Petkim Finansal Sonuç Basin Bulteni: Petkim'in cirosu ilk çeyrekte 3 milyar liraya ulasti

Petkim Finansal Sonuç Basin Bulteni: Petkim

Petkim Finansal Sonuç Basin Bulteni: Petkim'in cirosu ilk çeyrekte 3 milyar liraya ulasti

Petkim, yilin ilk çeyreginde 2.83 milyar TL ciro elde etti. Piyasa beklentilerinin üzerine çikarak 144 milyon TL net kâr açiklayan Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya sirketi, küresel ekonomideki durgunluga ragmen ilk 3 ayda 338 milyon TL FAVÖK’e ulasti. Petkim’in toplam net satislari ise geçen senenin ayni dönemine kiyasla yüzde 51 artti. Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “2019’un ilk çeyreginde STAR Rafineri’den hammadde alimina basladik. Yarattigimiz ortak sinerjinin yani sira verimlilik odakli çalismalarimiz ve yatirimlarimizla bu yil hem sektörümüzü büyütmeyi hem de sürdürülebilir kârliligimizi artirmayi hedefliyoruz” dedi.

SOCAR Türkiye’nin istiraki; Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya sirketi Petkim, 2019 yilinin ilk çeyregine ait finansal sonuçlarini açikladi. Küresel piyasalarda ve petrokimya sektöründe görülen durgunluga ragmen satislarini geçen yilin ilk çeyregine kiyasla yüzde 51 artirarak 2.83 milyar TL ciroya ulasan Petkim, 144 milyon TL net kâr elde etti. Petkim’in faiz, amortisman ve vergi öncesi kâri da (FAVÖK) 338 milyon TL oldu. 2018 yilinin son çeyreginde yapilan 52 günlük planli bakim durusunun ardindan yüksek bir üretim performansina ulasan Türk sanayisinin üretim devi, ilk üç ayda amiral gemisi Etilen Fabrikasi’nda yüzde 99 kapasiteye ulasti. Entegre çalistigi STAR Rafineri’den 2019’un ilk üç ayinda 75 bin tonu nafta olmak üzere toplam 84 bin ton hammadde alarak verimliligini ve performansini artiran Petkim, geçtigimiz aylarda 20 milyon dolarlik yatirimla kurdugu Bipolar tesisini de devreye aldi.

Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, 2019 yilinin ilk çeyregini basarili geçirdiklerini belirterek, “Tam kapasite üretim için gün sayan STAR Rafineri ile entegre çalismamizin ilk meyvelerini almaya basladik. Bu sinerjinin yaratacagi faydayi, yilin sonuna kadar daha çok hissedecegiz. Piyasa kosullarina ve durgunluk beklentilerine ragmen Türk sanayisi ve ekonomisi için deger yaratmaya odaklandik ve yatirimlarimizi sürdürdük. 2019 yilinda da pazarin ve müsterilerimizin ihtiyaçlarini hizli ve eksiksiz bir sekilde karsilayarak Türkiye’de katma degerli üretimin lideri olmaya devam edecegiz” dedi. Dijitallesme çalismalariyla birlikte 2017 yilinda baslattiklari kültürel dönüsüm ve deger yaratma programi ‘Petkim Benim’in, üretim, kapasite kullanim ve kârlilik anlaminda Petkim’i güçlendirdigini söyleyen Mammadov, “Çalisanlarimizin katkisiyla uygulamaya geçirdigimiz ve sirketimize yilin ilk çeyreginde 9 milyon dolarlik katki saglayan ‘Petkim Benim’ programini, 2019 yilinda da kesintisiz sürdürecegiz. Emegi geçen tüm çalisma arkadaslarima tesekkür ederim” diye konustu. Bu yil Klor Alkali Fabrikasi’nda 20 milyon dolarlik yatirim bedeliyle ‘Bipolar Projesi’ni hayata geçirdiklerinin altini çizen Mammadov, projenin sonuçlanmasi ile enerji verimliligi, güvenli ve kesintisiz üretim anlaminda önemli adimlar attiklarini da sözlerine ekledi.