PROF. DR. MEHMET CEYLAN'DAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 5 farkli ülkede koronavirüs mutantlarinin daha çok çocuklari etkiledigi, özellikle 0-9 yas grubunda vaka sayisinda artis rapor edildigini söyledi.

Gündem 28.03.2021 12:20:01 0
PROF. DR. MEHMET CEYLAN

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüsün en çok görüldügü yas grubuna iliskin degerlendirmelerde bulundu. Ceyhan, grip ve mevsimsel gribe yol açan 2 mutantin oldugunu belirterek, "Grip salginlarina ve mevsimsel griplere yol açan agirlikli iki mutant virüs var. Biri  Ispanyol gribinde ortaya çikmis; ama gitmemis, devam etmis. Digeri ise,  Asya gribinde ortaya çikmis, halen dolasimda. Bir sene bir tip fazla görülüyor, bir sene diger tip fazla görülüyor, onu basta bilemiyoruz. Asya gribi  agirlikli olarak yaslilari tutuyor, Ispanyol gribi ise  çocuklari ve genç yetiskinleri tutuyor. 

'0-9 YAS GRUBU DAHA ÇOK ETKILENIYOR'

Koronavirüs mutasyonunda da benzer bir durumun söz konusu oldugunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Burada da buna benzer bir durum var. Bunlar tamamen gözlem, nedeni izah edilmis bir durum degil. Arka arkaya 5 farkli ülke, mutant virüs ortaya çikan hastalarin daha küçük çocuklar oldugunu, özellikle 0-9 yas grubundaki vaka sayisinda artisa yol açtigini rapor etti. Daha çok küçük çocuklari etkiledigi, orijinal virüs kadar yasli kisileri degil, daha genç kisileri etkiledigi gösterilmis" diye konustu.

'NEDENI BILINMEYEN BIR DURUM'

Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye'deki oranin bilinmedigini kaydederek, söyle konustu:

"Bu mutasyonun etkiledigi bir durum. Zamanla bu mutasyonlar öyle bir hale geliyor ki belli bir yas grubunu agirlikli olarak hasta yapiyor, bazen belli hastalik gruplarinda daha çok hastalik yapiyor. Bazen hastalik yapici özelligini kaybediyor, anavatani yarasaya gidiyor ve orada kaliyor. Ama insanla temas ettigi zaman yeni bir mutasyon ile tekrar ortaya çikiyor. Türkiye'deki orani bilmiyoruz. Bizim, mutant virüs ile orijinal virüslerin klinik sürecini karsilastiracak kadar süremiz olmadi; bundan sonra degerlendirilir. Ülke çapinda bu verileri toplayip, mutant virüsün klinikte ne gibi degisiklik yaptigini ortaya koymak lazim. Mutasyonda, bir mutant virüs buldugunuz zaman, genetik yapisi her zaman size 'bu sunu yapar', 'söyle bir degisiklik yapar' dedirtmiyor, bunlar inceleniyor. Genetik haritasina göre, 'su noktasinda degisiklik var' deniyor; ama o noktasindaki degisiklik virüsün davranisina nasil yansiyor, onu gözlemle anlayabiliyorsunuz. Bu aslinda nedeni bilinmeyen bir durum; ama yeni bildigimiz bir sey degil."

Kaynak: DHA



Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °