PEHLIVANLAR HELVACI'DA ER MEYDANINA INDI

Aliaga Belediyesi tarafindan 16'ncisi düzenlenen Geleneksel Helvaci Er Meydani Yagli Pehlivan Güresleri, bu yil da kiran kirana mücadelelere sahne oldu. 700'ü askin pehlivanin yaristigi güreslerde Osman Aynur altin kemerin sahibi oldu.

Spor 23.05.2022 10:28:00 0
PEHLIVANLAR HELVACI

Aliaga Belediyesi tarafindan 16’ncisi düzenlenen Geleneksel Helvaci Er Meydani Yagli Pehlivan Güresleri, bu yil da kiran kirana mücadelelere sahne oldu.

Ege’nin Kirkpinar’i olarak bilinen Helvaci Er Meydani Yagli Pehlivan Güresleri’nde 700’ü askin pehlivan er meydanina indi. Davulundan zurnasina, pesrevinden cazgirina, okunan manilerinden pehlivanlarin mücadelesine kadar ata sporu yagli güresin her türlü güzelligi Aliaga’da yasatildi. Türkiye’nin en ünlü baspehlivanlarinin er meydanina indigi ve kol bagladigi yagli güreslerin final müsabakasinda Ismail Koç’u yenen Osman Aynur ‘16.Geleneksel Helvaci Er Meydani Yagli Güresleri’nin Baspehlivani oldu.

Türkiye’nin birçok yerinden güres severin katildigi ve ilgiyle izledigi müsabakalari Aliaga Kaymakami Ömer Karaman, Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, MHP Izmir Il Baskani Veysel Sahin, Türkiye Güres Federasyonu Asbaskani Ahmet Tasçi, Menemen Belediye Baskani Aydin Pehlivan, MHP Aliaga Ilçe Baskani Nuray Aydemir, Aliaga Ilçe Jandarma Komutani Yüzbasi Yusuf Can Gökgöz, Ilçe Emniyet Müdürü Mehmet Balikçioglu, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri, STK temsilcileri ile çok sayida vatandas yakindan takip etti.



“ALLAH VATANIMIZI, GELENEKLERIMIZI, KÜLTÜRÜMÜZÜ DAIM EYLESIN”

‘Geleneksel Helvaci Er Meydani Yagli Pehlivan Güresleri’ öncesinde Kuran’i Kerim Tilaveti okundu. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Helvaci Spor Kulübü Halk Oyunlari Ekibinin gösterileri izleyenlerin begenisini topladi. Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Baspehlivanlik mücadeleleri öncesinde güres alaninda güres severleri selamladi. Baskan Serkan Acar, güres severlere hitaben yaptigi konusmasinda sunlari söyledi: “Ata sporumuzu yasatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere yürüdügümüz bu yolda geleneksel olarak 16.sini düzenledigimiz Helvaci yagli güreslerimizde birbirinden degerli güresçilerimiz aramizda yer aliyor. Bu heyecani bizlere yasatan tüm pehlivanlarimiza, Türkiye Güres Federasyonu Asbaskani Ahmet Tasçi’ya, cazgirimiz Serif Ali’ye çok tesekkür ediyorum. En büyük tesekkürü dualarini ve desteklerini bizden esirgemeyen çok kiymetli Aliagali ve Helvacili kardeslerime, dostlarima ediyorum. Allah eksikliginizi vermesin. Helvaci yagli güreslerimiz hayirli ugurlu olsun. Allah vatanimizi, geleneklerimizi, kültürümüzü daim eylesin”


GÜRES AGASI SALIH YIGITALP OLDU

Türkiye’nin en degerli cazgirlarindan Serif Ali’nin sunumuyla sölen havasinda geçen organizasyonda Minik 1, Minik 2, Tesvik 1, Tesvik 2, Tozkopran, Ayak, Deste Küçük, Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Basalti ve Bas kategorilerinde müsabakalar gerçeklestirildi. Güres alaninda güreslerin en temel ögelerinden biri olan agalik seçimi de yapildi. Tören alanina getirilen koç, güres agasini belirlemek için açik artirmaya çikarildi. Açik artirma sonunda Aliaga Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Aliaga Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Salih Yigitalp 16. Geleneksel Helvaci Yagli Güresleri'nin agasi oldu.


HELVACI YAGLI PEHLIVAN GÜRESLERI’NIN BASPEHLIVANI OSMAN AYNUR OLDU

Baspehlivanlik müsabakalari ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Er meydanina inen ve güres öncesinde katilimcilari selamlayan pehlivanlar seyircilerden sik sik alkis aldi. Ali Gürbüz, Ismail Koç, Ismail Balaban, Osman Aynur, Orhan Okulu, Recep Kara, Saban Yilmaz, Mehmet Yesil Yesil, Fatih Atli gibi isimlerin kol bagladigi yagli güresler aksam saatlerine kadar devam etti. Her dakikasi heyecan veren baspehlivanlik mücadelelerinde rakiplerini tek tek yenen Osman Aynur ve Ismail Koç finale isimlerini yazdiran pehlivanlar oldu. Finalde Ismail Koç’u maglup eden Osman Aynur, 16. Helvaci yagli güreslerinin baspehlivani oldu. Basalti müsabakasinda ise Yigit Yilmaz’i maglup eden Necip Al basalti birincisi oldu. Helvaci’nin baspehlivani Osman Aynur, birincilik madalyasini ve altin kemer ödülünü Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar’in elinden aldi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °