Psikiyatrik tedavi görenler en çok bu soruyu soruyor! Oruç tutabilir miyim?

Ramazan ayi yaklasirken psikiyatri hastalarinin sik sordugu sorularin basinda "Oruç tutabilir miyim?” sorusu geliyor. Hastalar uzun süre aç ve susuz kalindiginda ilaçlarin etkilerinin nasil olacagini merak ediyor. Sizofreni gibi agir psikotik hastalig

Sağlık 7.04.2021 13:24:18 0
Psikiyatrik tedavi görenler en çok bu soruyu soruyor! Oruç tutabilir miyim?

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tip Merkezi Psikiyatri Uzmani Doç. Dr. Habib Erensoy, Ramazan ayinda psikiyatrik hastaliklari olan bireylerin oruç tutmalari ile ilgili degerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.

Hastaligin siddeti önemli

Ramazan ayinin yaklasmasiyla psikiyatrik tedavi gören danisanlardan çok fazla soru aldiklarini belirten Doç. Dr. Habib Erensoy, “Danisanlardan oruç tutabilme, kullanilan ilaçlarin saat düzenlemesi ve ilaçlarin uzun süre aç ve susuz kalindigindaki etkileriyle ilgili sorular bu dönemde sikça geliyor. Psikiyatri hastalarinin oruç tutup tutamamalari hastaligin siddeti, kronik olup olmamasi ve kullandigi ilaçlarin özellikleriyle iliskilidir. Bu faktörlerin yani sira kisinin kalp hastaligi, hipertansiyon, epilepsi ve diyabet gibi kronik hastaliginin olup olmamasina da dikkat edilmelidir.” dedi.

Uykusuzluk hastaligin siddetini artirabilir

Psikiyatrik hastaliklarin birçogunda uyku düzeninin önemli olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Habib Erensoy, “Ramazanda uyku düzeni dikkat edilmesi gereken konulardan biridir ve uzun süre uykusuzluk hastaligin siddetinin artmasina sebep olabilir. Bir diger konu, ilaç aksatmalarina bagli yasanan sikintilardir. Bazi hastalarda günlük dozu aksatmayacak sekilde saat degisikligi ilgili psikiyatri uzmani tarafindan yapilmalidir.” ifadelerini kullandi.

Ilaçlarinin kan seviyesine dikkat edilmeli

Bipolar bozuklugu olan hastalarda uyku düzeninin öneminin yani sira kullandiklari Lithuril gibi duygu durum dengeleyen ilaçlarin kan seviyesinin tedavide önemli oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Habib Erensoy, “Uzun süre açlik ve susuzluk, ilacin kan seviyesini etkileyebildigi için tehlikeli olabilir. Bipolar bozukluk hastaligi olan kisilerde oruç konusunda daha fazla hassas olmak ve oruç konusunda kisiye göre psikiyatri uzmani tarafindan gereken düzenlemeler yapilarak karar verilmesi gerekiyor.” dedi.

Oruç tutmaya psikiyatri uzmani ile karar verilmeli

Doç. Dr. Habib Erensoy, “Sizofreni gibi psikotik durumlar yasayanlar ve agir akli dengeyi bozan hastaliklari olanlarin genel olarak dini açidan oruç tutmalari gerekmiyor.” diyerek sözlerini söyle tamamladi: “Bu hastalarin çogu yüksek miktarda ilaç kullaniyorlar. Hastaligi hafif olanlar için psikiyatri uzmani kontrol sartiyla oruç tutma karari alinabilir.  Depresyon, anksiyete diye tanimladigimiz kaygi ve endise bozuklugu, obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluk gibi hastaliklarda hastaligin siddetine göre oruç karari psikiyatri uzmaniyla beraber verilmelidir. Bu hastalarin bir kisminda ilaç saatleri ayarlanabilir, oruç konusunda bir engel bulunmamaktadir. Genel olarak oruç konusunda kisinin bedensel ve ruhsal durumunu dikkate almak ve psikiyatri uzmanina danisarak karar almak gerekiyor.”



Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °
Salı 10.8 ° / 2.3 °
Çarşamba 13.4 ° / 3.8 °