Pandemide olumlu düsünmenin koruyucu etkisi var

Pandeminin üzerinden bir yil geçti. Bu dönemin etkisinin kisiden kisiye farklilik gösterdigini belirten uzmanlar, bir süre daha hayatimizin bir parçasi olacak pandemide psikolojik iyi olusun önemini vurguluyor. Pandemi döneminde artan strese bagli panik b

Sağlık 16.03.2021 14:22:28 0
Pandemide olumlu düsünmenin koruyucu etkisi var

Her yil Mart ayinin üçüncü haftasi Beyin Farkindaligi Haftasi olarak kutlaniyor. 2008 yilindan bu yana basta Society for Neuroscience ve Dana Foundation olmak üzere sinirbilimle ilgili uluslararasi kuruluslar öncülügünde kutlanan bu özel haftada sinirbilimin dünyada daha iyi tanitilmasi, öneminin anlatilmasi ve alandaki yeni gelismelerin toplumda yanki bulmasi hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesi, NPISTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, Beyin Farkindaligi Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada içerisinde bulundugumuz pandemi sürecinde ruh sagliginin korunmasina iliskin önerilerini paylasti.

Pandeminin hem toplumda hem de saglik çalisanlarinda kaygi veya korku olusturdugunu aktaran Aziz Görkem Çetin,  bu kaygi ve korkunun olusmasinin en büyük nedeni enfeksiyonun bulasici olmasi, tehdit olusturmasi gibi nedenlere baglanabilecegini söyledi. 

Herkesin pandemiye psikolojik tepkisi farkli

Pandemide ortaya çikan psikolojik tepkilerin asiri kaygi ve korkudan tamamen kayitsiz kalmaya, kadercilik anlayisina kadar çesitlilik gösterdigini belirten Aziz Görkem Çetin, insanlarin psikolojik yapisinin da kisiden kisiye göre degistigini hatirlatti. 

Bazi bireylerin psikolojik etkileri daha fazla ve uzun deneyimlerken bazi bireylerin de uyum gösterdigini ve daha az kaygi yasadigini söyleyen Aziz Görkem Çetin, salginlarda yasanan psikolojik etkileri söyle siraladi: 

“Tedavisi devam eden bireylerin hastalanma korkusu nedeni ile saglik merkezlerine gitmekten kaygilanmalari, hastalanma ve ölüm korkusu, isini kaybetme korkusu, hastaliga dair damgalanma ya da karantina altina alinma korkusu, sevdiklerine bulastirma korkusu, izole olmaktan dolayi çaresiz, yalniz ve mutsuz hissetme gibi psikolojik etkiler görülebiliyor. Bu tarz sonuçlari Covid salgini üzerine yapilan çalismalarda da görebiliyoruz, bu durumun psikolojik etkilerinin oldugunu hatta bu etkilerin kisa süreli olmadigi da görülmektedir.” 

En çok strese bagli panik bozukluk artti

Aziz Görkem Çetin, pandemi sürecinde en çok sorun yasanan hastaliklara iliskin de bilgi verdi. Çetin, “Pandemi sürecinde daha çok pandeminin yarattigi strese bagli panik bozukluk, akut stres bozuklugu, saglik kaygisi, travma sonrasi stres bozuklugu, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyon gibi rahatsizliklarin daha sik basvurdugunu söylemek mümkün. Bu süreçte pandemi nedeniyle ilk kez psikolojik destek alan bireyler oldugu gibi, daha önce tedavi alan bireylerin de sikâyetlerinin arttigi söylenebilir” diye konustu.

Olumlu düsünmek çok önemli

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin ruh sagligini korumak için tavsiyelerini de söyle siraladi:      

Pandemi haberlerine gereginden fazla maruz kalinmamali.

Saglikli ve dengeli beslenip egzersiz yaparak psikolojik saglamliga katkida bulunabilirsiniz.

Hoslandiginiz etkinliklere zaman ayirin.

Saglikli iliskilerinizi online sekilde sürdürmeye çalisin.

Olumlu düsünmeyi sürdürün. 

Her gün ayni saatte uyuyup uyanmayi hedefleyin.

Yatmadan önce elektronik cihazlari kullanmayi birakin.

Gündüz uyumaktan kaçinin.

Çay ve kahve tüketiminize dikkat edin. 

Gerginlik yasadiginizda diyafram nefesi ile gevsemeye çalisin.

Olumsuz düsünceler yerine dikkatinizi iyi anlamda yönlendirecegiz faaliyetlere yogunlastirin. 


Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °
Salı 10.8 ° / 2.3 °
Çarşamba 13.4 ° / 3.8 °