Pinarbasi'nda Tas Ocagi isyani

Pinarbasi

Pinarbasi'da yaslisindan gencine herkesin tepkisine sebep olan Tas Ocagi çalisma sahasini genisletmek istiyor. Pinarbasililar ise buna isyan ediyor. Izmir'in tarihi sekizyüz elli yil öncesine dayanan güzel yasam alani Pinarbasi'nda halkin günd

Izmir’in en eski Türk yerlesim yeri olmasi ve dogal güzellikleriyle her zaman dikkat çeken Pinarbasi son yillarda büyük çevre sorunlari yasiyor. Bu sorunlarin basinda da bölgede açilan tas ocagi önemli bir yer tutuyor. Bitki örtüsü, kaynak sulari, dogal ve tarihi güzellikleriyle bir zamanlar Izmir’in en önemli mesire yeri durumunda olan Pinarbasi geçmisini özlerken, halk da olan bitene isyan etmis durumda. Bölgede uzun yillardir faaliyet gösteren tasocagi kazi alanini 23.74 Hektardan 54,79 çikarma istegini resmen baslatmis durumda. Mevcut durumun bile Pinarbasi’na ve insan sagligina büyük zarar verdigini dile getiren bölge insani, mahalle muhtarlari, esnaflar odasi ve kurduklari Pinarkent Dernegi ile tasocaginin kazi alanin genisletme girisimine karsi harekete geçti. 

Sahin, Konun Takipçisiyim

Ilk olarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Izmir Il Baskani Veysel Sahin’i ziyaret eden genis kesimli Pinarbasi Heyeti mevcut durumu, halkin hakli istek ve beklentilerini iletti. Heyeti kabul eden Il Baskani Sahin, “Meselenin çözümü, hemsehrilerimizin huzur ve sagligi konusunda gereginin yapilmasi için konun takipçisi olacagim. Devletimizin ilgili organlarinin da konuya gereken ilgiyi gösterecegine inaniyorum. ” Dedi.

Çulhaoglu: Hava Kirlilik Raporumuz Var

Pinarbasi’nin sevilen esnafi Cezmi Çulhaoglu, “Pinarbasi’ni ve halkimizi ilgilendiren bütün konularda oldugu gibi büyük bir dayanisma içerisindeyiz. Dogal ve tarihi güzellikleriyle Izmir’in marka degerlerinden biri olan Pinarbasi’nda faaliyet gösteren tasocaginin mevcut durumda bile bölgeye büyük zarar verdigi resmi raporlarla bile kanitlanmistir. Simdi tasocaginin çalisma sahasi iki katina çikarilmak isteniyor. Bu iki kat daha fazla tehlike, iki kat daha fazla hava kirliligi ve iki kat daha fazla çevre zararidir. Biz Pinarbasililar olarak buna karsiyiz. Yetkililerimizin de dogru karar verecegine inaniyoruz. Il Baskanimiz Sayin Veysel Sahin’in destegi bizim için gerçekten çok önemli. Halkimiz ve sekizyüz yillik Pinarbasimiz için güzel sonuçlar alacagimiza inaniyorum.” açiklamasini yapti.

13 Bin Imza Ile Hakkimizi Ariyoruz

Pinarbasinda yasayan herkesin ortak karar ve iradesiyle tasocaginin tamamen bölgeden kaldirilmasi için 13 Bin imza topladiklarini da sözlerine ekleyen MHP Izmir Il Baskan Yardimcisi Cezmi Çulhaoglu, “topladigimiz onüçbin imza bizim irade beyanimizdir. Bu imzalar Sekizyüz yillik Türk Sehri Pinarbasi’na, dogal güzelliklerimize, Izmir sevgimize ve birbirimize olan vefamizdir. Biz bu konuda kararliyiz. Yetkililerimizin de bu hassasiyetlerimize karsilik verecegine inaniyoruz” 

Toplanti Neden 8 Kilometre Ötede?

Tasocaginin kazi alaninin iki katina çikarilmasi ile ilgili baslatilan ÇED Sürecinde bölge halkinin bilgilendirilmesi amaciyla bir toplanti düzenlendigini, bu toplantinin da nedense Pinarbasi’da degil de 8 Kilometre ötedeki, ulasimi zor bir alanda yapildigini da sözlerine ekleyen Cezmi Çulhaoglu; “Pinarbasimiz dügün salonlari merkezi, yani burada her türlü toplantinin yapilmasina uygun kapali ve açik salonlara sahibiz. Bu toplantinin neden Belkahve’de bulunan bir çay bahçesinde yapildigini da anlayabilmis degiliz. Halkimizin dikkatinden hiçbir sey kaçirilmamali. Biz bu yer seçimine de gerekli itirazlarimizi yaptik. Pinarkent Gelistirme ve Güzellestirme Dernegi olarak omuz omuza hakkimizi aramaya devam ediyoruz.”

Dinamitle Patlatiyorlar

Pinarbasi sirtlarinda faaliyet gösteren tas ocaginda dinamitlerle çalisma yapildigini vurgulayan bölge halki, “çocuklarin, yaslilarin ve sakinlerimizin bundan nasil etkilendigini bir düsününüz. Izmir’in en güzel yerinde, tarihi ve dogal güzellikleriyle marka konumundaki Pinarbasi’nda bu yapilanlar gerçekten yakismamaktadir. Yanlistan dönülecegine tasocaginin tamamen bu güzel bölgeden kaldirilacagina inaniyoruz”