Performans kaygisi günlük hayatta da yasanabiliyor
YKS maratonunun ilk etabi tamamlandi. Çocuklar bugünün kazanimlari ve yasananlari ile beraber yarin sinavin ikinci oturumuna girecek. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpinar, günlük hayatta yasanan stres ve kaygi ile ilgili degerlendirmelerde bulunarak tavsiyelerini paylasti.
Stres ve kaygiya odaklanilmamali
Beynimizin olumlu ve olumsuzu çok ayirt etmedigini belirten Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpinar, “Bir seyi düsünmeyeyim demek aslinda onu çoktan düsündügümüz anlamina gelir. Önemli bir is yapacaginiz zaman aman kaygilanmayayim dedigimizde, aslinda beynimize ‘bak kaygilanacak bir sey var’ demis oluyoruz. Iste bu tip durumlarda odagi, kaygi ve stresten çok yapacagimiz ise yönlendirmeliyiz. Eger çocugun sinavi beklenilen gibi geçmediyse, ebeveynler çocuklarinin geçmisteki sinavina degil , önündeki sinavina odaklanmali.” dedi.
Belirli bozda stres ve kayginin yapilan ise karsi motive edici oldugunu ifade eden Gökpinar, “Ancak belirli miktarin üstüne çikan stres ve kaygi, çocugun normal sürecini bozar. Aslinda yapacagi isi yapmasina engel olur. Stres ve kaygi hepimizde var olan ve hepimizin yasayabilecegi geçici durumlardir. Stres ve kaygiyi inkâr etmememiz ve bunu tetikleyen düsünceyi bulmamiz gerekir.” diye konustu.
Herkesin günlük yasantisinda isini yapmaya çalistigini, çocuklari ile ilgilendigini ve disarida sosyal etkilesimlerde bulunduklarini dile getiren Gökpinar, “Performans sergiledigimiz birçok durumla karsi karsiya kaliriz. Bazilari günlük rutinimizde olan davranislarken bazilari da günlük hayatta çok fazla karsilasmadigimiz davranislardir. Insanlar bir sunum yapmak, kalabalik önünde konusma yapmak gibi faaliyetlerde bulunmasi gerektiginde, ‘acaba bunu yapabilecek miyim?’, ‘yaparsam iyi olabilecek mi?’ gibi kaygilar tasiyabiliyor. Kisi öncesinde böyle bir durumla daha önce karsi karsiya kalmadigi için ancak kaldigi zaman stres yönetmesiyle ilgili bir sorun oldugunun farkina varabiliyor.” ifadelerini kullandi.
Günlük hayatta herkesin sosyal olarak aktif olmasi gereken durumlar olabildigini kaydeden Gökpinar, sözlerini söyle tamamladi:
“Ailemiz ya da arkadaslarimizla oldugumuz ortamlarda bu tip kaygiyi yasamiyoruz çünkü bunlar bizim güvenli alanlarimiz. Ne zaman bize kaygi uyandiracak bir ortamda oluyoruz, performans kaygisi ve buna bagli stres durumu yasanabiliyor. Normalde iyi resim çizen birisiniz, fakat resim çizerken birinin sizi gözlemledigini farkina varinca hemen o resmin bozulacagini hissederek performansinizda düsüsler gerçeklesebiliyor.”