Tarih: 02.02.2021 11:32

Patronluk Out Profesyonel Koçluk In

Facebook Twitter Linked-in

Etkinlikte, liderlik potansiyelini daha yukarilara çekerek kurumlarda verimliligi artirmak, bakis açilarini degistirmek ve becerileri gelistirmek üzerine, kurum genelinde gerçeklestirilen deneyimler paylasildi. “Degisimi Koçluk ile Yönetin” baslikli toplantida Uluslararasi Profesyonel Koçluk Dernegi ICF Türkiye Ege Bölge Temsilcisi Çakir Dilek Yunar ve ICF yetkilileri Serdar Samsun, Ilkay Ögrenci, Serkut Kizanlikli katilim gösterdi. 

Dünyada 40 binden fazla üye sayisina ulasan ve koçluk mesleginin küresel liderligini sürdüren Uluslararasi Koçluk Federasyonu ICF Global’in bir subesi olan ICF Türkiye yetkililerinin konusmaci oldugu organizasyonda “Dünyada ve Türkiye’de profesyonel koçluk”, “Degisimin yönetiminde koçlugun gücü ve etkisi”, “Dayanisma”, “Dayaniklilik”, “Denge” ve “Dönüsüm” gibi basliklar ele alindi. Toplantinin açilis konusmasini yapan EGIAD Yönetim Kurulu Baskan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, degisimin yasandigi yeni bir çagda oldugumuzu belirterek, bu süreçte yöneticilerin koçlara dönüsmesinin de zorunlu hale geldigine dikkat çekerek, “Küresellesme, hizla büyüyen rekabet dünyasi, her alanda yasanan degisim ve yenilikler tüm örgütleri yeniden yapilanmak, isletmelerdeki yöneticileri ve çalisanlari da çaga ayak uydurmak için kendilerini sürekli gelistirmek ve degistirmek zorunda birakmistir. Günümüz is dünyasi ve yönetim anlayisi; yöneticinin, direktif verme ve denetleme yerine gelistirme, destekleme ve yol gösterme yetkinliklerinin önem kazanmasini saglamistir. Liderler bu nedenle artik rehber, kilavuz, ekip lideri, mentor gibi unvanlar almaya baslamistir. Yönünü belirleyen, hedefine odaklanan, takimiyla, amaca yönelik iliskiler kuran liderler degisimin öncüleri olmaktadir. Günümüz is dünyasinda örgütler ve çalisanlar, daha iyiye ulasmak, basarili ve yüksek performansa sahip olmak, degisimi yönetebilmek için bir uzmana yani koça ihtiyaç duymaktadir” dedi.

Patronun Yerine Koçluk Geldi

Degisimlerle basa çikmak için koçlugun iyi bir araç oldugunu dile getiren EGIAD Baskan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, “Koçluk, bireysel düzeyde sagladigi destegin yani sira sürekli hale gelen degisim ve gelisim gereksinmelerine de katkida bulunmaktadir Bu nedenle koçluk, degisim öncülerini yeniden yapilandirmakta, basariyi hedefleyen örgütlere ve bireylere rehberlik ederek temel bir rol üstlenmektedir Çagdas yöneticiler, çalisanlarina kilavuzluk yaparak, cesaretlendirerek ve motive ederek "Patron"dan çok "Koç" olmakta, bundan dolayi da otorite odakli yaklasimlari birakip çalisanlarini yetkilendirerek liderlik tarzlarini degistirmektedir. Yöneticilerin anlatan degil soru soran, karsisindakini korkutan degil etkileyen, astlarini tehdit etmek ya da ezmek yerine onlari cesaretlendirmeyi ve desteklemeyi seçen kisiler olmalari beklenmektedir. “Koçluk” kavrami, insanlarin içindeki potansiyelin, anlamli ve önemli amaçlara ulasmak için ortaya çikmasini kolaylastirmaktir” dedi.

Çalisanlarin Güçlü Yönlerini Ortaya Çikarmaliyiz

Kurumlar tarafindan verilen akreditasyonla birlikte, Türkiye’de profesyonel koç egitimi veren firma sayisi ve bu kurumlardan egitim almis olan profesyonel koç sayisinin hizla artis gösterdigine dikkat çeken Yelkenbiçer, “Uygulamali pozitif psikoloji yöntemi olarak da degerlendirilen koçluk, kisiyi probleme odakli bakis açisi yerine çözüme odakli bakis açisina yönlendirmekte. Kisinin güçlü yönlerini ön plana çikarmakta. Kisinin kendisini daha iyi tanimasina ve daha iyi bir noktaya ulasmasina destek olmaktadir. Koçluk, kontrol etmek ve yönetmek degildir. Bir süreçtir. Bu süreçte koç, birey ve kurum için dogru olabilecek seçenekleri sunan, yanlis oldugunu düsündügü konularda fikir belirten, fakat son karari kisiye birakan bir kolaylastirici, ayna tutucudur. Kisaca koçluk, potansiyeli maksimize etmektir” dedi. 

ICF Türkiye Ege Bölge Temsilcisi Çakir Dilek Yunar ise, koçluk mesleginin Türkiye’de güvenilirligini sürdürmek için programlar ve standartlar olusturduklarini dile getirerek, “ICF Türkiye olarak amacimiz, koçluk mesleginin toplumun ayrilmaz bir parçasi haline gelmesini saglamaktir. Üyelerimiz bu amaca, profesyonel koçlukta en yüksek kaliteyi temsil ederek liderlik etmektedirler. Seffaf, ulasilabilir, katilimci bir yaklasim sergileyerek, teknoloji olanaklarindan yararlanarak, üyelerimize ve topluma fayda saglayacak projeleri devam ettirmeyi ve yenilerini hayata geçirmeyi önemsiyoruz.  Meslegimizin güvenirligini artirmak üzere is dünyasi, sivil toplum kuruluslari ve diger koçluk dernekleri ile ortakliklar gerçeklestirmek, üyelerimiz ile güçlü iliskiler kurmak, ICF Global’de gerçeklesen degisim ve yeniliklere paralel olarak yönetmeliklerimizi güncellemek, ele alacagimiz baslica konular arasinda yer almaktadir” dedi.

2019 yilinda küresel olarak yaklasik 71 bin koç oldugunu belirten Yunar, koçluk mesleginin gelecegin 50 meslegi içinde gösterildigini vurgulayarak, “2019 ABD pazar büyüklügü yaklasik 15 milyar dolar, 2022 tahmini ise yaklasik 22 milyar dolar. Koçluk becerilerini kullananlarin yüzde 61’i yüksek lisans veya doktora, yüzde 33’ü lisans mezunu olanlardir. 

ICF yetkililerinden Serdar Samsun ise profesyonel koçlugun, kesinlikle danismanlik, mentorlük, egitim modeli ve terapi olmadigini ifade etti. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —