Parayla tez yazma devam ediyor

Kolay yoldan akademik unvan kazanmak, doktora ve yüksek lisans tezlerini zaman ve emek harcamadan bitirmek isteyenlerin yardimina parayla tez yazan firsatçilar yetisiyor. Adeta sektör haline gelen alandaki bu kisiler hakkinda Yüksekögretim Kurulu (YÖK) An

Gündem 31.01.2021 12:45:35 0
Parayla tez yazma devam ediyor

Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Kemal Yildiz, "Sizin adiniza tez yaziyorlar bu olabilir bir sey degil. Hapis cezasi var. Dolandiricilik suçu, cezaevine girebilecekleri ve para cezasi da olan bir suçtur.” dedi.

YÖK ANKARA CUMHURIYET BASSAVCILIGINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Akademik danismanlik, bitirme projesi danismanligi, tez danismanligi adi altinda baskalarinin yerine tez yazan kisilerin sayisi gün geçtikçe artiyor. Yüksekögretim Kurulu (YÖK), para karsiligi tez ve ödev hazirlayan ve hazirlatan süpheliler hakkinda Ankara Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundu. Baskasi yerine tez yazan ve yazdiranlar hakkinda islem baslatilacagi açiklanmasina ragmen internette ve üniversite etrafindaki kirtasiyelerden bu kisilere ulasmak oldukça kolay. Internet üzerinden ulastigimiz firmalarda fiyatlar sayfa basi 20 liradan basliyor. Bazi firmalardaki kisiler, ise tez konusunu editörler arastirdiktan sonra söyleyebilecegini mail üzerinde fiyat verdiklerini belirtti.

TEZ KONUSU VE SAYFA SAYISINA GÖRE FIYAT DEGISIYOR

Internet üzerinden tez yazimi için ulastigimiz bir firmanin çalisani sadece tip alaninda tez hazirladiklarini belirtti. Platformlarinin Amerika'da kuruldugunu söyleyen çalisan “Fiyati ne yazdiracaginiza, tezinizin konusuna göre degisiyor. Editörlerimiz inceleyip ona göre fiyat veriyor. Üniversitelerin kendine göre kurallari var. Bazi üniversiteler 30 sayfa bazilari 120 sayfa istiyor. Bizim için bu kurallar önemli. Türkiye’de maalesef danisman hocalar yeterli donanima sahip olmadiklari için ya eksik bilgileri var ya da ögrencilere yardimci olmaktan pek hoslanmiyorlar. Biz de o açigi gördügümüz için tamamlamaya çalisiyoruz. Platformumuz Amerika’da kurulmus bir platform. Tamami Amerika’da çalisan doktorlardan olusuyor. Hem Amerikali hem Türkler var aralarinda” dedi.

Bu arada yüksek lisans ve doktora tezlerinde yer alan anket çalismalari için de analiz yapan ve makale formatinda hizmet veren kisiler de var. Sadece bu analiz çalismasini yaptigini söyleyen bir kisi, “Sadece SPSS analizi yapiyoruz. Teziniz anketli bir çalisma ise anketinize ait verilerin analizi hizmeti veriyoruz. Ücret olarak 750 lira talep ediyoruz” dedi.

Sifirdan tez yazimi yapmayip sadece tez formatini düzenleyenler de bulunuyor. Besiktas’ta bir ofiste çalisan ve çok sayida bilgisayar isi yapan Canan Erboga., “Ben tez düzenliyor, metin düzenliyor, dilekçe yaziyorum. Formata uygun olarak tezleri düzenliyorum. 100 sayfalik tez 1.5 saatimi aliyor. Saatlik ücretim 180 lira. Sifirdan tez yazmiyorum onlari yapanlar var internette ama çok astronomik rakamlar istiyorlar. Zaten buna da karsiyim. Ögrenci kendisi yapmali, baskasinin emegini sömürmemeli” diye konustu.

AKADEMISYENLER YETERI KADAR INCELEMIYOR

Ögrencilerin kolay yola basvurmasinda akademisyenlerin de dikkatsizliginin oldugunu söyleyen Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ali Kemal Yildiz, sunlari söyledi:

“Bazi insanlar kolay yollardan bu unvanlari elde etmek istiyorlar. Bu tür seyler basta bireysel olarak yapildi. Sonra bu yardimda bulunanlar baktilar ki bu is ciddi sektör haline gelmeye basladi. Maalesef bu is için ofisler kuruldu, is yerleri açildi. Baskalari adina parayla yüksek lisans, doktora, bitirme tezi, ödev gibi akliniza gelen ne varsa yaziyorlar. Bu tezleri yazdigini iddia eden insanlarin hiçbir bilimsel özellikleri yok. Isin uzmani insanlar degil. Bilgisayar basinda 15 günde 1 ayda yüksek lisans tezi yazdiklarini iddia ediyorlar. Ögrenciler, konuyu bile onlarla baglantili aliyorlar. Baska yerlerden alip bir araya getirip, tez halinde sunuyorlar. Her sey bastan itibaren planlaniyor. Hiçbir ise yaramayan tezler üretiliyor, bu insanlar da bunlarla unvan aliyor. Bu tezi incelemesi gereken kisiler de çok fazla ayrintili incelemeye tabii tutmuyorlar. Isin iki farkli boyutu var. Ögrenci boyutu ve bu isi yürüten yöneten akademik çevre. Sizin adiniza tez yaziyorlar bu olabilir bir sey degil. Hapis cezasi var. Dolandiricilik suçu, cezaevine girebilecekleri ve para cezasi da olan bir suçtur.” DHA


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °