Polen alerjisi binlerce kisiyi etkilemektedir. "Özellikle baharin gelmesiyle birlikte baslayan belirtiler, iklim degisiklikleri nedeniyle bu yil daha erken baslayabilir” açiklamasinda bulunan Alerji ve Astim Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Akçay, pole
Polen alerjisi, agaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden etrafa yayilan bazi polenlere bagisiklik sisteminin asiri bir tepki vermesi sonucu olusur. Bu polenlerde bulunan bazi proteinleri zararli bir istilaci olarak gören bagisiklik sistemi bir mücadeleye girisir ve bu mücadelenin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çikar.
Polen alerjileri genellikle bahar ayinda baslar. Ancak diger aylarda da polenlerini etrafa yayan bitkiler vardir ve bu bitkilerin polenleri de duyarli kisilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bazi kisiler polen alerjisinden belirli mevsimlerde etkilenirken bazi kisiler ise yil boyunca etkilenir ve belirtileri yasayabilir.
Alerji hastalari polen sorunlarina yabanci degildir. Ama simdi, iklim degisikligi nedeniyle, polen mevsimi daha uzun sürüyor ve her zamankinden daha erken basliyor. Daha yüksek sicakliklar çiçeklerin daha erken çiçek açmasina neden olurken, daha yüksek karbondioksit seviyeleri de daha fazla polen üretilmesine neden olur. Polen, yüzlerce kilometre yol kat edebilir, degisen hava kosullari ve degisen tür dagilimlariyla, insanlarin "yeni" polen türlerine, yani vücudun aliskin olmadigi polene, maruz kalmasi mümkün hale gelir.
Polen Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Polen alerjisi olan kisilerde belirtiler degisiklik gösterebilir. Bazi kisilerde polen alerjisi günlük hayati etkileyecek boyutlara ulasabilir. Polen alerjisinin tipik belirtilerini söyle siralayabiliriz:
-Sulu mukuslu burun akintisi, burun tikanikligi, burun kasintisi, hapsirma
-Gözlerde kizariklik, kasinti, tahris,
-Agiz ve bogazda yanma, kasinti,
-Kasintili kulak kanallari,
-Kuru öksürük (özellikle geceleri), hiriltili solunum, nefes almada güçlük (astim),
-Atopik dermatitin kötülesmesi, nadir durumlarda kurdesen, kizariklik,
-Yorgunluk, uyku bozuklugu, bas agrisi.
Polen alerjisinin tedavisinde kullanilan bazi ilaçlar mevcuttur. Ancak bu ilaçlar alerjik reaksiyon olusmasini önleyebilecek ilaçlar degildir. Polen alerjisinden kaynaklanan belirtilerin hafiflemesine, kisinin günlük hayatina rahat bir sekilde devam etmesine yardimci olmak için bu ilaçlar kullanilabilir. Örnegin antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri, göz damlalari gibi ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan rahatsizlik hissini azaltmaya yardimci olabilir.
Alerji Asisi Polen Alerjilerinde Etkili Sonuçlar Verir
Polen alerjisi olan çogu kisi ilaçlardan tam olarak verim alamaz. Bunun yani sira sürekli ilaç kullanimi istenmeyen birtakim durumlara da yol açabilir. Bu noktada, bu kisilere immünoterapi yani alerji asisi yapilabilir. Alerji asisi, alerjik reaksiyonun siddetini önleme veya azaltmaya yardimci olan uzun süreli bir tedavidir. Bu tedavide amaç, vücudu alerjene duyarsiz hale getirmektir. Alerjen özünden olusturulan asi, kademeli olarak hastaya verilir ve belli bir sürenin sonunda hastanin alerjen maddeye duyarsiz hale gelmesi hedeflenir.
Polen Alerjisi Olanlar Ne Gibi Önlemler Alabilir?
Polen alerjisinden kaçinmak için öncelikle hangi polenlere duyarli oldugunuzu ögrenmeniz faydali olacaktir. Bu sayede belirtilerinizin ne zaman ortaya çikacagini öngörebilir ve önlem alabilirsiniz. Polen alerjisi olan kisilerin alabilecegi bazi önlemler sunlardir:
-Hava durumu raporlari genellikle polenlerle ilgili bilgi içerirler. Hava raporlarini takip edin ve polen sayisinin yüksek oldugu zamanlarda mümkün oldugunda disari çikmaktan kaçinin.
-Polen sayisi yüksek oldugunda kiyafetleri ve yatak örtülerini disarida kurutmaktan kaçinin.
-Alerji mevsiminde evde ve arabanizda pencereleri ve kapilari kapali tutun.
-Disaridan eve geldiginizde dus alin, saçinizi yikayin ve kiyafetlerinizi degistirin.
-Gözlerinizi korumak için gözlerinizin etrafini saran günes gözlügü takin.
-Polen sayisinin en yüksek oldugu sabah, aksam veya gecenin erken saatlerinde parklar ve tarlalar gibi çimenli alanlardan kaçinin.