Petkim, pandemiye ragmen üretimde kapasite kullanim oranini yüzde 92'ye çikardi

2021'in birinci çeyrek finansal sonuçlarini açiklayan Petkim, toplam arzin küresel ölçekte daralma trendine girdigi pandemi döneminde üretimini kesintisiz sürdürerek kapasite kullanim oranini arttirdi. Global üretimde yasanan zorlu sürece ragmen, Petk

Ekonomi 7.05.2021 12:30:44 0
Petkim, pandemiye ragmen üretimde kapasite kullanim oranini yüzde 92

Türkiye’nin en büyük dogrudan dis yatirimcisi SOCAR Türkiye’nin istiraki Petkim, etkisi devam eden pandemi sürecine ragmen, 2021’in ilk çeyreginde de finansal performansini yükseltmeyi basardi. Global üretimde ve küresel tedarik zincirinde yasanan aksamalara karsin üretimini araliksiz sürdüren Petkim, iç piyasanin ihtiyaci olan ürünleri tedarik etti. Ilk üç ayda toplam cirosu 5 milyar TL’ye ulasan sirketin satislari içinde iç piyasanin payi yüzde 66 seviyesinde gerçeklesti.

KAPASITE KULLANIM ORANI YÜZDE 92’LERI BULDU

2021 yilinin ilk çeyrek finansal sonuçlarini açiklayan Petkim, pandemi kosullarinda sürdürdügü kârlilik artisinin yani sira küresel üretimin azaldigi bir ortamda ulastigi kapasite kullanim rakamlariyla da dikkat çekici bir performansa imza atti. Hammadde sikintisi nedeniyle pek çok petrokimya oyuncusunun üretimini kisitladigi, hatta durdurdugu bir dönemde Petkim’in kapasite kullanim orani yüzde 92’yi buldu. Petkim’in bu basarisinda, yaptigi ilave yatirimlarla saglanan operasyonel verimlilik artisi ve finansal araçlarin akilci kullaniminin yani sira STAR Rafineri ile gerçeklestirilen entegre üretimin büyük etkisi oldu. Dijital teknolojileri üretim süreçlerine basariyla adapte ederek hammadde ve temel üretim girdilerinde yüksek verimlilik artisiyla çalisan STAR Rafineri, bu dönemde tam kapasiteyle faaliyetini sürdürerek Petkim’in ihtiyaci olan naftayi yüksek kalitede ve düzenli olarak sagladi. Pandemi dönemi boyunca, planlanan satis hedeflerini gerçeklestirmeyi basaran ve etkin isletme sermayesi yönetimiyle bütçe hedefleriyle uyumlu gelisimini sürdüren Petkim, 2021 yilinin ilk üç ayinda 892 milyon TL’lik net kâra ulasti.

FAVÖK RAKAMLARINDA BIR ÖNCEKI ÇEYREGE GÖRE YÜZDE 56 ARTIS SAGLANDI

2021 ilk çeyrek sonuçlarini degerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Is Birimi Baskani ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, pandemi döneminde ihtiyaci artan tibbi malzeme ve hijyenik ürünlerde kullanilan hammaddelerin üretimine yogunlasarak önceligi yurtiçi talebin karsilanmasina verdiklerini ve Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olarak bu dönemde yurt içi sanayicilerin taleplerini kesintisiz olarak karsiladiklarini belirtti. Tedarik zincirinde dünya genelinde yasanan sikintilara ragmen üretimlerini araliksiz sürdürdüklerini vurgulayan Anar Mammadov,“Petkim olarak, bu zorlu süreçte global piyasalarda yasanan fiyat dalgalanmalarini etkin bir sekilde yöneterek sagladigimiz avantajlari operasyonlarimiza yansittik. Global ölçekte hammadde fiyatlarinin ürün fiyatlarindaki artisin gerisinde kalmasi da bu süreçte etkili oldu” diye konustu.

Yilin ilk çeyreginde basarili bir finansal performans sergilediklerini ifade eden Anar Mammadov, “FAVÖK (operasyonel kâr) rakamlarimiz TL bazda bir önceki çeyrege göre yüzde 56 artis gösterdi. Zor bir süreçte elde edilen bu performansimizda, inovatif çözümlerle operasyonel verimliligin yükseltilmesinin büyük etkisi oldu. Fabrikalarimizda verimliligin artmasi için yaptigimiz ilave yatirimlarin tutari 131 milyon TL’yi buldu.  

Finansal sürdürülebilirligi destekleme hedefiyle borç ödemelerimizi önceliklendirerek, bu dönemde gerçeklestirdigimiz 478 milyon TL’lik net finansal ödemeyle de güçlü finansal yapimizi ortaya koyduk” ifadelerini kullandi. Geçtigimiz günlerde dünyanin en saygin ekonomi yayinlarindan olan International Finance Dergisi’nin açikladigi Uluslararasi Finans Ödülleri’nde ‘En Iyi Isletme Sermayesi Yönetimi Ödülü’nü almistik. Bu önemli ödülün hemen ardindan açiklanan ilk çeyrek rakamlarimizin da, Petkim olarak sergiledigimiz basarili performansin güçlü bir teyidi oldugunu düsünüyoruz.” ifadelerini kullandi. 


BASLICA GÖSTERGELER

Q1 2021

Q4 2020

Degisim

Fark

Q1 2021 vs Q4 2020

Q1 2021 vs Q4 2020

Net Satislar (milyon TL)

5.034

4.088

23%

946

Brüt Kâr (milyon TL)

1.220

776

57%

444

Brüt Kâr Marji (%)

24,2%

19,0%

5,3

 

Net Kâr (milyon TL)

892

625

43%

267

Net Kâr Marji (%)

17,7%

15,3%

2,4

 

FAVÖK (milyon TL)

1.225

784

56%

441

FAVÖK Marji (%)

24,3%

19,2%

5,2

 




Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °