Tarih: 14.03.2021 10:49

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Tibbiyeli Hikmet'in konusmasi Istiklal Savasi'nin kaderini degistirmistir”

Facebook Twitter Linked-in

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Saglik Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi'nin düzenlemis oldugu programa katildi. Online ortamda gerçeklestirilen programda  "14 Mart Tip Bayrami Töreni" kutlandi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Liderlik, Psikohistorik Bakis" kapsaminda degerlendirmelerde bulundu.

Saglik savaslarinin yasandigi bir dönemde 14 Mart’i kutlamak çok degerli

Saglik Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntas'in açilis konusmasiyla baslayan tören, Prof. Dr. Nevzat Tarhan'in konusmalariyla son buldu. Tarhan liderlik ve psikohistorik bakis açisi hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Pandemi nedeniyle saglik savaslarinin yasandigi bir dönemde 14 Mart'in daha da önem kazandigini belirten Tarhan, “Toplum sagliginin önemi bu süreçte daha iyi anlasildi. Bazi insanlar asinin önemini fark edememisti, saglikçilar bu süreçte insanlarin bilgilendirilmesine katki sagladi. Böyle bir dönemde bu bayrami kutlamak oldukça önemli” dedi.

Tibbiyeli Hikmet’in konusmasi Istiklal Savasi’nin kaderini degistirmistir

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Sivas Kongresi’nde manda tartismalarinda yaptigi konusmayla herkesi etkileyen Tibbiyeli Hikmet’in önemine degindi. Tarhan; “Sivas’ta bulunan Kongre Müzesine gidenler Tibbiyeli Hikmet’i bilirler. Sivas Kongresi’ne katilanlarin büyük çogunlugu Amerikan mandasini savunuyordu. Bir tartisma sonrasi toplantiya ara verildigi sirada Tibbiyeli Hikmet, Mustafa Kemal’in yanina gelir ve mandaya siddetle karsi çiktigi bir konusma yapar. Mazhar Müfit Kansu bu olaydan anilarinda eger Mustafa Kemal mandayi desteklerse onu da reddedeceklerini açik bir sekilde dile getirdigini aktarir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Pasa, gençlikle iftihar ettigini ve gençlige güvendigini söylemis ve “Ya Istiklal Ya Ölüm” demistir. Tibbiyeliler o toplantida büyük çogunlugun mandayi istedigi bir yerde bagimsizligi savunmuslardir. Tibbiyeli Hikmet’in bu samimi, içten, heyecanli konusmasi Istiklal Savasi’nin kaderini degistirmistir. Belki de oradan manda karari da çikabilirdi. Bu anlamda savaslarda liderlik çok önemli” ifadelerini kullandi. 

Hiç kimse lider dogmaz, liderlik sonradan ögrenilir

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 14 Mart vesilesiyle psikohistori kavramina farkli bir bakis açisi getirmek istedigini belirtti. Tarhan, “Liderligin psikolojik boyutu oldukça önemli.  Savasta korku duygusunu yönetmek çok hayati bir durum, eger yönetilemezse savasin kaybedilmesine neden olabilir. Savasta karsi taraf ne kadar güçlü olursa olsun psikolojik savas ile ambargo yöntemini kullanarak savasi kazanabiliriz. Ülke yönetirken "korku duygusunu" yönetmek çok önemli. Korku ve hukukun üstünlügü iliskisinde, insanlarda hukukun üstünlügüne olan inanç varsa korku olmaz. Liderlik insanin beyninin ön bölgesini kullanmasi demek. Bu ögrenilen bir seydir, hiç kimse lider dogmaz. Eger lider güven uyandirirsa insanlar takip ederler” seklinde konustu.

Kisi beynini iyi yönetirse, basarili bir lider olur

Liderlikte zekâ türlerine deginen Prof. Dr. Tarhan, bes farkli zekâ türüne vurgu yapti. Tarhan; “Bu zekâ türleri: mantiksal zekâ, duygusal zekâ, bedensel zekâ, vicdani zekâ, sosyal zekâdir. Bütün bunlari dogru yönetebilmek önemli. Asil liderlik nöro liderliktir. Kisi beynini iyi yönetirse iyi bir lider olur. Üç liderlik türü vardir: Klasik liderlik, karizmatik liderlik, bilimsel liderlik. Asil lider takimin içindedir, takimdakilerle beraber karar verir.  Hitler propaganda teknikleriyle halkini ari irk olduklarina ikna etti. Sonunda savaslar aleyhine bir sekilde sonuçlandi. Mussolini, Hitler gibi narsistik liderler Avrupa'ya demokrasinin önemini anlatmistir. Paranoid liderler herkesi iç ve dis düsman olarak siniflar. Fakat bu en sonunda geri teper, toplumu dost düsman olarak ayirmamak gerekiyor. Liderlerin kisilikleri çok önemli” ifadelerini kullandi.

Her insan kendi lideridir

 Liderleri fikir üretme türlerine göre siniflandiran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Klasik liderlerin mutlak dogrulari vardir. Karizmatik liderler PR Ile toplumu etkilerler ve yönetirler. Bilimsel lider ise sivil akil ile askeri akil birbirinden ayrilmistir. Bu tarz liderler fark ettirmeden fikir üretir, onu bosa harcamaz fikri satin alacak olana verir. 14 Mart Tip Bayrami'nda tarih, psikoloji ve çikaracagimiz dersler olarak liderligin önemine deginmek istedim. Her insan kendi lideridir. Bes zekâ türü olan mantiksal zekâ, duygusal zekâ, bedensel zekâ, vicdani zekâ, sosyal zekâyi birlikte kullanmak gerekiyor" ifadeleriyle sözlerini noktaladi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —