostlarina hizmet veren Veteriner Hekim Selim Korur ise sokak hayvanlarinin pandemide yasadiklari ve sürdürülen çabalar hakkinda, “Uzun yillardir insanlarla birlikte ve onlara muhtaç yasayan sokak canlari gerek lokanta kafe gibi mekanlarin kapali olmasi gerek sokaga çikma yasaklari nedeniyle sonucu açlik susuzluk ile mücadele etmek zorunda kaldilar. Hasta sakat yarali olan hayvanlar kisitlama nedeniyle daha geç fark edildi. Bir hekim olarak ben en sevindiren kisim ise bu zorluklarin en erken sürede fark edilip kurumlarin ve gönüllülerin bir araya gelerek sehirlerin sessiz sakinlerine bu zor günlerinde ellerindeki tüm imkanlarla yardima kosmalaridir. Bu konuda emegi geçen herkese tesekkür ederim.” dedi.