Tarih: 16.02.2021 22:43

Prof. Dr. Ugur Sahin: Bu virüsün bizimle kalacagi çok açik

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünya Bankasi-IMF Türk Çalisanlari Dernegi (WITSA), BioNTech'in kuruculari Prof. Dr. Ugur Sahin ve Dr. Özlem Türeci'nin katilimiyla "Salgini Yenmede Uluslararasi Isbirligi" baslikli bir video konferans etkinligi düzenledi.

Dünya Bankasi Kidemli Ekonomisti Sibel Kulaksiz'in moderatörlügünde gerçeklesen etkinlikte, mevcut ve gelecek salginlara karsi mücadelede uluslararasi kuruluslar ile özel sektörün küresel çabalari daha iyi desteklemek için nasil is birligi yapabilecegi ele alindi.

"PROJEYI NASIL FINANSE EDECEGIMIZI BILMIYORDUK"

Prof. Dr. Ugur Sahin, konusmasinda, BioNTech'in kanser için immünoterapi tedavileri gelistirmek amaciyla kuruldugunu belirterek, geçen yil ocak ayinda salginin farkina varmalariyla bir seyler yapma sorumlulugu hissettiklerini anlatti.

Projeye baslamaya karar verdiklerinde bunun basarili olacagina dair hiç bir kanitin olmadigina isaret eden Sahin, projenin amacinin mümkün olan en kisa sürede asi gelistirmek oldugunu dile getirdi.

Sahin, projeye baslarken finansmanin nasil olacagini bilmediklerini belirterek, "Bu projeyi nasil finanse edecegimizi bilmiyorduk. Örnek vermek gerekirse, gelecek iki yil için toplam bütçemiz yaklasik 350 milyon dolardi ve projenin 1,5 milyar civarinda giderinin olacagini biliyorduk." dedi.

"ASIYI 10 MILYONDAN FAZLA INSANA TEDARIK ETTIK"

Projeye baslarken sadece bilimsel ve teknolojik yeterlilige sahip olduklarini bildiklerini aktaran Sahin, simdi etkili bir asilari oldugunu kaydetti.

Sahin, "Asiyi 10 milyondan fazla insana tedarik ettik ama hala basaracak çok sey var. Asimizi tüm dünyadaki insanlara ulastirmak istiyoruz. Sadece ekonomik olarak gelismis ülkelerin degil gelismekte olan ülkelerin de asiya eristiginden emin olmak istiyoruz." diye konustu.

Isbirliginin önemini vurgulayan Sahin, "Bu virüsün bizimle kalacagi çok açik. Bu sadece 2021 ve 2022'nin geçici bir sorunu degil. Bu gelecek 10 yil için bir zorluk olusturuyor." dedi.

ASI DAGITIMINDA ESITLIK VURGUSU

Dr. Özlem Türeci de mümkün oldugunca hizli, güvenilir ve etkili bir asi gelistirmek için "isik hizi" ile projeye basladiklarini anlatti.

Asinin dagitimi ve erisiminde esitlik saglamak istediklerini belirten Türeci, uluslararasi isbirliginin önemini vurguladi.

Türeci, salginin benzeri görülmemis bir boyuttaki saglik krizi olduguna isaret ederek, asiyi gelistirirken birçok engeli astiklarini, benzer sekilde simdi de asinin dagitiminda engellerin üstesinden gelmek zorunda olduklarini ifade etti.

Düsük ve orta gelirli ülkelerin asiya erisiminin gelismis ülkelere kiyasla daha zor oldugunu belirten Türeci, depolama ve nakil zorluklarinin oldugunu aktardi. (AA)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —