PANDEMI YASLILARI MUTSUZ ETTI

Prof. Dr. Fehmi Akçiçek'ten yaslilara çagri "Tüm önlemlerinizi alin, mutlaka disari çikin”

Gündem 30.03.2021 09:22:58 0
PANDEMI YASLILARI MUTSUZ ETTI

Koronavirüs risk haritasinda hemen hemen bütün illerin kirmizi kategoride olmasi endise verirken Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Ileri yasta olanlar sadece COVID-19 tehdidi altinda degil. Sürekli evde kalarak belki virüs tehlikesinden uzakta kaliyor olabilirsiniz, ama hayatimizi tehdit eden sadece virüs degil hareketsizlik, kendimize güvensizlik, dostlarimizdan uzak olmaktir” dedi. “Yaslilar sokaga çikmali” diyen Prof. Dr. Akçiçek, “Önemli olan neyi, nasil yaptigimiz. Dostlarimizla konusalim, ama yüzümüzde maskemiz olsun, mesafemiz olsun, görüstügümüz alanlar açik mekanlar olsun. Mutlaka hareket edin, evlere hapsolmayin. Tüm önlemlere dikkat ederek mutlaka disariya çikin” diyerek yaslilara çagrida bulundu. 

PANDEMI YASLILARI MUTSUZ ETTI

Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Dahiliye Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Su anda hastanede normal hastalarimizi da kabul etmeye basladik. Biz su an yaslilarla ilgileniyoruz. Hemen hemen hepsinde psikolojik rahatsizliklar, kendine güvensizlik ve kas erimeleri baslamis durumda. Bu en az virüs kadar tehlikeli. Yaslanmakta olan insanlara mesajim, tüm tedbirinizi alin ve sokaga çikin. Bir an önce hayatla karsilasin, yürüyüs yapin, insanlara selam verin, sakin evlerinize hapsolmayin” dedi.

“ASI OLUN” ÇAGRISI

Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Geriatri Bilim Dali ve Tazelenme Üniversitesi Yürütücüsü Doç. Dr. Sevnaz Sahin ise “Yaslilarimizi asi koruyor evet ama ne kadar koruyor henüz tam olarak bilmiyoruz. Asimizi olalim, ama maske ve mesafe kuralina da uyalim. Ne ile karsilasacagimizi bilmiyoruz, klinik çok farkli seyredebiliyor. O nedenle özellikle ileri yastaki kisilerin mutlaka asi olmasi gerekiyor. Ama unutmayalim ki asi olsak da önemlere uyalim” diye konustu. 

AILE IÇI BULASLAR ARTTI

Özellikle su aralar aile içi bulaslarin çok arttigini dile getiren Doç. Dr. Sevnaz Sahin, “ aile içi görüsmelere çok dikkat etmek lazim. Önlemlerin hafif gevsetilmesiyle birlikte aileler daha çok bir araya gelmeye basladi. Çalisanlarin olmasi, aile içindeki özellikle yaslilar için risk olusturuyor. Pandemi aslinda geçmedi hala ayni siddetiyle devam ediyor ve bu gerçegi unutmamak gerekiyor” dedi. 

ASI OLSAK DA MASKE VE MESAFEYE DEVAM

Pandemide üçüncü dalga yasayip yasamadigimiz konusuna da deginen Doç. Dr. Sahin, “Keskin sinirlarla onu çizmek çok mümkün degil, ama bir dalgali seyir seyrettigi kesin. Önlemler arttikça vaka sayilari azaliyor, önlemlerin bir miktar gevsemesiyle mutasyonlarla birlikte seyir tekrar yükseliyor. Asi olmak, bir miktar toplumsal rahatlama getirmis olabilir diye düsünüyorum. Insan asi olunca tamamen korunuyorum zannediyor, ‘Bu risk kalkti, antikorum da var’ diyor, fakat isin asli öyle degil. Asi olalim, ancak asinin koruyuculugunun belirli bir ölçüye kadar oldugunu da unutmayalim. Asi olsak da maske ve mesafeye devam etmemiz gerekiyor” diye konustu. 





Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °